1.Tema Çocuk Dünyası: 4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36-37-38-39. Cevapları KOZA Yayınları
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Anlatacağım halk oyunu Çayda Çıra oyunudur. Anlatılan hikayelere göre Elazığ’ın yakınlarında akmakta olan bir çayın iki kıyısında farklı aşiretlerden iki gencin aşkıyla başlamıştır. İki aşık geceleri birbirlerini bulabilmek için çıra yakarak nehrin ucunda beklerler. Oğlan çayı geçmek için elindeki çıra ile kızın yaktığı çırayı görerek yaklaşır ve ona kavuşurmuş. Günlerden bir gün sevdalısına gitmek üzere çaya atlayan oğlan azgın sulara dayanamayarak akıntıya kapılmıştır. Kız da sevgilisini çay boyunca aramasına rağmen bulamayınca kendisi de çaya atlayarak peşinden gitmiştir. Çayda Çıra Türküsü ve Oyunu, bu sevdayı dile getirmek için ortaya çıkmıştır.
Arkadaşlarınızın da araştırma sonuçlarını dinledikten sonra en çok hangi yöreye ait halk oyununun ilginizi çektiğini nedenleriyle açıklayınız
Cevap: Kendi anlattığım Çayda Çıra oyunu benim daha çok ilgimi çekti. Ellere yakılan çıralar, efsane hikayesi ve imkansızlıklar benim daha çok ilgimi çekmiştir.
Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını şarkıda geçtiği dizeden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ettikten sonra bunlarla birer cümle kurunuz.
horon
Tahminim: Bir halay türü.
Anlamı: Karadeniz bölgesinde, insanların kol kola girerek ellerini havada şekilde kemençe eşliğinde oynadığı halk oyunudur.
Cümlem: Kemençe’nin çalmaya başlamasıyla küçük çocuk horon tepmeye başladı.
halay
Tahminim: İnsanların ele ele girerek yana doğru hareket ettiği oyun.
Anlamı: Davul zurna eşliğinde el ele, kol kola veya omuz omuza girerek oynanabildiği, çeşit çeşit türleri olan halk oyunu.
Cümlem: Düğünde gelin tarafı halayı canlandırıyordu.
tepmek
Tahminim: Tekme atmak.
Anlamı: Ayakla geriye doğru tekme atmak.
Cümlem: Lazlar kemençeyi duyduğu gibi yerlerinden fırlayıp horon tepmeye başladılar.
Metnin konusunu en iyi yansıtan görseli işaretleyiniz.
a. Şarkıyı bir kez daha dinleyiniz. Şarkıda geçen duyguları belirten ifadeleri işaretleyiniz.
Cevap:
Dinlediğiniz şarkıya iki farklı başlık belirleyiniz. Başlıkları ve bunları belirlemenizin nedenlerini yazınız.
Birinci Başlığım: Halkın Oyunu
Bu Başlığı Seçme Nedenim: Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde ufak-tefek farklılıklarla oynana bir oyun olduğu için bu başlığı seçtim.
İkinci Başlığım: Türkiye’nin Oyunu
Bu Başlığı Seçme Nedenim: Türkiye’nin her yerinde oynanan bir oyun olduğu için bu başlığı seçtim.
“Halay” şarkısını beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle yazınız.
Cevap: Halay şarkısını ben beğendim. Çünkü oldukça hareketli, eğlenceli ve oynak.
Arkadaşlarınızla birlikte en sevdiğiniz şarkıları söyleyiniz. Ardından bu şarkıları neden sevdiğiniz konusunda konuşunuz.
Cevap: Bu şarkıların ritimlerini, sözlerini, hareketlerini ve oynayış tarzlarını seviyorum.
“Kardeşlik, sevgi, paylaşma” kavramlarından hareketle kısa bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız. Şiirinizi bitirdikten sonra tekrar okuyarak yazım ve noktalama yanlışları varsa bunları düzeltiniz.
Cevap:
Kanından, canından,
Ruhundan, senden.
Karşılıksız sevgiden,
Sonsuz güvenden.
Kimi zaman cefa,
Kimi zaman sefa.
Eşsiz bir dost, arkadaş.
O yoldaş, o kardeş!
Şiirinizin içeriğine uygun bir resim yapınız.
Cevap:
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.