5. DİN VE TEMİZLİK : 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 96-97-98. Cevapları Anka Yayınları
“Temizlik imandan gelir.” sözünü daha önce duydunuz mu? Bu sözün ne anlama geldiğini düşününüz.
Cevap: Evet duydum. İslam dini temizliğe önem veren bir dindir. Hem maddi hem manevi temizliğe önem verir. Maddi temizlik vücut temizliğimizdir. İslam dininde abdest ve gusülün farz olması bu yönden ön plana çıkar. Manevi temizlik ise ruhun temizliğidir. Güzel düşünce, güzel davranışlar ruhun temiz olmasını sağlar.
Günde beş vakit namaz kılan bir Müslüman, temizlikle ilgili ne gibi alışkanlıklar kazanır? Namaz için gerekli olan diğer temizlik şartlarını düşünerek arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Günde beş vakit namaz kılan bir insan vücut temizliğini sağlamış olur. Namaz kılmak için abdest, gusül abdesti olması gerekir. bunları yaptığı için de temizliğini sağlar.
“Bir kimse abdest alır ve güzelce abdest almaya özen gösterir, ardından da namaz kılarsa, bu abdestle namaz arasında işlediği (günahlar), o namazı kılıncaya kadar mutlaka bağışlanır.”
Buhârî, Vudû, 24.
Cevap: Temizlik İslam dininde çok önemlidir. Bu hadiste iyi bir şekilde temizlenip namaz ibadetini yaparak günahlarımızın bağışlanacağını söylemektedir.
Beden temizliği neleri kapsar? Düşününüz.
Cevap: Beden temizliği; el, ayak, yüz, kısacası vücut temizliği anlamına gelmektedir. Dinimizde vücut temizliği gusül ve abdest ile sağlanmaktadır. İslam dininde bu yönden temizlik çok önemlidir. Farz olan namaz ibadetini gerçekleştirmek için abdest alarak yapmamız gerekir. Bu sayede vücut temizliğinin bir kısmı karşılanmış olur.
İslam temiz olmayı emreder. Bu yüzden abdest alırız. Temiz oluruz. İbadetlerimizi tertemiz yaparız. İkiyüzlü insanlara riyakar denir. Bunlardan uzak durulmalıdır.
Çok teşekkürler çok işime yaradı mükemmel cevapları var.