Anasayfa
Ara Bul
22 Ekim 2021, 0:22

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54-55-56-57. Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 54-55-56-57. Sayfa MEB Yayınları 2.Kitap Seyit Onbaşı (Dinleme/izleme)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

Derse Hazırlık

Soru: 1. “Seyit Onbaşı” ismini duyduğunuzda aklınıza neler gelmektedir?

Cevap:  Milli Mücadele zamanında 215 kiloluk mermiyi kaldırarak topa koyup düşman gemisini bombalayıp düşmanı mağlup etmiştir.


Soru: 2. (…)
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
(…)
Mehmet Âkif ERSOY
Dörtlüğü yorumlayıp arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:  Şair şiirde bahsettiği güneşler ile şehitlerimizi, hilal ile de bayrağımızı simgelemiştir. Bağımsızlığımız için mücadele eden askerlerimizi anlatmıştır.


1.Etkinlik

Soru: İzlediğiniz filmde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazınız. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 54 Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap


2.Etkinlik

İzlediğiniz filmden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
Soru
: 1. “Çamlık” köyünün isminin “Koca Seyit” olarak değişmesinin sebebi nedir?

Cevap:  Seyit Onbaşıya yaptığı mücadele için duyulan hayranlıktan dolayı verilmiştir.


Soru: 2. “Seyit Onbaşı” filmi sizde hangi duyguları uyandırdı? Niçin?

Cevap: bende milli sevinç, gurur, dayanışma, mutluluk aynı zamanda hüzün duygularını uyandırdı.


Soru: 3. Sizce Seyit Onbaşı’ya dört insan gücü veren duygunun kaynağı ne olabilir?

Cevap: Vatan sevgisi olabilir.


Soru: 4. Bir turist rehberi olarak turistlere Seyit Onbaşı’yı nasıl anlatırsınız?

Cevap: Seyit Onbaşı’nın yaptığı kahramanlığı anlatır ve ne kadar zor bir mücadeleyi başarıya götürdüğünü söylerdim.


Soru: 5. “Kimi Niğde’den, kimi Diyarbakır’dan, kimi Rize’den, kimi Edirne’den; kimi üniversite sırasından, kimi tarlasından kalkıp cepheye koştular.” Kumandanın bu sözleri Çanakkale Savaşı’nın hangi özelliğini göstermektedir?

Cevap: Bir yere ait olan bir savaş değil bütün vatanı ilgilendiren bir savaş olduğunu göstermektedir.


Soru: 6. Sizce Çanakkale geçilseydi neler olabilirdi?

Cevap: Düşmanların yönetimi ve sömürgesi altında yaşardık.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

3.Etkinlik

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız
Soru
: a) İzlediğiniz filmdeki çocuğun “Merak etme amca. Ben Koca Seyit köyündenim.” derken yaptığı “baş parmak hareketinin” anlamı ne olabilir?

Cevap: Köyün olduğu yeri işaret ediyordur.


Soru: b) Konuşurken jest ve mimiklerinizi kullanır mısınız? Düşüncelerimizi ifade ederken jest ve mimiklerimizi neden kullanma ihtiyacı hissederiz?

Cevap: Jest ve mimikler karşıdaki insanın sizi daha iyi dinleyip anlamasını sağlar.


Soru: c) Başarılı bir iletişim için günlük hayatta beden dilinin önemi nedir?

Cevap: Beden dili çok önemlidir. Jest ve mimiklerini kullanmayan bir insanı karşıdaki insanın anlamazı zorlaşır. Aynı zamanda konuşmayı sıkıcı hale getirir. Bundan dolayı jest ve mimikler çok önemlidir.


5.Etkinlik

Soru: “Seyit Onbaşı” filminde geçen aşağıdaki cümlelerden nesnel olanların başına (N), öznel olanların başına (Ö) yazınız

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap


6.Etkinlik

Soru: İzlediğiniz “Seyit Onbaşı” filminin hedef kitlesi ve amacı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: İzlediğim filmin hedef kitlesi çocuklardır. Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını çizgi filme dökerek çocuklara aktarılmaya çalışılmıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

7.Etkinlik

Soru: Aşağıdaki metinde geçen haber ve dilek kipi almış fiilleri bulunuz. Bulduğunuz fiilleri ilgili kutulara yazınız

Cevap:

Haber Kipi:

  • durdurur
  • verir
  • inceler
  • bırakıyorum
  • götürüyorum
  • batırırım
  • çekti
  • döndü
  • etti
  • ayrılır

Dilek Kipi:

  • batıralım
  • kapa
  • sus

8.Etkinlik

Soru: Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken neler hissetmiş olabilir? Kendinizi Seyit Onbaşı’nın yerine koyarak duygularınızı ifade ediniz

Cevap: Seyit Onbaşı top mermisini kaldırırken vatanını, topraklarını ailesini düşünüp bu vatanı düşman eline vermek istemediği için inanmış ve vatan sevgisi ile o mermiyi kaldırmıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

9.Etkinlik

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız
Soru
: a) Okulunuzda düzenlenecek kompozisyon yarışmasına katılmak için “Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi” konulu bir araştırma yapınız. Bu araştırmanız için bir taslak oluşturunuz.

Cevap:

Araştırmanın Konusu: Milli Mücadele zamanında vatan için mücadele
Araştırmanın Ana Fikri: Vatan sevgisi
Giriş Bölümü: Milli mücadelenin ne zaman olduğu
Gelişme Bölümü: Milli Mücadelede neler olduğu
Sonuç Bölümü: Bizlere bırakılan armağan


Soru: b) “Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi” konulu bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: MİLLİ MÜCADELE

Milli Mücadele, Türklerin kurtuluş dönemi olarak geçmektedir. 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayarak 29 Ekim 1923’e kadar sürmüştür.

Milli Mücadele, vatanı işgal eden düşmanların ellerinden vatanı topraklarımızı kurtarmak için milletin mücadelesi ve canlarını hiçe sayarak cephedeki kahramanlıklarıdır. Milletin azimi ve vatan sevgisi ile düşman ellerinden topraklarımız alınmış ve korunmuştur.

Atalarımız bu toprakları bizlere canları pahasına koruyarak emanet emiş bizler de bu toprakları canımız pahasına koruyarak gelecek nesillere emanet etmeliyiz.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.