Anasayfa Kitap Cevapları
7 Aralık 2022, 14:52 - Zülal Güneş Yazdı

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 128-136-137-138. Cevapları KOZA Yayınları

Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Cevapları

4. ÜNİTE: Cebir / Doğrusal Denklemler: 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 128-129-130-131-132-133-134-135-136-137-138. Sayfa KOZA Yayınları


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları KOZA Yayınları

Erol’un Uğur’a kaç tane bilye vereceğini nasıl bulabileceğinizi açıklayınız.
Cevap:

Denklem → 3x + 1 = 43
3x = 42
x = 14

Yarısını istediği için → 14 ÷ 2 = 7 adet bilye verecektir.


Uygulama Basamakları

Sınıfınızı iki gruba ayırınız. Gruplar aşağıdaki kutuların içinde yazılı ifadelerden birer tanesini seçsin. Her grup seçtiği ifadeye uygun denklemi yazsın
Cevap:

Bir sayının 3 katının 5 fazlası 29’a eşittir. ⇒ 3x + 5 = 29
Engin’in parasının 2 katının 8 TL eksiği 42 TL’dir ⇒ 2x – 8 = 42

Her grup yazdığı denklemi çözsün
Cevap:

3x + 5 = 29
3x = 24
x = 8

2x – 8 = 42
2x = 34
x = 17


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları KOZA Yayınları

Alıştırmalar ve Problemler

1. Aşağıdaki denklemleri çözünüz
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları KOZA Yayınları


2. Aşağıdaki problemleri denklem kurarak çözünüz

a. Can ile ablasının yaşları toplamı 21’dir. Can’ın yaşı, ablasının yaşının yarısından 3 yaş fazladır. Can ile ablasının yaşlarını bulunuz
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları KOZA Yayınları

b. 48 cevizi, Hasan’ın 5 cevizine karşılık Özlem 3 ceviz alacak şekilde paylaşıyorlar. Özlem’in kaç tane ceviz aldığını bulunuz.
Cevap:

48 ÷ 8 = 6
Hasan → 5 . 6 = 30
Özlem → 3 . 6 = 18

c. Bir kırtasiyeci aldığı kurşun kalemlerin tanesini 1 TL’den satarsa 15 TL zarar, 2 TL’den satarsa 15 TL kâr edecektir. Kırtasiyecinin kaç tane kurşun kalem aldığını bulunuz.
Cevap:

x kalem
A TL

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 51-52. Cevapları KOZA Yayınları

x . 1 = A – 15
x . 2 = A + 15
1/2 = A-15/A+15
2A – 30 = A + 15
A = 45

x . 1 = 45 – 15
x = 30 kalem


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları KOZA Yayınları

ç. Birinin saatteki ortalama hızı 70 km, diğerinin saatteki ortalama hızı 80 km olan iki otomobil aynı anda zıt yönlere hareket ediyorlar. Kaç saat sonra iki otomobilin aralarındaki uzaklık 600 km olur?
Cevap:

x saat sonra → 70 . x
x saat sonra → 80 . x
70x + 80x = 150x
150x = 600
x = 4 saat sonra

d. Bir bakkal, dükkânında bulunan paket tereyağlarının önce 3/8’ini, sonra kalan yağların 1/5’ini satınca geriye 32 paket tereyağı kalmıştır. Bakkalda satıştan önce kaç paket tereyağı olduğunu bulunuz.
Cevap:

40x . 3/8 = 15x
40x – 15x = 25x
25x . 1/5 = 5x
25x – 5x = 20x
20x = 32
40x = 64 olur.

e. Aylin’in parası Sezgi’nin parasının 4 katına eşittir. Aylin, Sezgi’ye 45 TL verirse paraları eşit oluyor. Aylin ve Sezgi’nin kaçar Türk lirası vardır?
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları KOZA Yayınları

f. Bir sınıftaki öğrenciler sıralara ikişerli oturunca 4 öğrenci ayakta kalırken, üçerli oturunca 2 sıra boş kalıyor. Sınıftaki sıra ve öğrenci sayısını bulunuz.
Cevap:

Sıra sayısı → x
2’şerli → 2x + 4
3’erli → 3(x-2) = 3x – 6
2x + 4 = 3x – 6
x = 10 sıra sayısı

2x + 4 → 2 . 10 + 4 = 24 öğrenci sayısı

g. Bir bahçedeki portakal ve mandalina ağaçlarının toplam sayısı 80’dir. Bu bahçedeki portakal ağaçlarının sayısının 1/6’i, mandalina ağaçlarının sayısının 1/4’ine eşittir. Bahçedeki portakal ve mandalina ağaçlarının sayılarını bulunuz.
Cevap:

Portakal → 6x
Mandalina → 4x
6x + 4x = 80
10x = 80
x = 8

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 155-156-157. Cevapları MEB Yayınları

Portakal → 6 . 8 = 48
Mandalina → 4 . 8 = 32


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları KOZA Yayınları

 ğ. Bir çuval mercimeğin 5/6’sı satılınca geriye 8 kg mercimek kalıyor. Çuvaldaki mercimek satıştan önce kaç kilogramdı?
Cevap:

x kg olsun
6x/6 – 5x/6 = x/6
x/6 = 8 (içler dışlar çarpımı yapılır)
x = 48 olur.

h. Güneş, bir öykü kitabının belli sayıda sayfasını okuyor. İkinci gün, ilk gün okuduğundan 5 sayfa fazla, üçüncü gün ise ikinci gün okuduğundan 5 sayfa fazla okuyarak kitabı bitiriyor. Öykü kitabı 90 sayfa olduğuna göre Güneş ilk gün kaç sayfa okumuştur?
Cevap:

1.gün → x
2.gün → x + 5
3.gün → x + 10
Toplam → 3x + 15
3x + 15 = 90
3x = 75
x = 25 sayfa okumuştur.

ı. Bir varilde bulunan motor yağının 1/3’ü, 1/4’ü ve 1/6’sı satılınca geriye 45 L yağ kalıyor. Satış yapılmadan önce varilde kaç litre yağ olduğunu bulunuz.
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları KOZA Yayınları

i. Aralarındaki karayolunun uzunluğu 510 km olan iki şehirden iki otomobil aynı anda karşılıklı olarak hareket ediyor. Otomobillerden birinin saatteki ortalama hızı 80 km, diğerinin saatteki ortalama hızı 90 km olduğuna göre, bu otomobillerin;
Kaç saat sonra karşılaşacaklarını,
Kaçar kilometre yol aldıktan sonra karşılaşacaklarını bulunuz.

Cevap:

510 ÷ (80 + 90) =
= 510 ÷ 170 = 3 saat sonra

80 . 3 = 240 km
90 . 3 = 270 km yol aldıktan sonra karşılaşırlar.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.