4. ÜNİTE: MADDE VE ENDÜSTRİ 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 101-102-103-104-105-106-107. Sayfa Adım Adım Yayıncılık
Siz de günlük yaşamdan bazik maddelere örnekler veriniz.
Cevap: Kabartma tozu, kireç, sabun
Sıvıların renklerinde görülen değişimleri aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap:
Sıvıların başlangıçtaki renklerinin değişmesinin sebebi nedir?
Cevap: Asit ve bazik özellik göstermesinden dolayı renkleri değişmiştir.
Hangi sıvıların renkleri birbirine benzemektedir? Sizce bu durumun sebebi nedir?
Cevap: Limon suyu ve süt asit olduğu için kırmızın tonlarına dönmüşlerdir. Diğer ürünler ise bazik özellik taşıdığı için mavi tonlarını almışlardır.
Asidik bir maddenin pH değeri azaldıkça asitlik kuvveti artar. Buna göre pH ölçeğindeki maddelerden hangileri limondan daha kuvvetli asidik maddedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Mide asidi ve kezzap
Bazik bir maddenin pH değeri arttıkça bazlık kuvveti artar. Peki, pH ölçeğindeki maddelerden hangileri amonyaktan kuvvetli bazik maddedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Çamaşır suyu ve sodyum hidroksit
Günlük yaşamda kullanılan bazı paketlenmiş gıdaların ve temizlik malzemelerinin pH değerlerini araştırarak aşağıdaki tabloya yazınız. Bu maddelerin pH değerlerini kullanarak asitlik ve bazlık durumları hakkında çıkarımlarda bulununuz. Hazırladığınız tabloyu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Aşağıdaki görsellerde verilen pH kağıtlarından hangisi asidik, hangisi bazik bir sıvıya temas ettirilmiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: İlk resim asidik, ikinci resim ise bazik bir sıvıya temas ettirilmiştir.
Çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi maddelerin üzerinde “Deri ile temasından kaçınınız.”, “Aşındırıcıdır.”, “Tahriş edicidir.” gibi uyarılar okudunuz mu? Sizce temizlik malzemelerinin bazılarının üzerinde bu ve benzeri uyarılar yazmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Bazik özelliği fazla olduğu için cilde zarar verir. Bundan dolayı uyarı konulmuştur.
Gözlemlerinize dayanarak asitlerin ve bazların günlük hayatta kullandığımız maddeler ve sağlığımız üzerinde ne gibi olumsuz etkileri olabileceğini açıklayınız.
Cevap: Asit özelliğe sahip olan maddelerin pH değeri düşük olanları kullandığımız zaman kemiklere ve dişlerimize zarar verir. Bundan dolayı baz değerinde gıda tüketerek eşitlemeliyiz.
Maddelerin asit ve baz olarak ikiye ayrılırlar. Asitler turnusol kağıdını kırmızıya çevirir, ph değeri 0 ile 7 arasındadır. Bazlar ise turnusol kâğıdını maviye çevirir. ph değeri ise 7 ile 14 arasındadır.
Bu Cevapları Arıyordum Ödevimde Bilmediğim Soruların Cevaplarını Burda Sunduğunuz İçin Teşekkür Ederim Cevaplarda Hiç Zorluk Çekmeden Anlaşılıyor Süper.
Size çok teşekkür ederim bize fayda verdiniz
Çok iyibir kaynak
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.