Herkesin kendi fikirleri ve özgür iradeleri ile yapılan oylardır. Sandık hazırlanarak istenilen kişinin ismi seçilir. Bu şekilde sandığa atılır. Atılan oylar öğretmenler tarafından sayılır.
Eksik veya fazla oy var ise seçim tekrarlanabilir. Bu şekilde de adaletli davranarak en iyi seçimler yapılmaya çalışılmaktadır. Bu seçimler sonucunda oy sonuçları hangisinde yüksek ise bu sonuçlar sayesinde öğrenci meclis başkanı seçilir. Bu açıdan da oldukça demokratik ve adil bir uygulama şeklinde yapıldığı söylenebilmektedir. Hemen hemen herkesin katılımı sonuçlarında gerçekleştirildiği için oldukça fazla kişinin oylarına sunularak hangi oy daha fazla çıkarsa o kişiyi seçmeleri oldukça demokratik yöntemlerden biridir. Bu açıdan da herkes istediği şekilde oy kullanabilir.
Okulda öğrenci meclis başkanlığı seçimi için yapılan çalışmalar genellikle şunları içerir: Öğrencilerin aday olabilmeleri için başvuruların alınması, adayların seçim platformlarını hazırlamasına ve kampanyalarını yapmasına izin verilmesi, öğrencilerin adayları dinleyebilmeleri için tartışmalar ve toplantılar düzenlenmesi ve son olarak, öğrencilerin oyları ile başkanın seçilmesi ve göreve başlaması.