5. ÜNİTE: Ekonomi ve Sosyal Hayat 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 152-153-154-155-156-157 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Metinden yararlanarak insan-toprak-vatan-devlet ilişkisini açıklayınız.
Cevap: İnsanların vatanı olan toprağı her daim koruyup kollamak ister.Çünkü orada özgürdür.Çünkü o toprak o vatan kendilerinindir. Bu yüzden o toprağı yani vatanlarını korumak da onların görevidir.
Toprakla insan arasındaki ilişki tarih öncesi devirlere kadar uzanır. İnsanlık için hiçbir dönemde önemi azalmayan insan ve toprak ilişkisi bakınız aşağıdaki şiire nasıl konu olmuştur?
Cevap: Şiirde bahsedilmek isteyen toprak insanın yoldaşıdır.Toprak insanın her türlü ihtiyacını karşılamaktadır.
Âşık Veysel toprağı neden sadık yâr olarak adlandırmıştır?
Cevap: Çünkü insana ihanet etmeyecektir.
Âşık Veysel’e göre toprağın bize kazandırdıkları nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: Ben bir çekirdek verdim o bana dört bostan verdi diye geçirmektedir.Her türlü meyveler yedirdiğini söylemiştir.
Toprağın işlenmesi ile refah seviyesinin artması arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Topraktan ekonomik kazanç elde edilmesi refah bir hayat sürmelerini sağlar.Para kazanmaları geçimini sağlayan ailenin ulaşım,eğitim gibi masraflarını da karşılamasına yardımcı olur.
Metni okuyunuz. Metinde anlatılmak istenen düşünceyi yazınız.
Cevap: Büyük Hun Devletinin toprağa verdiği önemi göstermektedir.
Ekilebilir toprakların bir kişinin elinde toplanması hangi sorunlara yol açabilir? Tartışınız.
Cevap: Stokçuluk,kıtlık,fahiş fiyatla ürün satma,karaborsacılık,ekonomik kriz gibi sorunları ortaya çıkarır.Bu gibi durumlara karşı gelinmesi ve adaletin sağlanması gerekmektedir.
İkta ve tımar sistemini feodal yapıdaki toprak yönetimi ile karşılaştırınız. Aralarındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Derebeylik sisteminde toprağın gelirini,idari,hukuki ve mali bağımsızlığa sahiplerdi ve kralın bunları azletme yetkisi yoktu.Tımar sistemi ise arsa sahibi kendisine tahsis edilen toprakta kiracı durumunda olarak elindeki arazinin değil,belli görevleri yerine getirmek karşılığında araziden elde edilen ürünün devlet adına topladığı verginin sahibi olarak görünüyordu.
B. Aşağıdaki zihin haritasında yer alan “Toprakla ilgili kavram ve sözcükler” kutucuğunun etrafındaki kutucukları örnekte olduğu gibi doldurunuz.
Cevap: Toprakla ilgili kavram ve sözcükler
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının üretime yönelik desteklerinden hareketle devletin üreticiye verdiği destek hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Devletin üreticiye verdiği destek her geçen gün artmaktadır.Bunun nedeni ülkedeki ekili alanların arttırılması,tarıma önem vererek hem ülkenin ihtiyacını karşılamak hemde ihracat yaparak ekonomiyi güçlendirmektir.Ekonomiyi güçlendirmek için daha çok tarım alanına ve düzenli arazilere ihtiyaç vardır.Bunun için devletin daha da teşvik etmesi ve destek olması gerekir.
A. Aşağıdaki kurum ve kuruluşların tarım alanında yaptığı çalışmaları araştırınız ve edindiğiniz bilgileri bırakılan boşluklara yazınız.
Cevap:
Toprak Mahsulleri Ofisi: Yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak ve gerektiğinde Bakanlar Kurulu Kararı ile hububat dışındaki diğer tarım ürünleri ile ilgili verilecek görevi yürütmek
Ziraat Bankası: Çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR):Türkiye’nin tarım politikasına uygun olarak çay ziraatını geliştirmek,ekonomik gereklilik,karlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda; sermaye birikimine yardım ederek yatırım kaynağı yaratmak gibi nedenlerden dolayı kuruluştur.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri: Türk milletinin tarih boyunca başarı ile yaşatmış olduğu ”İmece” ve ”Ahilik” gibi yardımlaşma ve dayanışma esaslı organizasyonlar,Kooperatifçilik özellikle de Tarım Kredi Kooperatifleri ile daha ileri noktalara taşınır.
B. Toprağın üretimdeki ve yönetimdeki önemine ilişkin örnekleri aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap:
ÜRETİMDE
Geçmişte→Geçmiş zamanda toprağa bağımlılık fazlaydı.
Günümüzde→Günümüzde tarım ülkemizde önemli bir faaliyet kolu olarak görülmektedir.
YÖNETİMDE
Geçmişte→Tımar sistemi uygulanmaktaydı.Devlet tımar karşılığında toprakları verirdi.
Günümüzde→Günümüzde Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kuruluşlar bulunmaktadır.
çok güzel bir yazı bunu yazana binlerce kez teşekkür ederim bayıldım harika sizin sayenizde ödevimi daha çabuk bitirdim. yarında denemem var zaten bulmak için uğraşamazdım.. bu arada siz kimsiniz ödev çok beğendiğim için sordum harikasınız hemde çok uzun değil bu yazı
İmece usulü, genel olarak küçük yerleşim yerlerinde insanların toplanıp işlerini birlikte ve sırayla yapması demektir. Anadolu’da uygulanan eski bir gelenek olup tarla sürmeden farklı ve zorlu işlere kadar el birliği yaparak bu uygulama sayesinde işlerini halletmeye çalışmışlardır.
ellerinize salık çok güzel olmuş
Ayn cevaplar çok güzel müthişsiniz
tsk ederim ellerinize sağlık cok güzel cevaplar allah razı olsun
çok teşekkür ederim ödevimi hızlıca yaptım.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.