Anasayfa Kitap Cevapları
21 Nisan 2024, 10:16 - Zülal Güneş Yazdı

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 200-202-203-204-205. Cevapları MEB Yayınları

Diyor Ki: Metni Cevapları

7. TEMA Çocuk Dünyası: 4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa Sayfa 200-201-202-203-204-205. Cevapları MEB Yayınları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları MEB Yayınları

METNE HAZIRLIK

1. Kendinizi mutlu hissettiğiniz ya da eğlendiğiniz mekanlar nerelerdir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kendimi mutlu hissettiğim ve eğlendiğim mekanlar ailem ile olduğum yerler, arkadaşlarım ile oynadığım yerlerdir.

2. Parka gittiğinizde eğlenmek için neler yaparsınız? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Parka gittiğimde eğlenmek için arkadaşlarımla birlikte oyuncaklara bineriz.


1. ETKİNLİK

Görselleri ve başlığı inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Metin lunaparkta geçen bir günü anlatıyor olabilir.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK

a. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Çınlamak
Tahminim: Ses
Sözlük Anlamı: Çın sesi çıkarmak
Cümlem: Çana vurduğunda çınlayan ses kulağımı ağrıttı.

İhmal
Tahminim: Tedbir almamak
Sözlük Anlamı: Boşlamak, ilgi göstermemek
Cümlem: Kalın giyinmeyi ihmal ettiği için hasta oldu.

Balerin
Tahminim: Dansçı
Sözlük Anlamı: bale sanatçısı
Cümlem: Balerin yaptığı gösteri ile herkesi büyüledi.

Sonraki Ödev:  Fazla Yemenin Zararları Nelerdir?

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Nisan ayında görülen güzellikler nelerdir?
Cevap: Nisan ayında görülen güzellikler çiçekler, kelebekler, ağaçlar, yeşil çimenler, çocuklar ve topraktır.

2. Lunaparkın dikkatini, çocuğun hangi özellikleri çekmiştir?
Cevap: Lunaparkın dikkatini çocukların sevinci ve heyecanı çekmiştir.

3. Nisan ayının, aylardan en güzeli olduğunu düşünmesinin sebebi nedir?
Cevap: Nisan ayının içerisinde çocuk bayramı olmasından dolayı güzel olduğunu düşünmektedir.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

Metinde, nisan ayının en güzel ay olduğu belirtiliyor. Size göre aylardan en güzel ay hangisidir? Neden?
Cevap: Bana göre en güzel ay Mayıs ayıdır. Çünkü her yer yemyeşil ve denizin güzel göründüğü zamandır.


5. ETKİNLİK

“Diyor ki:” metninde geçen benzetme anlamı olan cümleleri bularak yazınız.
Cevap:

  • Bir su değirmeni gibi hareket eden dönme dolap diyor ki:
  • …hayat gibiyim; inişli çıkışlı.

6. ETKİNLİK

Üç noktanın kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.
Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları MEB Yayınları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204 Cevapları MEB Yayınları

7. ETKİNLİK

Lunaparktaki oyuncakların konuşabildiğini hayal ederek bir hikaye yazınız. Yazdığınız hikayeye bir başlık belirleyiniz.
Cevap:

Lunaparkın Temizliği

Lunaparkın açılış saatine doğru tüm makineler gece çıkan fırtına yüzünden kirli durumdaydı. Dönme Dolap, Gondol’a “Senin oturma yerlerin benimkinden daha çok kirlenmiş!” diye söylendi. Gondol şöyle bir kendine baktıktan sonra Dönme Dolap’a cevap vermiş: “Ben daha parkın önünde olduğum için herkesten daha çok kirlendim, bu haksızlık” diye hüzünlendi. Tam birbirlerine söylendiği sıralarda aniden yağmru yağmaya başladı ve lunaparktaki tüm oyuncakların üstündeki tozlar temizlenmeye başladı. Dönme Dolap ve Gondol buna o kadar sevindi ki beraber şarkı söyleyerek çocukları beklemeye başladılar.


8. ETKİNLİK

Cevap:

Temiz: te-r-temiz → tertemiz
Sıkı: sı-m-sıkı → sımsıkı

Sonraki Ödev:  Doğal Güzelliğiyle Tanınan Bir Şehrimizi Araştırınız.

Dolu: do-p-dolu → dopdolu
Beyaz: be-m-beyaz → bembeyaz


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları MEB Yayınları

9. ETKİNLİK

Verilen bilgileri dikkate alarak cümleleri okuyunuz. Cümleler doğru ise başına “D”, yanlış ise başına “Y” harfini yazınız.
Cevap:

(Y) Dijital kaynaklarda içindekiler bölümü yer almaz.
(D) İçindekiler bölümü okuyucunun aradığı konuyu bulmasına yardımcı olur.
(D) “Çelik Çomak” metni dijital içerik sayfa 12’de yer almaktadır.
(Y) Sözlük bölümüne kitapta geçen bütün sözcüklerin anlamı yazılır.
(D) “Diyor ki:” metnine kitabın “Çocuk Dünyası” temasında yer verilmiştir.
(D) Kitabın içinde yer alan ve okuycular tarafından anlamı bilinmeyen sözcükler sözlük bölümünde yer alır.
(Y) “Mangala” metni dijital içerik sayfa 18’de yer almaktadır.


Meraklı Bilgin, Haydi Araştırmaya!

“Günlük tutmak” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Günlük tutmak, gün içerisinde yaşadığımız olayları not alarak yaşadıklarımızı tekrardan düşünmemize yarar. Gün içerisinde verdiğimiz kararları tekrar düşünerek doğru veya yanlışlarımızı öğrenebilir, kendimizin bir sonraki sefere daha iyi davranmamızı sağlayabiliriz. Gün içerisinde istemeden yaptığımız bir hatayı günlük yazarken fark edebiliriz. Bu sayede kendimizi geliştiririz. Ayrıca günlük yazmak hafızayı tazeler ve kuvvetlendirir. Yazı yazmak hafızayı güçlendirmenin yanı sıra el becerimizi arttırır.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap