7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148-149-150-151. Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148-149-150-151. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 148-149-150-151 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “3. Ünite Kendimi Değerlendiriyorum Etkinlik Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148-149-150-151. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


3. Ünite İnsan ve Çevre Kendimi Değerlendiriyorum Cevapları

3. Ünite İnsan ve Çevre: Yerleşme yerlerinin oluşumunda coğrafi ve beşerî faktörler önemli rol oynar. Sanayi, ulaşım ve ekonomik imkânlar nüfus yoğunluğunu etkilerken, seyahat ve yerleşme özgürlüğü kamu düzeni için belirli durumlarda kısıtlanabilir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki ifadelerin başında yer alan kutulara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları


B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere verilen sözcük grubu veya sözcüklerden uygun olanları yazınız.
Cevap:

  1. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya ili sınırlarında yer almaktadır.
  2. Sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir.
  3. Alanında yetişmiş yetenekli ve bilgili kişilerin yaşadıkları ülkeden başka ülkelere giderek orada yerleşmesine beyin göçü denir.
  4. İş imkânlarının gelişmiş olmasından dolayı İstanbul, ülkemizde en çok göç alan ildir.
  5. Ülkemizin her vatandaşı ülke sınırları içinde seyahat ve yerleşme hakkına sahiptir.

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Türkiye’nin her yerinde nüfus aynı değildir. Kıyı kesimlerinde nüfus daha yoğundur.
Buna göre aşağıda verilen illerden hangisinin nüfus yoğunluğu daha azdır?
Cevap: B) Ağrı

A) Antalya
B) Ağrı
C) İzmir
D) Samsun


Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?

İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları MEB Yayınları

2. Aşağıdakilerden hangisi yerleşmeyi etkileyen beşerî unsurlardan değildir?
Cevap: A) Akarsu

A) Akarsu
B) Sanayi
C) Turizm
D) Ulaşım


3. Doğa kaynaklı afetler, savaş ve terör gibi olaylar sonucu yapılan göçler hangi göç türüne örnek olarak gösterilebilir?
Cevap: D) Zorunlu göç

A) Beyin göçü
B) Gönüllü göç
C) Mübadele
D) Zorunlu göç


4. Aşağıdakilerden hangisi yerleşme hakkının engellenebileceği durumlardan biri değildir?
Cevap: A) Nüfusun artmasını engellemek

A) Nüfusun artmasını engellemek
B) Suç işlenmesini önlemek
C) Düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek
D) Kamu mallarını korumak


5. Sanayi, tarım, hayvancılık, turizm ve madencilik gibi ekonomik faktörler yerleşim yerlerinin nüfus yoğunluğunu etkilemektedir.
Buna göre aşağıdaki illerden hangisinde nüfus yoğunluğunun nedeni diğerlerinden farklıdır?
Cevap: C) Gaziantep

A) Antalya
B) İzmir
C) Gaziantep
D) Muğla


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları MEB Yayınları

6. Anayasamıza göre “Suç işlenmesini engellemek amacıyla yerleşme özgürlüğü kısıtlanabilir.” Aşağıda verilenlerden hangisi yerleşim alanlarının kapatılmasını gerektirmez?
Cevap: D) Ticaret amaçlı pazar kurulması

A) Savaş ve saldırı durumları
B) Doğa kaynaklı afetler
C) Salgın hastalık durumları
D) Ticaret amaçlı pazar kurulması


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları

Yukarıdaki grafiğe göre verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
Cevap: C) 0-14 yaş grubunun yarısı erkeklerden oluşur.

A) 0-14 yaş grubundaki kişi sayısı 65+ yaş gurubundan daha fazladır.
B) 15-64 yaş grubu yaklaşık 60 milyon kişidir.
C) 0-14 yaş grubunun yarısı erkeklerden oluşur.
D) 15-64 yaş grubu toplamı diğer iki yaş gurubu toplamından fazladır.


8. Bazı yerler yerleşim özgürlüğü kapsamı dışında kalır ve devlet tarafından buralara yerleşmeye izin verilmez. Aşağıdakilerden hangisi yerleşim izni olan yerlerdendir?
Cevap: B) Köyler

A) Askerî bölgeler
B) Köyler
C) Millî parklar
D) Tarihî sit alanları


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları

Türkiye’deki nüfus sayılarının değişimini yıllar içinde gösteren grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: B) 2000 yılında nüfus 60 milyonun üzerindedir.

A) Türkiye’nin nüfusu her geçen yıl azalmıştır.
B) 2000 yılında nüfus 60 milyonun üzerindedir.
C) Nüfusun en az olduğu yıl 1980’tır.
D) Kadın nüfusu erkek nüfusundan fazladır.


10. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu topraklarında kurulan en eski yerleşmelerden biri değildir?
Cevap: D) Şirince

A) Alacahöyük
B) Çatalhöyük
C) Çayönü
D) Şirince


Ç. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. İlk yerleşim yerlerinin kurulmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: İlk yerleşim yerlerinin kurulmasında; sulak alanlara yakın olması, tarım ve hayvancılığa uygun yer şekilleri ve iklim şartları etkili olmuştur.

2. Sanayisi gelişmiş şehirlerde nüfus yoğundur. Bu durumun nedenleri nelerdir?
Cevap: Bu durumun sebebi sanayinin ihtiyaç duyduğu işçi sayısıyla nüfusun fazla olmasıdır.

3. Göçlerin nedenleri nelerdir?
Cevap: Göçlerin nedenleri, iş, eğitim, sağlık, mevsimlik göç, savaş göçü gibi sebeplerdir.

4. Ulaşım koşulları yerleşmeyi nasıl etkiler?
Cevap: Ulaşım koşullarının kolay olması yerleşmeyi kolay etkiler.

5. Seyahat ve yerleşme özgürlüğü hangi durumlarda kısıtlanabilir?
Cevap: Seyahat ve yerleşme özgürlüğü genel halk sağlığını korumak, suç işlenmesini engellemek ve suç soruşturması durumunda kısıtlanabilir.


Sonraki Ödevler