1. Ünite Gezegenimizi Tanıyalım: 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 19-20. Cevapları MEB Yayınları
A. Çok eski zamanlarda yaşayan bir bilim insanı olsaydınız insanlara dünyamızın küre biçiminde olduğunu kanıtlamak için ne gibi örnekler verirdiniz?
Cevap: Dünyanın bir noktasından hareket edince tekrar aynı noktaya gelinebileceğini söylerdim. Kıyıya doğru yanaşan geminin tamamının görünmemesi önce direğinin görünmesi dünyanın şekline bağlı olduğunu söylerdim.
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D) yanlış olanların başına (Y) yazınız.
(Y) 1. Dünyamızın şekli düzdür.
(D) 2. Çekirdek dünyamızın en sıcak katmanıdır.
(D) 3. Dünya’mızın alttan ve üstten basık orta kısmında şişkin bir yapısı vardır.
(Y) 4. Dünyamızın merkezinde manto bulunur.
(Y) 5. Dünyamızın en sıcak katmanı manto’dur.
(D) 6. Çekirdek iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur.
(D) 7. Dünyamızın içinde çekirdek ve manto katmanları bulunur.
C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Dünyamızın katmanlarını dıştan içe doğru sıralayınız.
Cevap:
2. Dünyamızı haşlanmış bir yumurtaya benzetecek olursak yumurtanın kabuğu, beyazı ve sarısı hangi katmanlara karşılık gelir?
Cevap:
Yumurtanın kabuğu : Yer kabuğuna karşılık gelir.
Yumurtanın beyaz kısmı : Manto’ya karşılık gelir.
Yumurtanın sarısı : Çekirdek katmanına karşılık gelir.
3. Dünyanın katmanlarından canlıların yaşadığı yere en uzak olan katman hangisidir?
Cevap: Canlıların yaşadığı yere en uzak yer çekirdek’tir. Çünkü Çekirdek Dünya’nın iç kısmında bulunur.
4. “Aynı yön ve yükseklikte uçan bir uçak belli bir yükseklikten sonra başlangıç noktasına geri dönebilir.” Sizce bunun sebebi nedir?
Cevap: Dünyanın dünyanın yuvarlak olmasındandır. Bir topun etrafında uçurttuğumuz herhangi bir şeyde başladığımız noktaya gelmemizi sağladığı gibi.
Dünyanın şeklinin yuvarlağa yakın bir biçimde olduğunu kanıtlamanın en basit yöntemlerinden biri kıyıya yakınlaşmakta olan bir geminin öncelikle direğinin görünmesi ardından yavaş yavaş geminin geri kalan kısmının görünmesidir. Deneysiz gözleme dayalı olarak görülebilecek bulgulardan biridir.
Tekneyi göremememiz hava ile alakalı da olabilir sadece dünyanın yuvarlaklığıyla alakalı değil.Gözün de bir görme mesafesi var ve hava bulutlu olunca bu daha da kısalır.Bence böyle de düşünmek lazım dünyanın yuvarlak olması başka şekilde açıklanmalı
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.