İçindekiler
A. Aşağıdaki soruların cevaplarını noktalı yerlere yazınız. Soruları cevaplarken kutucukların içinde karışık olarak verilen harflerden yararlanınız.
Cevap:
B. Aşağıdaki tabloda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğuna “✓” işareti koyunuz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.
Cevap:
(Y) 1. Otomobillerin dış yüzeylerinin boyanmasında topraklamadan yararlanılır.
(D) 2. Yıldırım olayında elektrik yükü akışı, elektrik yüklü bulutlar ile yeryüzünün bulutlara en yakın noktaları arasında gerçekleşir.
(Y) 3. Aynı tür elektrik yükleri birbirine elektriksel çekme kuvveti uygular.
(D) 4. Pozitif (+) ve negatif (–) yük dengesi bozulan cisimlere elektrik yüklü cisim denir.
(Y) 5. Elektrik yüklü cisimlerin birbirine itme ve çekme kuvveti uygulamasına topraklama denir.
(D) 6. Yüksek yapılı binalara paratoner takmak topraklamaya örnektir
C. Ebonitten yapılan K ve L topları yün kumaşa, camdan yapılan M ve N topları ise ipek kumaşa sürtülüyor. K, L, M ve N topları aşağıdaki gibi yalıtkan iplerle tavana asılıyor. Buna göre topların bir süre sonra birbirlerine göre konumlarını çiziniz ve birbirlerine uyguladıkları kuvvetleri örnekteki gibi belirtiniz.
Cevap:
Ç. Aşağıdaki tabloda verilen elektrikli aletlerde elektrik enerjisinin hangi enerji türlerine dönüştüğünü elektrikli aletin karşısına yazınız.
Cevap:
D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yandaki şekilde bir balonun elektriksel yük durumu verilmiştir. Bu balonla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: B. Negatif (–) yük sayısı, pozitif yük (+) sayısından fazladır.
2. Ebonit çubuk yün kumaşa sürtüldüğünde yün kumaştan ebonit çubuğa negatif yük (–) geçişi oluyor. Buna göre ebonit çubuk ve yün kumaşın elektriksel yükleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Cevap: A.
3. (…) Buna göre A, B ve C kürelerinin elektriksel yükleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: D.
4. (…) Bu cümledeki boşluklara aşağıdaki ifadelerden hangileri yazılabilir?
Cevap: C.
5. (…) Hatice’nin önerdiği elektrik devresi elektrik enerjisinin hangi enerjiye dönüşümünü temel almaktadır?
Cevap: B. Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünü
6. I. Kaçak elektrik kullanımından dolayı yaşanan elektrik kesintileri elektrikli araçların bozulmasına neden olur.
II. Kaçak elektrik kullanan kişiler, tükettikleri elektrik enerjisinin ücretinin ya bir kısmını ya da tamamını ödemezler.
III. Kaçak elektrik kullanılan yerlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanır.
Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap: D. I, II ve III
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.