Anasayfa Kitap Cevapları
12 Ocak 2022, 17:17 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94-96-97-98-99-100. Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100. Sayfa MEB Yayınları Türk Mutfak Kültüründe Kahve

4.Tema Milli Kültürümüz 2.Kitap Derse Hazırlık

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları MEB Yayınları

1. Türkiye’de kahve yetişmemesine rağmen neden dünyaca ünlü “Türk kahvesi” ifadesi oluşmuştur?
Cevap: Tarihimizde kahve kültürü Osmanlı Dönemine dayanmaktadır. Osmanlı Devleti döneminde kahve Yemen’den gelmekte fakat bir kültür olarak tarihimize oturmuştur.


2. Dünyaca bilinen Türk mutfak ürünleri nelerdir?
Cevap: Baklava, kebap, künefe…


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK:

Aşağıda metinden alınan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen ve sözlük anlamları verilen kelimeleri bularak bulmacaya yerleştiriniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK:

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Türk kahvesinin farklı ve kendine özgü yönleri (elde edilişi, yapımı, içimi) nelerdir?
Cevap:    Kahvenin elde edilişi, kahve ağacından yıllık 2-5 kg kahve çekirdeği toplanır ve kahve çekirdekleri meyvelerden ayrılır, kurtulur ve kavrulur.


2. Türk kahvesini özel yapan kültürel yönler nelerdir?
Cevap: Hazırlanışı ve sunumu diğer kültürlere göre farklıdır. Gelen misafire ikram edilir. Has bir kültür olmasının nedeni kız isteme töreninde kahve içilmesidir.


3. Yörenizdeki “kız isteme” töreninde uygulanan kahve geleneğini anlatınız.
Cevap: Kız istemek için oğlanın ailesi kızın ailesinin evine gelir. Kız istemeden önce bir kahve yapılır. Kahve herkese normal bir şekilde yapılırken damadın kahvesine tuz konulur. Damat bu kahveyi içebilirse kızı da alabilir.


4. Türk kahvesi gibi hem lezzet bakımından farklı hem de sosyal ve kültürel önemi olan başka Türk içecekleri neler olabilir? Bunlarla ilgili ne tür sosyal mekânlar oluşturulabilir?
Cevap: Ayran, şalgam, şerbet gibi içecekler Türklere ait içeceklerdir.


5. Günümüz kafeleri ile geleneksel Türk kahvehanelerini karşılaştırınız, tercihinizi ve nedenlerini belirtiniz.
Cevap: Türk kahveleri içilirken güzel sohbetler edilir. Günümüzde ki kafeler ise hızlı hazırlanmış ve tek içebileceğimiz şekilde olur.


3. ETKİNLİK:

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), karşılaştırma bildiriyorsa (K) yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları


4. ETKİNLİK:

Aşağıda verilen atasözlerini inceleyiniz, atasözlerinde kahve hangi yönüyle anlatılmaktadır? Verilmek istenen mesaj üzerinde düşünüp görüşlerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.
“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.”
“Gönül ne kahve ister ne kahvehane; gönül sohbet ister, kahve bahane.”

Cevap: Kahve insanların birbiri ile sohbet etmesini, mutlu olmalarını sağlar. Kahve için değil aslında sohbet için kahve bir aracıdır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları MEB Yayınları

a) Yukarıda okuduğunuz “Her Dem Tiryaki” metni ile “Türk Mutfak Kültüründe Kahve” metnini karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini yazınız.
Cevap:

Benzer Yönleri:

  • İki metinde bir içeceği konu olarak alıp bundan doğan kültürü anlatmıştır
  • İki metinde Türk kültürünü yansıtmaktadır.

Farklı Yönleri:

  • “Türk Mutfak Kültüründe Kahve” bilgileri nesnel bir dille anlatırken, “Hem Dem Tiryaki” metni samimi bir dil kullanmıştır.
  • Bir metin kahveyi diğer metin ise çayı anlatmaktadır

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları MEB Yayınları

b) Okuduğunuz “Her Dem Tiryaki” metnindeki örneklendirme cümlelerini yazınız.
Cevap: Oğuz Atay “… biz çayın yalnızlığa iyi gelen tarafını da severiz.” Nazım Hikmet Ran ise “… basit yaşayacaksın basit, sanki bir gün yaşamın sona erecekmiş gibi basit; çay, simit ve peynirle…” diyerek hayatımızdaki duruşunu tasvir etmiş çayın.


6. ETKİNLİK:

Ailenizden ve çevrenizden öğrendiğiniz Türk kahvesi hazırlanışında kullanılan malzemeleri sıralayınız. Ardından Türk kahvesinin hazırlanışını yazınız.
Cevap:

Malzemeler: Kahve, su
İlk önce kaç fincan yapılacaksa o kadar su cezveye konulur. Üzerine fincan sayısı kadar tatlı kaşığı ile kahve konulup karıştırılır. Daha sonra ocağa konulur ve kaynaması beklenir. İlk kaynamada fincanlara cezveden köpük alınır sonra tekrar kaynatılır ve fincanlara kahveler boşaltılır. Yanına bir lokum ve su ile misafire ikram edilir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları MEB Yayınları

7. ETKİNLİK:

Yönergelere göre soruları cevaplayınız.

a) Aşağıdaki cümlelerin sonuna, kutulardaki eklerden uygun olanını örnekteki gibi yazınız.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları


b) Getirdiğiniz eklerin cümledeki işlevlerini yazınız.
Cevap:

İsme Geldiğinde: Cümleye şart anlamı katarak isimleri yüklem yapmıştır.

Fiile Geldiğinde:  Yapılan eylemin zamanını belirtmiştir.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Yaşadığınız yerdeki tarihî eserleri araştırınız.
Cevap:

  • Kız Kalesi
  • Nusret Mayın Gemisi
  • Mamure Kalesi
  • Şahmeran Hamamı
  • St. Paul Kilisesi
  • Ulu cami
  • Ashab-ı Kehf Mağarası
  • Cennet Cehennem Mağaraları

2. Ülkemizde tarihî eserlerin korunmasına yönelik çalışmaları üstlenen kurumlar hakkında araştırma yapınız.
Cevap:

  • Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı
  • Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL)
  • Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
  • Mimarlar Odası
  • Tarihi Evleri Koruma Derneği
Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.