4. ÜNİTE 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 109-110 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap
İçindekiler
Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının sözlük anlamını ilgili bölümlere yazınız.
saltanat: Bir ülkede bulunan yönetim sistemi, padişahın veya bir sultanın ülkenin başında olması.
tedrisat: Öğretim.
inkılap: Bir toplumu daha iyi duruma getirmek için yapılmış önemli değişiklikler, devrim, reform.
hilafet: Halifelik
tasarruf: Tutumlu olmak.
kabotaj: Bir ülkedeki iskele ve limanları arasındaki gemi işletme işi.
milli egemenlik: Bütün yetkinin milletin olması, hakimiyetin millette olması.
güçler ayrılığı: Devletin yönetilebilmesi için gerekli olan yasama, yürütme ve yargıyı kapsar.
Medeni Kanun: Türkiye’de medeni hukuk anlamında yürürülüğe girmiş yasadır.
Aşar Vergisi: Osmanlı Devleti döneminde çiftçilerden %10 oranında alınan vergidir.
1. Atatürk, cumhuriyetin Türk milletinin karakter ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olduğu düşüncesindedir. Bu düşüncesinin dayanakları nelerdir?
Cevap: Türk milleti bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkün bir millettir. Başka bir milletin boyundurluğu altına giremez. Cumhuriyet yönetimide halkın kendi kendini yönettiği bir yönetim sistemi olduğu için bu şekilde bir benzetme yapmıştır.
2. Halifelik kurumunun “laik devlet” anlayışıyla uyuşması mümkün müdür?
Cevap: Hayır mümkün değildir çünkü Laik Devlet anlayışında devletin bir dini yoktur. Halifelik kurumu ise ülkenin İslam Dininin öncüsü olduğunu ve kanunların düzenlenirken Halifelik Kurumunun onayından geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
3. Medeni Kanun ile kadınlar hangi hakları elde etmişlerdir? Araştırınız.
Cevap: Medeni Kanun ile birlikte kadınlar giyim-kuşamda kısıtlamaları kaldırılmıştır. Dileyen kadınlar erkek ve kadınlarda bulunan teşhir seviyesini aşmadan diledikleri gibi giyinebilmektedirler. Evlenme-boşanma hakkı gibi bir çok alanda kadınlar hak sahibi olmuştur.
4. Atatürk Dönemi’nde devlet tarafından kurulan işletmeler hakkında araştırma yapınız.
Cevap: Atatürk zamanında onlarca hatta yüzlerce kurum ve işletme kurulmuştur. Bunlardan bir kaçı şunlardır:
5. Atatürk “çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak” ifadesiyle ne anlatmak istemiştir?
Cevap: Atatürk çağdaş medeniyet seviyesinden kastı bilimi ve ilmi öncü alıp bu alanlarda ilerlemek ve diğer ülkelerinde önüne geçip dünya biliminde öncü adımlar atarak örnek bir ülke olmayı ifade etmek istemiştir.
Görsel 4.2’den hareketle milyonlarca insanı bir araya getiren 15 Temmuz ruhunu, milliyetçilik ilkesiyle ilişkilendirerek yorumlayınız.
Cevap: 15 Temmuz hainlerin darbesiyle milletimiz yine kendini kanıtlamıştır.Dil,din,ırk ayrımı gözetmeksizin geçmişteki atalarımızın yaptığı ülkesini,devletini ve milletini koruma çabasını bir kez daha gösterdik bu darbeye karşı gelerek.Milletimiz canlarını hiçe sayarak tankların önüne attılar kendilerini sırf vatanlarını korumak için.Bunla da görüldüğü gibi milletimiz özgürlüğü her zaman desteklemiştir.
Atatürk ilkeleri insanlara yol gösteren ilkelerdir. Ulu önder olarak kabul eden Türk milleti tek bir amaç olarak görüp 15 Temmuz gibi olağanüstü durumlarda milliyetçilik anlayışı ile tek yürek olmaktadırlar.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.