4. ÜNİTE Madde ve Endüstri: 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 139-140-141. Cevapları Ata Yayıncılık
Patatesli böreğin (Görsel 4.30), peynirli börekten (Görsel 4.31) daha geç soğuduğunu bilirsiniz. Bunun sebebi nedir?
Cevap: Patates daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu için ısıyı depolar ve peynirli börekten daha geç soğur.
Kaynamakta olan suya tuz attığımızda suyun neden kaynaması durur? Özdeş kaplara su ve etil alkol koyduğumuzda her ikisi de farklı sıcaklıklarda kaynar. Bunun sebebi nedir? Düşünelim. Daha sonra “Sıcaklık Artışımız Neye Bağlıdır?” isimli etkinliği yapalım.
Cevap: Kaynamakta olan suya tuz attığımızda kaynama ısısı arttığı için kaynama durur. Su ve etil alkolün farkı sıcaklıklarda kaynamasının nedeni farklı kaynama noktasına sahip olmalarıdır.
● Isıtılan sıvılardan hangisinin sıcaklık değişimi daha fazla oldu? Neden?
Cevap: Isıtılan sıvılardan suyun sıcaklık değişimi daha fazladır. Çünkü su zeytinyağından daha düşük ısıya sahiptir ve aynı miktarda enerji depolayamazlar.
● Etkinlikte bağımlı, bağımsız ve kontrol edilen değişkenler nelerdir?
Cevap:
Bağımlı değişken: Sıcaklık değişimi
Bağımsız değişken: Sıvının türü
Kontrol edilen değişkenler: Süre, ısıtıcının gücü ve ilk sıcaklık.
Rıza ilk sıcaklıkları 25 °C olan eşit kütledeki, K, L ve M sıvılarını özdeş kaplara koyup özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısıtıyor ve sıvıların son sıcaklıklarını aşağıdaki gibi gözlemliyor.
Buna göre Rıza’nın deneyindeki değişkenler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? (Hâl değişimi olmamıştır.)
Cevap: