8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91-92-93-94. Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91-92-93-94. Cevapları Hecce Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 91-92-93-94 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91-92-93-94. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları -1
2. Ünite Dna ve Genetik Kod: Kalıtım, canlıların özelliklerini kuşaktan kuşağa aktarmasını sağlar ve bu süreç nükleotitlerin birleşerek DNA’yı, DNA’nın genleri, genlerin de kromozomları oluşturmasıyla gerçekleşir. Mutasyon ve adaptasyon gibi genetik değişiklikler, canlıların çevreye uyum sağlamasına ve biyoteknoloji alanında gelişmelere zemin hazırlar.
Sonraki Sayfalar: 99-100-101-102
İçindekiler
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Hecce Yayıncılık
A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Nükleotid, gen, DNA ve kromozom kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: nükleotid → DNA → gen → kromozom sırasıyla birbirlerini oluştururlar.
2. DNA kendini nasıl eşler? Şekil çizerek açıklayınız.
Cevap:
Orijinal DNA → Çift zincir hâlinde.
Zincirler Ayrılır → Ortadan açılır, iki zincir birbirinden ayrılır.
Yeni DNA’lar → Her eski zincirin karşısına yeni zincir eklenir ve sonunda 2 DNA oluşur.
3. Fenotip ve genotip kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
Cevap: Fenotip çevresel faktörler ile ortaya çıkan dış görünüştür. Genotip ise bir canlının sahip olduğu tüm genlerdir
4. Saf döl ve melez döl kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
Cevap:
Saf döl : Bir özelliğin benzer fenlerini taşıyan bireylerdir.
Melez döl (heterozigot): Bir özelliğe ait iki farklı genin taşındığı bireydir.
5. Baskın gen, çekinik gen kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
Cevap: Çekinik gen etkisini yalnızca aynı genle eşleştiğinde gösterebilir. Baskın gen tek başına da etkisini gösterir.
6. Mendel, çaprazlamalarda neden bezelye kullanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Çünkü hızlı gelişim gösteriyor ve daha kolay yetiştiriliyor.
7. Mutasyon nedir?
Cevap: Kalıtsal yapılarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan değişimlere mutasyon denir.
8. Modifikasyon nedir?
Cevap: Bir canlının genlerinde değişiklik görülmeden çevre şartlarından etkilenmesidir.
9. Mutasyonla modifikasyon arasında ne gibi farklılıklar vardır? Açıklayınız.
Cevap: Mutasyon kalıcı, modifikasyon geçici etkiye sahiptir.
10. Adaptasyon nedir? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Canlının yaşadığı şartlara uyum göstermesi durumuna adaptasyon denir.
11. Biyoteknolojinin yararlı ve zararlı yönlerini söyleyiniz.
Cevap: Hastalıkların tedavisinde çeşitli aşı ve ilaç üretmesi, çevresel kirlilik için çalışmaları yararlı, İnsanlar tarafından genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar tarafından ölümcül salgınlar meydana getirilmesi bakımından ise zararlıdır.
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.
Cevap:
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Hecce Yayıncılık
C. Aşağıdaki ifadelerde noktalı yerleri uygun kavramlarla doldurunuz.
Cevap:
1. Özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa geçmesine kalıtım adı verilir.
2. DNA nükleotidlerden oluşur.
3. DNA’nın yapısında, adenin, timin, guanin ve sitozin bazları bulunur.
4. Bir nükleotidin yapısında organik baz, deoksiriboz şekeri ve fosfat bulunur.
5. Çift sarmallı yapıda adenin nükleotidinin karşısına timin, guanin nükleotidinin karşısına sitozin gelir.
6. DNA molekülü, yavru bireylere kalıtsal özellikleri taşır.
7. DNA zincirinde fosfat ve şeker sayıları birbirine eşittir.
8. DNA dizilimindeki ve kromozomlardaki değişiklikler mutasyonlar olarak adlandırılır.
9. Biyoteknolojik yöntemlerle genetik yapısı değiştirilmiş canlılara GDO denilmektedir.
10. Canlıların dış görünüşüne fenotip denir.
11. Canlının tüm gen yapısına genotip denir.
12. Fenotipte etkisini gösteren alele baskın alel denir.
13. Genotipte olup fenotipte etkisini gösteremeyen alele çekinik alel denir.
14. Canlının dış görünüşünde çevrenin etkisi ile meydana gelen değişikliklere modifikasyon denir.
15. Canlının belli bir çevrede yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özelliklerin tümüne adaptasyon denir.
Ç. Aşağıdaki tanımları uygun kavramlar ile eşleştiriniz.
Cevap:
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Hecce Yayıncılık
D. Çift iplikli DNA’nın baz dizilimi Şekil 1’de verilmiştir. Şekil 1’deki DNA kendini eşlediğinde oluşacak ipliklerdeki bazları yazınız. (Orijinal DNA iplikleri ve yeni oluşan iplikler için farklı renk kalemler kullanabilirsiniz.)
Cevap:
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Hecce Yayıncılık
E. Aşağıda mutasyon ve modifikasyona ait Venn şeması verilmiştir. Kutucuklarda yazan ifadelerin numaralarını Venn şemasına yazınız.
Cevap:
F. Aşağıda bazı çaprazlamalar verilmiştir. Bu çaprazlamalara göre bulduğunuz sonuçları boş bırakılan kısımlara örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
G. Aşağıda verilen görseli inceleyerek harflerle belirtilmiş kısımların adlarını ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
Sonraki Sayfalar: 99-100-101-102