2. ÜNİTE: DNA VE GENETİK KOD 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 28-29-30-31-32. Sayfa Adım Adım Yayıncılık
1. Yaptığınız DNA modelindeki pipet, ataş ve raptiye hangi yapıları temsil etmektedir?
Cevap: Yaptığımız DNA modelinde pipet şeker fosfat gövdesini, ataş baz çiftini, raptiye ise DNA zincirlerini temsil etmektedir.
2. Yaptığınız DNA modelinde karşılıklı gelen raptiyelerin renklerine dikkat etmenizin sebebi nedir?
Cevap: Renklere dikkat etmemizin sebebi bazlar DNA’nın yapısından dolayı çift halde eşleşirler. Adenin karşısına Timin, Guanin karşısına ise Sitozin geçer.
29. sayfadaki etkinlikte yaptığınız DNA modeli üzerinde DNA’nın kendini nasıl eşlediğini arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: DNA çift sarmal yapıda olduğu için eşleneceği zaman nükleotidler arasındaki bağlar kopar. DNA açılır ve açılan uçlarına tamamlayıcı nükleotidler gelir. Sonunda DNA ile nükleotid dizilimi aynı olan iki tane yeni DNA molekülü oluşur.
A. Mahallelerin ilçeleri, ilçelerin illeri, illerin de ülkeleri oluşturduğunu biliyorsunuz. Bir ülke ve onu oluşturan yerleşim birimlerinin (mahalle, ilçe, il) büyüklükleri ile kalıtsal özelliklere etki eden yapıların büyüklüklerini eşleştirerek aşağıya yazınız.
Cevap:
B. Aşağıdaki tabloda DNA’yı oluşturan yapılar verilmiştir. Kutucuk numaralarını kullanarak soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.
a. Hangi kutucuklarda verilen yapılar bir araya gelerek adenin nükleotidi oluşturur?
Cevap: 1, 4, 5
b. Hangi kutucuklarda verilen yapılar bir araya gelerek timin nükleotidi oluşturur?
Cevap: 1, 5, 6
c. Hangi kutucuklarda verilen yapılar bir araya gelerek sitozin nükleotidi oluşturur?
Cevap: 1, 3, 5
ç. Hangi kutucuklarda verilen yapılar bir araya gelerek guanin nükleotidi oluşturur?
Cevap: 1, 2, 5
d. Hangi kutucuklarda verilen yapılar bütün nükleotidlerde bulunur?
Cevap: 1, 5
C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. DNA kendini nasıl eşler?
Cevap: DNA çift sarmal yapıda olduğu için eşleneceği zaman nükleotidler arasındaki bağlar kopar. DNA açılır ve açılan uçlarına tamamlayıcı nükleotidler gelir. Sonunda DNA ile nükleotid dizilimi aynı olan iki tane yeni DNA molekülü oluşur.
2. Kromozom sayısı ile canlıların gelişmişlik düzeyleri arasında bir ilişki var mıdır? Neden?
Cevap: Canlıların gelişmişlik düzeyi ve kromozomlar arasında bir ilgi yoktur. DNA üzerine bulunan GEN adı verilen genetik yapı belli bir şekilde şifrelenmiştir ve bu 2n olarak ifade edilir. Bu gen anneden yarısını babadan yarısını alarak gerçekleşir.
3. DNA’nın yapısı nasıldır?
Cevap: Canlılarda DNA çift molekülden oluşur. Bu çift molekül sarmal bir yapıdadır ve üzerinde bulunan Nükleotit birimler şeker, fosfat ve bazdan oluşur. DNA ipliğinin omurgasında ise almaşık şeker ve fosfat artıklarından oluşmaktadır.
4. Bir DNA molekülünde adenin nükleotidin sayısına eşit olan nükleotid türü nedir?
Cevap: DNA molekülünde adenin nükleotidin sayısına eşit olan Timindir.
5. Bir DNA molekülünde guanin nükleotidin sayısına eşit olan nükleotid türü nedir?
Cevap: DNA molekülünde adenin nükleotidin sayısına eşit olan Sitozindir.
Fen dersleri gittikçe daha karmaşık hale gelmeye başladı. Dna konusu sınavda kesinlikle çıkacak.Bu bölümde çıkan sorulara iyi çalışın arkadaşlar. Akılda kalması için iyice anlamamız gerekiyor
İyi güzelde sayfa niye yenileniyo 1. Cevapları abartmayın direk cevabı ve özet gibi kısa verin uzun olmuyor.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.