3. Tema: Okuma Kültürü 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 80, 81, 82, 83, 84, 85. Sayfa MEB Yayınları
Hazırlık Çalışmaları
Cevap: İnsanlar bilgileri kitaplardan öğrenirler. Kitapsız yaşayan bir kişi yani bilgisiz biri anlamına gelmektedir.
Cevap: Kitaplar yaşamın bir sırrıdır.
Cevap: Kitaplar, yalnız olduğumuz zaman yanımızda olan bir dosttur. Aynı zaman da dostlardan öğrenilen doğru ve yanlışları kitaplar sayesinde de öğreniriz.
a) Okuduğunuz şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek kelimelerin anlamlarına ilişkin tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap:
b) Belirlediğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Şairin kitaplarla tanışması nasıl olmuştur?
Cevap: Kitapları cüz adı ile tanımıştır.
2. Şiirde, kitapların hangi özellik ya da özellikleri, ön plana çıkarılmıştır?
Cevap: Kitapların arkadaş olması, içinde ki bilgi çokluğu, ufkunu geliştirmesi ön plana çıkarılmıştır.
3. Şair, çocuklara kitaplarla ilgili ne gibi tavsiyelerde bulunuyor? Siz bu tavsiyelerden hangilerini yapıyorsunuz?
Cevap: Kitaplar ile dost olmaları için tavsiyede bulunmaktadır.
4. Şairin şiirine “Kitaplarla Kurulan Dostluk” başlığını koymasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Kitapların insanlara bir dost olarak gördüğü için bu başlığı koymuş olabilir.
5. Kitap okurken hissettiğiniz duygularla şairin kitap okurken hissettiği duyguları karşılaştırınız.
Cevap: Kitap okurken kendimi başka bir dünyada sanki o anlara şahit oluyormuşum gibi hissediyorum.
6. Kitaplardan yoksun bir hayatın nasıl olacağı ile ilgili görüşlerinizi nedenleriyle anlatınız.
Cevap: Kitaplar insanları rahatlatan birer dost, arkadaş gibi gördüğümüz araçlardır. Bunlardan yoksu olduğumuz zaman bilgisiz, mutsuz, hayal gücü gelişmemiş kişiler oluruz.
Okuduğunuz şiirde kullanılan söz sanatlarını ve kullanıldıkları bölümleri bularak yazınız.
Cevap:
Seçtiğiniz şair ve yazarlardan birisiyle ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:
Halide Edip Adıvar
1884 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimini özel dersler ile tamamlayıp daha sonra Üsküdar Amerikan Kolejine gitmiştir. Küçük yaşlarında İngilizce eğitimi almış ve ilk çeviri kitabı 1897 yılında “Ana” yayımlanmıştır. İkinci Meşrutiyetin ardından kadın hakları ile ilgili il yazısı “Tanin” adlı gazetede yayınlanmıştır.
Öğretmen ve müfettişlik yapmıştır. Teali-i Nisvan Cemiyeti’nin kurucularından biridir. İzmir’in Yunan işgalini protesto amaçlı konuşmalar yapmıştır. Kurtuluş savaşında cephede görev yapmış ve Sakarya savaşında onbaşı, İzmir’in kurtuluşundan sonra ise başçavuş rütbesi verilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra 14 yıl İngiltere ve Fransa’da yaşamını sürdürmüş, 1939 Türkiye’ye dönmüştür. 1950 yılında Demokrat Parti üyesi olarak İzmir’de milletvekili seçilmiştir. 9 Ocak 1964 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Tabloda verilen fiilleri belirtilen özelliklere uygun şekilde örnekteki gibi çekimleyiniz.
Cevap:
Kütüphaneden alarak okuduğunuz kitaba ait bilgilerden hareketle aşağıda verilen “Kitap Özet Formu”nu doldurunuz.
Cevap:
KİTABIN ADI: Momo
KAHRAMANLAR: Momo, Beppo, Gigi, Hora Utsa, duman Adamlar
ZAMAN ve MEKÂN: Çok eski zaman büyük bir kentte geçmektedir.
KONU: Momo adlı küçük bir kızın duman adamlara karşı mücadelesi anlatılmaktadır.
ÖZET: Büyük bir kente Momo adlı bir kız taşınır. tek başına yaşayan bu Momo orada ki halkın yardımı ile bir evi olur. Bir gün duman adamlar ortaya çıkar. Bu durman adamlar insanların zamanlarını çalmaktadırlar. Duman adamların tek vazgeçemediğim şey sigaradır. Momo bu duman adamlara engel olmaya çalışır. İnsanlar ile konuşur ve duman adamlar bunu önlemeye çalışır. Momo zaman bekçisi olan Hora Usta’nın yanına gider. Hora usta zaman çiçeğini Momoya verir. Momo duman adamları takip eder ve bulundukları yeri öğrenerek sonsuza kadar yok olmalarını sağlar.
ANA FİKİR: Zaman yaşamın kendisidir. Yaşamın yeri ise yürektir.
EN BEĞENDİĞİM BÖLÜM: Mom’nun duman adamları takip edip onları yok ettiği bölümü çok beğendim.
YAZAR: Michael Ende
Aşağıda bir bölümü verilmiş olan şiiri tamamlayınız. Şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.
Ben küçükken bazen soruyorlardı
Düşünmeden: “Ne var bu kitaplarda?”
Aslında bilmeden üzüyorlardı
Nedense cevabı yok hatırımda.
Cevap:
Kitaplar hayaller ülkesi
Gelir bulur her zaman bizi
Eğlenip öğrenmemizi
Sağlar her zaman yenilikleri
Kitaplar dosttur
Her daim yanında olur
Bizi alır götürür
Yeni bir dünya oluşturur.
Gelecek Derse Hazırlık
Cevap:
Yer çekimi ne kadar da enteresan bir şey izliyoruz belgesellerde ay yüzeyinde astronotlar o kadar ağır kıyafetlerle bile adım atmakta zorlanıyor sanki havada yürüyor gibi oluyorlar.Normal kıyafetlerle uzay boşluğunda kaybolacaklar
Çok sağolun çok güzel inşallah doğrudur
Güzel olmuş ama bizim hocalar anlıyor malesef ?
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.