Anasayfa Kitap Cevapları
15 Ekim 2023, 14:17 - Sena Yazdı

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38-39-40-41. Cevapları ATA Yayıncılık

1. Ünite Sonu Soruları Cevapları

1. ÜNİTE MEVSİMLER VE İKLİM: 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38-39-40-41. Cevapları ATA Yayıncılık


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları ATA Yayıncılık

A. Aşağıdaki görsellerde Dünya’nın iki farklı konumu verilmiştir. (Y.D.: Yengeç Dönencesi, O.D.: Oğlak Dönencesi, E: Ekvator)

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları

Görsellere göre aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları uygun ifadelerle tamamlayalım.
Cevap:

1. Dünya I. konumda iken Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi yaşanmaya başlar.
2. Dünya II. konumda iken öğle vakti, Güneş ışınları oğlak dönencesine dik açı ile düşer.
3. Dünya I. konumda iken Güney Yarım Küre’de en uzun gece yaşanır.
4. Dünya II. konumunda iken bir cismin gölge boyu Kuzey Yarım Küre’de daha uzundur.
5. Dünya her iki konumda iken Ekvator’da gece ve gündüz süresi eşittir.
6. Dünya I. konumda iken Güneş ışınları Kuzey Yarım Küre’ye daha fazla ısı enerjisi aktarır.


B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazalım.

(.D.) 1. Hava olayları kısa sürede değişkenlik gösterebilir
(.D.) 2. Sıcaklık farkı hava olaylarının oluşmasında etkilidir.
(.Y.) 3. Rüzgâr, alçak basınç alanından yüksek basınç alanına doğru yatay yöndeki hava hareketidir.
(.D.) 4. Karadeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde her mevsim yağış görülebilir.
(.Y.) 5. Hava olayları kesin sonuçlar bildirir
(.D.) 6. İklim ile ilgili çalışmalar yapan uzmanlara klimatolog denir
(.D.) 7. Küresel ısınma, küresel iklim değişikliğine neden olur.
(.Y.) 8. Atmosferdeki su buharının aniden donup yeryüzüne buz parçaları hâlinde inmesine kırağı denir.

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77-78. Cevapları Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları ATA Yayıncılık

C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevabını işaretleyelim.

21 Haziran’da Kuzey Yarım Küre’de I
Güney Yarım Küre’de II mevsimi yaşanmaya başlar.
1. Verilen cümlede I ve II ile gösterilen boşluklara sırasıyla aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?
Cevap: A) yaz-kış


2. Tabloda P, R ve S şehirlerinde ocak ve temmuz aylarında yaşanan ortalama sıcaklık değerleri verilmiştir
Buna göre hangi şehirler ülkemizle aynı yarım kürede yer alır? (Şehirler eş yükseltidedir ve kutup bölgelerinde değildir.)
Cevap: D) P ve R


3. (…) Eda’nın bu gözlemi yaptığı tarih ve yer aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: C) 23 Eylül Ekvator


4. Aşağıdaki tarihlerden hangisinde ülkemizde gündüzler gecelerden daha uzundur?
Cevap: B)


5. Aslı mevsimlerin oluşumunu göstermek için aşağıdaki modeli hazırlamış ancak modelde bir hata yapmıştır.
Buna göre, Aslı hatasını düzeltmek için aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır? (Modelde portakal Dünya’yı, top Güneş’i, kalem eksen eğikliğini temsil etmektedir.)
Cevap: C) Dünya’nın dönme eksenini eğik göstermelidir.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları ATA Yayıncılık

6. (…) Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: A) K bölgesinde alçak basınç alanı görülür.


7. Yeryüzüne yakın yerlerdeki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşması sonucu oluşan su damlacıklarıdır.
Verilen ifade aşağıdaki hava olaylarından hangisinin tanımıdır?
Cevap: C) Çiy


8. İklim ile ilgili, ifadelerinden hangileri doğrudur?
I. Kesin sonuçlar içerir.
II. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji denir.
III. Dar alanda görülen ve kısa sürede değişen hava olaylarıdır.
Cevap: C) I ve II


9. (…)  Buna göre, ifadelerinden hangileri doğrudur?
I. A şehrinde yaz mevsimi yaşanmaya başlar.
II. B şehrinde geceler gündüzlerden uzundur.
III. Güneş ışınları B şehrine, A şehrine göre daha fazla ısı enerjisi aktarır.
Cevap: B) Yalnız III

Sonraki Ödev:  8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 160-161-162-163-164-165. Cevapları Ata Yayıncılık

10. (…) Uzmanların ileri sürdüğü bu değişim ile ilgili, yorumlarından hangileri yapılabilir?
I. Günümüzde deniz seviyesi geçmişe oranla yükselmiştir.
II. Bu değişim iklim değişikliğinin bir sonucudur.
III. Bu değişim ile ortalama hava sıcaklığının yükseldiği anlaşılmaktadır.
Cevap: D) I, II ve III


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları ATA Yayıncılık

11. Buna göre Dünya 1. konumdan 2. konuma geçerken; durumlarından hangileri azalır?
I. Kuzey Yarım Küre’de gündüz süresi,
II. Güneş ışınlarının Güney Yarım Küre’ye aktardığı ısı enerjisi,
III. Bir cismin Kuzey Yarım Küre’deki öğle vakti gölge boyu
Cevap: A) Yalnız I


12. Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” olarak değerlendirilecektir. Buna göre değerlendirme aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
() Dünya’nın dönme ekseni eğiktir.
() 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi yaşanmaya başlar.
() 23 Eylül tarihinde her iki yarım kürede gece gündüz eşitliği yaşanır.
Cevap: B) D, Y, D


13. (…) Buna göre kurulan bu düzenekte hava olaylarından hangilerinin gözlemlendiği söylenebilir?
Cevap: A) Yağmur


14. (…) Buna göre,
I. X tarihinde L noktasına Güneş ışınları öğle saatinde dik açı ile düşer.
II. Y tarihi, K noktasında kış başlangıcıdır.
III. T tarihinde M noktasında kış mevsimi yaşanmaya başlar. yargılarından hangileri doğrudur?
Cevap: D) I, II ve III

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.