4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121-125-126-127-128. Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121-125-126-127-128. Cevapları ADA Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 121-122-123-124-125-126-127-128 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Gümüşhane Metni Etkinlik Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121-125-126-127-128. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Gümüşhane Metni Cevapları
4. Tema Millî Kültürümüz: Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi’nin doğu kesimlerinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle zengin bir ilimizdir. Zigana Dağı’nda kış sporları yapılabilecek turizm merkezleri ve dünyada tek olan açık hava camisi gibi önemli özelliklere sahiptir.
İçindekiler
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları ADA Yayınları
Metne Hazırlık
1. Karadeniz’deki illerden hangilerini gördünüz? Gördüyseniz burada yaşadıklarınızı anlatınız. Görmediyseniz, nereleri görmek isteyeceğinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Karadeniz illerinde, Trabzon, Rize ve Artvin’i gördüm. Burada ailemle birlikte tura gittik, muhteşem doğasında tatil yaptık, kardeşlerimle koşup oynadık. Görmediğim illerinden Ordu, Sinop ve Gümüşhane’yi görmeyi çok isterim.
2. Ailenizle birlikte gezip gördüğünüz yerlerden en çok hoşunuza gideni anlatınız.
Cevap: Ailemle birlikte gezip gördüğüm yerlerden en çok Trabzon’daki Uzungöl’ü sevdim. Dağların arasında, çok güzel bir göl var. Havası serin, manzarası harikaydı. Ailemle yürüyüş yaptık ve fotoğraflar çektik.
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları ADA Yayınları
1. Etkinlik
Metinde yer alan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Kelimeleri bulmacada bularak işaretledikten sonra, altta yer alan anlamlarının başındaki noktalı yerlere yazınız. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze yazınız.
Cevap:
- RESTORE – Eski ve değerli bir yapıyı onarıp eski durumuna getirmek.
- KESİM – Sınırlanmış, ayrılmış şey.
- KONAK – Büyük ve gösterişli ev.
- DİKİT – Mağaralarda tavandan damlayan kireçli suların katılaşmasıyla tabandan yukarıya doğru oluşan kalker birikintisi.
- SARKIT – Mağaraların tavanında aşağıya doğru oluşan, genellikle koni biçiminde kalker birikintisi.
- KENT – Nüfusunun çoğu ticaret, sanayi, hizmet veya yönetimle ilgili işlerle uğraşan, genellikle tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, şehir, site.
- HAN – Yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı.
- GÖZE – Su kaynağı.
- SİKKE – Madenî para.
- HEYKELTIRAŞ – Ahşap, taş ve kil gibi malzemeleri kullanarak özgün heykeller tasarlayan sanatçı.
- İLMİK – Çözülmesi kolay düğüm veya örme iğnelerinin ipliklere oluşturduğu ters U şekilli halka.
Mavi renkliler isteğe bağlı ekledik.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları ADA Yayınları
2. Etkinlik
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi’nin neresinde yer almaktadır?
Cevap: Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu tarafının iç kesimlerinde yer almaktadır.
2. Gümüşhane’nin iklimi nasıldır?
Cevap: Gümüşhane Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Bazı kesimlerinde Doğu Karadeniz, bazı kesimlerinde ise Doğu Anadolu ikliminin özelliklerine benzer iklim özellikleri görülür.
3. Gümüşhane’nin ilk yerleşim yeri neresidir?
Cevap: Günümüzde Süleymaniye Mahallesi olarak bilinen eski Süleymaniye Mahallesi’dir.
4. Tomara Şelalesi’ni diğer şelalelerden farklı yapan özellik nedir?
Cevap: Tomara Şelalesi’ni diğer şelalelerden farklı yapan özellik suyunun çok sayıda noktadan kaynaklanıyor olmasıdır.
5. Gümüşhane’de kış sporları nerede yapılmaktadır?
Cevap: Gümüşhane’de kış sporları Torul ilçesindeki Zigana Turizm Merkezi’nde yapılmaktadır.
6. Kadırga Açık Cami’nin özellikleri nelerdir?
Cevap: Osmanlı döneminde yapılmıştır ve iki minaresi vardır, açık hava camisi olma özelliğiyle dünyada tek camidir.
7. Gümüşhane hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Neden?
Cevap: Evet, düşünüyorum. Çünkü metinde ikliminden, turizm işlevinden, doğal güzelliklerinden, coğrafi konumundan ve tarihi yerleşim yerlerinden bahsedilerek çok güzel bilgilere yer verilmiştir.
3. Etkinlik
“Gümüşhane” metni tür olarak nasıl bir metindir? Nedenleriyle birlikte yazınız.
Cevap: Metin bilgilendirici (tanıtıcı) metindir
Çünkü Gümüşhane’nin tarihini, coğrafi yapısını, kış sporlarını ve iklimini açıklayıcı bir şekilde tanıtmıştır.
Metne iki farklı başlık öneriniz. Başlıkları ve bu başlıkları seçme nedenlerinizi yazınız.
Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları ADA Yayınları
5. Etkinlik
Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerdeki sayısal ifadelere dikkat ediniz.
Aşağıda verilen sayılardan birini harflerle yazarak cümle içinde kullanınız.
Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları ADA Yayınları
6. Etkinlik
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında edindiğiniz bilgiler doğrultusunda kültürümüzün geleceğe nasıl aktarılacağı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmalarınızda nezaket ifadelerini kullanmaya özen gösterirken dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimeler yerine Türkçelerini kullanınız.
Cevap: Kültürümüzü gelecek nesillere aktarabilmek için, okullarda ders olarak verilmeli, sanat ve sporda kültürümüze yer verilmeli, canlı tutmaya çalışılmalı ve kültür ögeleri beslenmelidir.
7. Etkinlik
Aşağıdaki bilgileri okuyunuz.
Yabancı bir ülkede yaşayan hayali bir arkadaşınıza yaşadığınız yerdeki tarihî eserleri, doğal güzellikleri, gelenek ve göreneklerinizi anlatacağınız bir mektup yazınız. Mektubunuzu bitirdikten sonra tekrar okuyunuz. Gördüğünüz yazım ve noktalama yanlışları varsa bunları düzeltiniz. Mektubunuzu arkadaşlarınıza okuyabilir, isterseniz okul ya da sınıf panosunda sergileyebilirsiniz. Yabancı bir ülkede yaşayan bir arkadaşınız varsa mektubu ona da gönderebilirsiniz.
Cevap:
Sevgili Arkadaşım,
Ben güzel ülkem Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’da yaşıyorum. Burası tarih kokan, çok özel bir şehir. Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış. Boğazı, harika denizi, Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi ve Galata Kulesi gibi pek çok tarihî eseri var.
Sokaklarında dondurmacılar, şerbet ve tatlı satan seyyar satıcılar bulunur. İnsanları misafirperverdir. Burada yaşamak çok güzel. Bir gün seni İstanbul’da görmek ve ağırlamak beni çok mutlu eder.
Sevgilerimle…
Sonraki Derse Hazırlık
Sınıfa millî bayramlarımız konulu bir şiir getiriniz.
Cevap:
Bayram Coşkusu
Sokaklarda bayrak, evde sevinç var,
Bugün milletime neşe, umut, bahar.
Atam’ın izinde yürüyor her çocuk,
Vatanla gururlu, kalbi hep sıcak.
Davullar çalıyor, marşlar söylenir,
Her yürek sevinçle, gururla dirilir.
Millî bayram bizim en güzel günümüz,
Kutlu olsun hep Cumhuriyet’imiz!



















