8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106-107. Cevapları
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106-107. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 106-107 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “4. Tema Milli Kültürümüz Değerlendirme Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106-107. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
4. Tema Değerlendirme Türkü Defteri Metni Cevapları
4. Tema Milli Kültürümüz:

İçindekiler
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları MEB Yayınları
1-4. soruları metne göre cevaplayınız.
1. Barış’ın babası, türkü derlemelerini niçin defterde topluyor olabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Türkileri unutmamak ve geleceğe aktarabilmek için saklıyor olabilir.
2. Babasının söyledikleri içinde Barış’ın dikkatini en çok çeken, bekleneceği gibi, “Yarın köye gidiyoruz.” tümcesi oldu.
Metinden alınan bu bölümde altı çizili ifade ile yazarın ne anlatmak istediğini açıklayınız.
Cevap: Yazar burada çocuğun verdiği tepkiyi beklediğini ve öncesinde bildiğini vurgulamak istemiştir.
3. Metindeki numaralanmış bölümün metnin anlam bütünlüğüne göre nasıl tamamlanması gerektiğini düşünerek aşağıya yazınız.
Cevap: ”Babacığım, kızmazsan bir şey söyleyeceğim. Bu türkü yazma işi hiç dikkatimi çekmiyor.”
4. Metnin devamında olayların nasıl geliştiğini tahmin ederek aşağıya özetleyiniz.
Cevap: Odaya girince defteri masaya bırakıp oyun oynamaya dalmıştı. Bir süre sonra sıkılan Barış babasının verdiği defteri açarak içerisine bakmak istedi. Sayfaları çevirdikçe okuduğu türküler onu şaşırmıştı. Çünkü bu kadar beğeneceğini hiç düşünememişti. Büyük bir sevinçle babasının yanına gitti ve bu deftere bayıldığını kendisinin de babasıyla türkü yazmak istediğini söyledi. Babası zaten böyle bir tepki bekliyordu ancak bu kadar kısa sürede beklemiyordu. Sevinçle yanına çağırdı ve türküleri beraber yazdılar.
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları MEB Yayınları
5. Zıtlık (tezat) sanatı, birbirine karşıt kavramların bir arada kullanılmasıyla yapılır.
Bu açıklamaya göre
I. Gönlümü uzakta bir sele verdim Yârin ırmağına yakın durmaya
II. Erken vakitlerde düştüm yollara Gün doğmadan yâre varayım diye
III. Gelenin hatrına serdim kilimi Gidenden sor sen benim hâlimi
dizelerinden hangilerinde tezat sanatına yer verilmiştir?
Cevap:C) I ve III 6. A 7. A 8. B 9. D
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
6. Aşağıdakilerden hangisi devrik bir cümledir?
Cevap: A) Gözleri eskisi kadar iyi görmüyordu artık.
A) Gözleri eskisi kadar iyi görmüyordu artık.
B) Ne söylesek bize inanmayacak.
C) Bayramda arkadaşını ziyaret edecekmiş.
D) Van, tarihiyle tanınan şehirlerimizdendir.
7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumsuz, anlamca olumlu bir cümledir?
Cevap: A) El emeği halılarımızı kim beğenmez?
A) El emeği halılarımızı kim beğenmez?
B) Tarihî hanın yenilemesi yapılacakmış.
C) Solan bayrakları yenileriyle değiştirdik.
D) Kültürümüzü asla unutturmayacağız.
8. Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1551-1558 arasında Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Camisi, dünyadaki mimari şaheserlerden biridir. Genel kanı, bu eserin Mimar Sinan’ın kalfalık döneminde yaptığı bir eser olduğu, onun esas hünerinin Edirne’deki Selimiye Camisi’nde görülebileceği yönündedir.
Bu metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Cevap: B) Selimiye Camisi, Mimar Sinan’ın en güzel eseridir.
A) Mimar Sinan birden fazla eser vermiştir.
B) Selimiye Camisi, Mimar Sinan’ın en güzel eseridir.
C) Süleymaniye Camisi’nin dünya mimarisinde önemli bir yeri vardır.
D) Mimar Sinan’ın ustalık eserinin Selimiye Camisi olduğuna inanılmaktadır.
9. Cumhuriyet Bayramı için hazırlanan kutlama törenleri meydanda yapılacaktı. Halk, sabahın erken saatlerinde meydanı doldurmaya başlamıştı. Bütün şehir meydana toplandığı için iğne atsan yere düşmeyecekti. Coşkulu kalabalık sabırsızlanıyordu törenin başlaması için. Halkın heyecanı gözlerinden okunuyordu.
Bu metinle ilgili olarak aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Bütün cümleler kurallıdır.
A) Deyim kullanılmıştır.
B) Abartma sanatına yer verilmiştir.
C) Olumsuz cümle vardır.
D) Bütün cümleler kurallıdır












