Anasayfa Kitap Cevapları
8 Aralık 2022, 13:28 - Zülal Güneş Yazdı

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 251-254-255. Cevapları KOZA Yayınları

Dik Dairesel Silindirin Hacmi Cevapları

6. ÜNİTE: Geometri ve Ölçme /Geometrik Cisimler: 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 251-252-253-254-255. Sayfa KOZA Yayınları


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları KOZA Yayınları

Zeytinyağı, genellikle yukarıda gördüğünüz teneke kutulara konularak satılmaktadır. Teneke kutulardaki zeytinyağı miktarları ile bu kutuların hacimleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları KOZA Yayınları


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları KOZA Yayınları

Alıştırmalar ve Problemler

1. Aşağıda taban daireleri kareli kâğıda çizilen dik dairesel silindir biçimindeki bardakların yükseklikleri altlarına yazılmıştır. Bu bardakların hacimlerini birim küp cinsinden tahmin ediniz. Sonra bu bardakların hacimlerini hesaplayınız. Bulduğunuz sonuçlarla tahminlerinizi karşılaştırınız (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları KOZA Yayınları


2. Aşağıda yarıçap ve yükseklik uzunlukları verilen dik dairesel silindirlerin hacimlerini bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları KOZA Yayınları


3. Dik dairesel silindir biçimindeki bir süs havuzunun tamamı su ile doludur. Havuzdaki suyun hacmi 18 m² ve havuzun yüksekliği 1,5 m’dir. Havuzun taban yarıçapı kaç metredir (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

V = πr² . h
18 = 3 . r² . 1,5
18 = 4,5r²
4 = r²
2 = r

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 38-42. Cevapları KOZA Yayınları

4. Dik dairesel silindir biçimindeki çiçek sulama kabının 3/4’ü su ile doludur. Kaptaki suyun hacmi 1125 cm³ ve kabın taban yarıçapı 5 cm’dir. Bu kabın yüksekliği kaç santimetredir (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

V = πr² . h
3/4 . 4V = 3V su dolu
3V = 1125
V = 375

375 . 4 = 1500
1500 = 3 . 5² . h
1500 = 75h
20 = h


8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları KOZA Yayınları

5. Yandaki dik dairesel silindir biçimindeki varilin yarıçapı 32 cm ve yüksekliği 1,2 m’dir. Varilin 3/5’i motor yağı ile dolu ve yağın litresi 12 TL’den satılmaktadır. Yağın tamamı satıldığında kaç Türk lirası elde edilir (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

V = πr² . h


6. Dik dairesel silindir biçimindeki kaşar peynirinin yarıçapı 10 cm ve yüksekliği 14 cm’dir. Kaşar peyniri, çapı boyunca dikey olarak kesilince yandaki gibi bir cisim oluşmuştur. Bu cismin hacmi kaç santimetreküptür (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

Tüm silindirin hacmi
V = πr² . h
V = 3 . 10² . 14 = 4200 cm³
Silindirin yarısının hacmi
V = 4200 ÷ 2 = 2100 cm²


7. Dik dairesel silindir biçimindeki bir su borusunun taban yarıçapı 40 cm, kalınlığı 8 cm ve boyu 6 m’dir. Bu borunun tamamı dolduğunda kaç litre su alır (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

Yarı çap = 40 – 8 = 32 cm
6 m = 600 cm
V = πr² . h
V = 3 . 32² . 600
V = 1843,2 litre su alır

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 168-170-171-173-174-175. Cevapları MEB Yayınları

8. Boyu 16 cm, eni 12 cm olan dikdörtgensel bölge biçimindeki karton, uzun kenarı etrafında 360° ve kısa kenarı etrafında ise 180° döndürülüyor. Oluşan cisimlerin hacimleri farkı kaç santimetreküptür (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları KOZA Yayınları

 


9. Dik dairesel silindir biçimindeki su ile dolu kaptan 72 cm³ su alan bir bardakla 12 kere su alınınca kaptaki suyun 3/4’ü boşalmaktadır. Kabın yüksekliği 15 cm olduğuna göre bu kabın yarıçapı kaç santimetredir (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları KOZA Yayınları


10. Bir dik dairesel silindirin yüksekliği 2 katına çıkarılıp yarıçapı yarısı kadar azaltılıyor. Bu durumda ilk silindirin hacminde nasıl bir değişiklik olur (π yerine 3 alınız.)?
Cevap:

V1 = 3 . (2r)² . h = 12r² . h
V2 = 3 . (r²) . 2h = 6r² .h

Hacim yarıya düşer.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.