8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 22-23-24-25. Cevapları Gezegen Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 22-23-24-25 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Kaderle İlgili Kavramlar Cevapları“, “Rızık ve Emek Cevapları” ve “Ömür ve Ecel Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 22-23-24-25. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
1. Ünite: Kader İnancı 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 22-23-24-25. Cevapları Gezegen Yayıncılık
“Kula belâ gelmez Hak yazmayınca,
Hak belâ yazmaz, kul azmayınca.”
Yukarıdaki halk deyişini, insanın sahip olduğu akıl, irade ve sorumluluk gibi kavramları da göz önünde bulundurarak İslam’ın kader anlayışı açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: İslam’ın kader anlayışında kişi kendi iradesine sahip çıkarak güzel yaşarsa kaderi de güzel olur ama kişi sapkınlık içinde olursa belayı yaşar. Kaderimiz bizim çabamıza bağlıdır.
Halk arasında yaygın olarak kullanılan “Rızkı bu kadarmış.”, “Ecel gelmiş cihana, baş ağrısı bahane.” ve “Herkes nasibini yer.” gibi ifade ve deyişler nerelerde ve niçin kullanılır? Sizce bunların kaderle ilişkilendirilmesinin sebebi nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Bu laflar biri vefat ettiği zamanlarda kullanılır. Bunların kaderle ilişkilendirilmesinin sebebi insanın yaşamı ve ölümünün ve bu dünyadaki rızkının kadere bağlı olmasıdır.
“Emek olmazsa yemek olmaz.” atasözüyle verilen mesaj nedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Bir insan bir şeyler için emek ederse çaba gösterirse karşılığını alır denmek istenmiştir.
“Alın teri” ve “çalıştığının karşılığını almak” deyimlerini arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: Emek vermek ve emeklerinin sonucunda başarıya ulaşmak anlamlarına gelir.
“Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Herkes kendi rızkını yer.” sözünü arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Bu söz çok doğrudur. İnsan nasibinde varsa onu mutlaka yaşar veya o şeye mutlaka sahip olur. Kim karşı çıkmaya çalışırsa çalışsın herkes rızkına ulaşır.
Halk arasında “Ömrü bu kadarmış, eceli gelmiş.” gibi ifade ve deyişler nerelerde ve hangi anlamlarda kullanılmaktadır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Bu ifadeler halk arasında biri vefat ettiği zamanlarda kullanılır. Bu dünyadan göçen insanların arktık bu dünyada rızkı kalmadığını ifade etmek için kullanılır.
Yukarıdaki hikâyede verilmek istenen mesaj nedir? Arkadaşlarınızla belirleyip değerlendiriniz.
Cevap: Bu dünyanın geçici olduğu ve herkesin sonunun mezar olacağı eşit olacağı mesajı verilmek istenmiştir.
Hayatın sonlu olduğunun bilinmesi insan davranışlarını nasıl etkiler? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Hayatın sonlu olduğunun bilinmesi insanın bu hayata fazla anlam yüklememesine, insanları kırmadan ve erdemli bir şekilde yaşamasına fayda sağlar.
Çevremde yanlış kader anlayışına sahip kişiler, genellikle sorumluluklarını yerine getirmemek ve olumsuz durumlarla başa çıkmak yerine kaderlerine sığınma eğilimindeler. Bu davranışlar, kendi kararlarını ertelemek, sorunlardan kaçmak ve kişisel gelişim yerine dışsal faktörlere atfetme eğilimleriyle ilişkilendirilebilir.