3. ÜNİTE Zararlı Alışkanlıklar 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 62. Cevapları Dörtel Yayınları
1. Sigara veya alkollü içkilerin zararlarını konu alan resim, yazı, gazete haberi, şiir vb. dokümanlar bulunuz. Bunları sunu hâline getiriniz. Sununuzu, etkileşimli tahta, projeksiyon cihazı vb. araçları kullanarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
2. Uyuşturucu maddelerin zararları konusunda Genel Ağ’dan veya ansiklopedilerden bilgi toplayınız.
Cevap: Uyuşturucu maddeler beyin fonksiyonlarını bozar ve sinir sistemi üzerinde ağır hasarlara neden olur. Uzun süreli kullanımı, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Ayrıca, kalp atışlarının artması, kan basıncının yükselmesi ve solunum problemleri gibi etkileri de vardır. Uyuşturucu bağımlılığı aynı zamanda sosyal hayatı da olumsuz etkiler. Bağımlı olan kişiler, ilişkilerini bozabilir, iş veya okul hayatı bitebilir, maddi olarak sorun yaşayabilir. Aile içi ilişkiler de bu bağımlılık nedeniyle zedelenebilir. Uyuşturucu kullanımı ayrıca suç oranlarının artmasına da yol açabilir, çünkü bu maddelere olan ihtiyaç, insanları kötü yollara yönlendirebilir.
3. “İçki öldürür, kumar söndürür.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız.
Cevap:
Alkollü içkiler, vücudumuza zarar veren bir maddedir. Bu içecekler karaciğer hastalıkları, kanser, kalp rahatsızlıkları gibi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarak insanın ölümüne sebep olur. Kumar, bir kişinin kendini kaybetmesine ve iflas etmesine sebep olabilir. Birçok insan, kumar oynarken büyük miktarlarda parayı kaybeder ve bu da ailelerini, ilişkilerini ve yaşamını olumsuz etkiler.
Özetle kumar alışkanlığı insanı öldürmese bile etrafınızda olan herkesi sizden uzaklaştırır, hayatınızı sosyal anlamda bitirir. Alkollü içkiler ise direkt olarak insana zarar vererek öldürür.
4. Peygamberimiz’in (s.a.v.) içki, kumar vb. kötü alışkanlıkları konu alan iki hadisini bularak sınıfınızda okuyunuz.
Cevap:
Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken Tövbe etmeden ölürse âhirette kevser şarabını içemez” (Müslim, Eşribe, 73).
“Tavla oynayan, Allah’a ve Rasûlüne âsî olmuştur” (Ebû Dâvud, Edeb, 56; İbn Mâce, Edeb, 43; Mâlik, Muvatta’, 6; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 394, 397, 400).
5. Kur’an-ı Kerim mealinden, Hz. Yahya (a.s.) ile ilgili iki ayet bularak defterinize yazınız.
Cevap:
Enbiya Suresi, 90. ayet: Onun duasına icabet ettik, kendisine Yahya’yı armağan ettik, eşini de doğurmaya elverişli kıldık. Gerçekten onlar hayırlarda yarışırlardı, umarak ve korkarak Bize dua ederlerdi. Bize derin saygı gösterirlerdi.
En’am Suresi, 85. ayet: Zekeriya’yı, Yahya’yı, İsa’yı ve İlyas’ı da (hidayete eriştirdik.) Onların hepsi salihlerdendir.
6. Kur’an-ı Kerim’in mealinden, Tebbet suresinin anlamını bularak defterinize yazınız.
Cevap:
Ebû Leheb’in elleri kurusun. Zaten kurudu. Ona ne malı fayda verdi, ne de kazandığı. O, bir alevli ateşe girecektir, Boynunda bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu halde sırtında odun taşıyarak karısı da (o ateşe girecektir).