4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109-110-111-112. Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109-110-111-112. Cevapları ADA Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 109-110-111-112 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Anadolu Atasözlerinde Özdeşleşir” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109-110-111-112. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Anadolu Atasözlerinde Özdeşleşir
3. Tema Erdemler: Atasözleri, hayat tecrübelerinden doğan ve kuşaktan kuşağa aktarılan değerli öğütlerdir. Bu sözler, insanlara doğruyu, iyiliği ve birlik beraberliği öğütleyerek kültürel mirasımızı zenginleştirir.
İçindekiler
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları ADA Yayınları
(1-6. soruları metne göre cevaplayınız.)
1. Anadolu’nun sözlü geleneğinde hangi unsurlar yer kaplar?
Cevap: Anadolu’nun sözlü geleneğinde halk hikayeleri, masallar ve atasözleri yer kaplar.
2. Atasözleri, hangi olaylar sonucunda ortaya çıkmıştır?
Cevap: Yaşanılan olaylardan, hayat tecrübelerinden ortaya çıkmıştır
3. Atasözleri hangi değerli taşa benzetilmiştir?
Cevap: Elmas parçasına benzetilmiştir.
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları ADA Yayınları
4. Metinde geçen atasözleri nelerdir?
Cevap:
- Gülü seven dikenine katlanır.
- Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.
- Ayağını yorganına göre uzat.
- Sürüden ayrılan kuzuyu kurt kapar.
- Ağaç yaşken eğilir.
- Kabahat samur kürk olsa kimse sırtına almaz.
- Ne ekersen, onu biçersin.
- Taşıma su ile değirmen dönmez.
- Keskin sirke küpüne zarardır.
- Üzüm üzüme baka baka kararır.
5. Atasözleri, insanlara neleri öğütler?
Cevap: Atasözleri insanlara, iyiliği, doğruyu, tedbirli olmayı ve birlik beraberliği öğütler.
6. Atasözlerinin çoğu kimler tarafından derlenmiştir?
Cevap: Atasözlerinin çoğu Türk bilginleri tarafından derlenmiştir.
7. Metnin ana fikri nedir?
Cevap: Atasözlerinin hayat tecrübelerini yansıtan, insanlara faydalı sözler olduğu ana fikri verilmiştir.
8. Erdemler teması içinde en çok hangi metni beğendiniz? Nedenleriyle birlikte yazınız.
Cevap: ”Yılın Babası” metnini beğendim. Çünkü yardımlaşmanın önemi çok güzel anlatılmıştı.
9. Erdemler teması sürecinde öğrendiğiniz atasözlerinden ve deyimlerden iki tanesini yazarak bunları kısaca açıklayınız.
Cevap: Bu atasözlerinde çalışmanın önemi vurgulanmaktadır.
- Emek olmadan yemek olmaz.
- İşleyen demir pas tutmaz.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları ADA Yayınları
10. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
Cevap:
11. Aşağıda verilen noktalama işaretlerinin nerelerde kullanıldığını söyleyerek bu noktalama işaretlerini birer cümle içinde kullanınız.
Cevap:
Nokta: Cümleyi bitirmek için, cümle sonunda kullanılır.
Örnek: Dersim yarın çok erken başlıyor.
Virgül: Sıralı kelimeleri ayırmak için kullanılır.
Örnek: İstanbul, Ankara, İzmir büyük şehir listesinde olan şehirlerdendir.
Kısa çizgi: Satıra sığmayan kelimeleri ayırmak için kullanılır.
Örnek: Bugün okulda çok heyecan-
lı bir etkinlik düzenlendi.
Soru işareti: Soru cümlelerini belirtmek amacı ile kullanılır.
Örnek: Yarın sende bizimle geliyor musun?
Kesme İşareti: Özel isimleri ayırmak için kullanılır.
Örnek: Yarın Zeynep’in doğum günü.
Ünlem İşareti: Seslenme, hitap ve uyarı ifadelerinden sonra kullanılır.
Örnek: Elif, buraya gel!
İki Nokta: Açıklama yapılacak cümlelerin sonunda kullanılır.
Örnek: Haftaya 2 sınavım var: Matematik ve Türkçe.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları ADA Yayınları
12. Aşağıdaki ifadelerde eksik bırakılan yerleri verilen kelimelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.
Cevap:
Bu etkinliğin tamamlanmış hali şu şekildedir
- Atasözleri kalıplaşmış sözlerdir.
- Deyimler en az iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşur.
- Deyimlerde kelimelerin yerleri değiştirilemez.
- Atasözleri kısa ve özlü sözlerdir.
- Deyimleri oluşturan sözcükler genellikle mecaz anlamlarıyla kullanılır.
- Atasözlerinin kimin tarafından söylendiği belli değildir.
- Atasözleri eski zamanlardan günümüze ulaşmışlardır.
13. Aşağıda verilen paragrafı okuyunuz. Siz, Emine’nin yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız? Düşüncelerinizi açıklayınız. Konuşmanızın sonunda konuşmanızı beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle açıklayınız.
Emine, beslenme çantasını aldı askıdan. Önce örtüsünü çıkarıp sırasının üzerine serdi. Sonra beslenme kabını çıkardı çantasından. Kabın kapağını sakince açtı.
Annesi, çok sevdiği gözlemeyi iki parçaya bölüp koymuştu. Bir parça alıp iştahla ağzına götürmüştü ki hemen çaprazında oturan Metin’e takıldı gözü. Sırasının üzeri bomboştu. Kabına baktı. Gözlemenin bir parçası öylece duruyordu. Bir parçayla doymasına imkân yoktu. (…)
Cevap: Ben Emine’nin yerinde olsaydım durumu görür görmez gözlemeyi arkadaşımla paylaşırdım. Çünkü arkadaş olmak sadece birlikte oyun oynamak değil, paylaşma ve yardımlaşmayı da gerektirir.
Sonraki Derse Hazırlık
İmkanlarınız dahilinde Hacivat ya da Karagöz maskesi yaparak sınıfa getiriniz.
Cevap: