5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 144-145-146-147. Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 144-145-146-147. Cevapları 2. Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 144-145-146-147-148-149 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Atıkların Sınıflandırılması, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Cevapları – 2” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 144-145-146-147. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


Atıkların Sınıflandırılması, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Cevapları – 2

7. Ünite Sürdürülebilir Yaşam ve Geri Dönüşüm: Geri dönüşüm ve atık yönetimi sayesinde doğal kaynaklar korunur, çevre kirliliği azalır ve ekonomik tasarruf sağlanır.

Sayfa 137-138-139-140-141-142-143

Sayfa 150-151-152-153


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları İkinci Kitap

Etkinlik İstasyonu: Geri Dönüşümün Önemi

1. Geri dönüşümün ülke kaynaklarına etkisi ile ilgili düşüncelerimizi yazalım.
Cevap: Geri dönüşüm ülkemizin sınırlı sayıda sahip olduğu ve tükenebilir doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur. Yeni üretim için kaynak harcamak yerine eskiden harcadığı ürünü tekrar kullanarak hem maddi kazanç hem de kaynak bakımından kar etmiş sayılır

2. Kaynakların etkili kullanımı ve geri dönüşüm konularına ilişkin nitelikleri yazarak tanımlayalım.
Cevap: Kaynakların etkili kullanımı doğal ve ekonomik kaynakları tasarruflu kullanma anlamına gelir. Örneğin bir su şişesine gerçekten ihtiyacımız yoksa o ürünü almayarak hem plastik kaynağından hem de su kaynağından tasarruf etmiş sayılırız.

Geri dönüşüm ise kullanılan ürünün atıkların arasında kaybolması yerine geri dönüşüm tesislerinde yeni kaynak harcamasına gerek kalınmadan tekrar aynı işlevde kullanılabilmesine olanak sağlar.

3. Günlük hayatta geri dönüşüm uygulamalarına katkıda bulunuyor muyuz? Geri dönüşüme dair yaptığımız uygulamaları yazalım.
Cevap:

  • Plastik, cam, kağıt ve metal atıkları okulumuzdaki geri dönüşüm kutularına atarız.
  • Evimizde geri dönüşüm kutuları oluşturup çöpleri ayrıştırırız.
  • Boş yoğurt kabından saksı yapmak gibi bazı atıkları evimizde değerlendirmeye çalışırız.

4. Yaptığımız geri dönüşüm uygulamalarının ülke kaynaklarının korunmasına sağladığı katkılar neler olabilir? Yazalım ve arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Yapmış olduğumuz uygulamalar ülke çapında herkes tarafından uygulanacak olursa ülkemizin kaynakları önemli ölçüde korunur ve ülkemizdeki çevre kirliliği sorununun önüne geçmiş oluruz.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları İkinci Kitap

Performans İstasyonu: Geri Dönüşüm Serüveni

Ünite başında seçtiğimiz geri dönüştürülebilen maddeyi aşağıya yazalım.
Cevap:

Bir cam şişesini seçmiştim ve tekrar onun geri dönüşüm serüvenini anlatacağım.

  • Cam şişesi kullanıldıktan sonra en yakın geri dönüşüm kutusuna atılır.
  • Belediyenin geri dönüşümle görevli personelleri geri dönüşüm kutusunu boşaltıp tesise götürdü.
  • Cam şişeler öncelikle olası mikroorganizmalardan ve pisliklerden özel kimyasal sıvılarla temizlenir.
  • Temizlenen cam atıklar küçük parçalar haline gelecek şekilde kırılır.
  • Cam parçacıkları yüksek sıcaklıklarda eritilir ve sıvı hale gelir.
  • Sıvı haldeki yüksek sıcaklıktaki cam sıvısı soğutularak istenilen yeni cam ürünleri olarak kullanılır.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları İkinci Kitap

Pekiştirme İstasyonu-2

1. Aşağıda yeni davranışların geliştirilmesi ve uygun olmayan bazı davranışların değiştirilmesiyle ilgili bazı ifadeler verilmiştir. Bu ifadeleri uygun şekilde tamamlayalım.

a Bilinçlendirme ve Eğitim: Geri dönüşümün önemi hakkında toplum bilinçlendirilmelidir. Bunun için başta sosyal medyada, okullarda, mahalle kıraathanelerinde bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmelidir.

b Kolay Erişilebilir Geri Dönüşüm İmkânları: Geri dönüşüme teşvik için geri dönüşüm kutuları ve merkezlerine erişim kolay olmalıdır. Bunun için mahalledeki muhtarlıklara, kıraathanelere, işlek cadde ve sokaklar tespit edilmeli ve bu noktalara koyulmalıdır.

c Kişisel Alışkanlıkları Değiştirmek: Bireyler günlük hayattaki bazı alışkanlıklarını değiştirerek geri dönüşüme katkıda bulunabilir. Bunun için günlük hayatta yapabilecekleri basit adımlar hakkında onları bilgilendirmeli ve örnek olayları onlara anlatmalıyız.


2. Öğrenci sayılarına ilişkin bir tablo aşağıda verilmiştir. Tabloda boş bırakılan alanları dolduralım ve tabloya göre soruları cevaplandıralım.
Cevap:

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları İkinci Kitap

a. Her bir öğrenci bir gün için bir pet şişe atık madde oluşturduğunda 1 ayın sonunda ne kadar pet şişe birikeceğini düşünelim. Bu pet şişelerin plastik atık toplama kutularına atılmasını sağlamak için neler yapabileceğimizi yazalım.
Cevap:

Bir ay boyunca her öğrenci bir pet şişe atık oluşturursa;

Sınıfımızdaki öğrenciler 24 x 30 hesabı ile 720,
Okulumuzdaki öğrenciler 318 x 30 hesabı ile 9540,
Yaşadığımız ildeki öğrenciler 50 000 x 30 hesabı ile 1 500 000,
Ülkemizdeki öğrencilerin tamamı ise 19 000 000 x 30 hesabına göre 570 000 000 adet atık pet şişe oluştururlar.


b. Pet şişelerin geri dönüşümü ile ülke kaynaklarına nasıl katkı sağlanacağını birkaç cümle ile yazalım.
Cevap: Çok basit bir hamle ile bir ayda 570 milyon pet şişenin geri dönüştürülmesi sağlanabilirdi. Bu pet şişeler ülkemizin doğal kaynakları harcanarak üretildiği için ikinci kez bu kadar fazla miktarda kaynak harcamamıza gerek kalmaz, ülkemizin parası cebimizde kalırdı.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları İkinci Kitap

Atık yönetimi uygulamaları ile ilgili aşağıdaki etkinliği yapalım.

Etkinlik İstasyonu – Atıkların Kontrolü

1. Atık yönetimi uygulamaları hakkında neler biliyoruz?
Cevap: Atık yönetimi, bir atığın nasıl bir şekilde kullanılması gerektiği süreci kapsar. Örneğin bir yoğurt kabını saksı olarak kullanabilir yada plastik atık kutularına atarak geri dönüşüm sürecine dahil edebiliriz. Tüm bu sürecin tamamı atık yönetimi olarak kabul edilir.


2. Atık yönetimi kapsamında evsel atıkların ayrıştırılma sürecini hızlandırmak için hangi uygulamalar yapılabilir? Tahmin edelim.
Cevap: Evimizde birkaç tane sık oluşan atık için ayrı kutular oluşturabiliriz. Bunlar plastik, kağıt ve cam olabilir. Bu kutularda atıkları biriktirilerek ay sonunda belediyenin atık toplama kutularına atılabilir.


Sayfa 137-138-139-140-141-142-143

Sayfa 150-151-152-153


Sonraki Ödevler