8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99-100-101-102. Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99-100-101-102. Cevapları Hecce Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 99-100-101-102 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları -3” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99-100-101-102. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları -3

2. Ünite Dna ve Genetik Kod: Kalıtım, DNA’nın eşlenmesi ve genetik yapı, canlıların özelliklerinin nesillerek aktarılmasını sağlar. Biyoteknoloji ise bu genetik bilgileri kullanarak tarım, tıp ve gıda alanlarında önemli yenilikler sunar.

Önceki Sayfalar: 91-92-93-94

Önceki Sayfalar: 95-96-97-98


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Hecce Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Hecce Yayıncılık

Yukarıda sembollerle gösterilen yerlere uygun ifadeler yazıldığında basitten karmaşığa doğru sıralama nasıl olur?
Cevap:

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Hecce Yayıncılık


19. Aşağıda bazı karakterlerin alel yapısına dair özellikler yazılmıştır.
P Æ Baskın
R Æ Heterozigot
S Æ Homozigot
T Æ Çekinik
Verilenlere göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: D) R’de hem baskın hem çekinik aleller bulunur.

A) P’nin fenotipte etkisini gösterebilmesi
için homozigot genotipte olması gerekir.
B) S’de sadece baskın aleller vardır.
C) T, heterozigot durumdayken fenotipte etkisini gösterir.
D) R’de hem baskın hem çekinik aleller bulunur.


20. Aşağıda verilen durumlardan hangisi diğerlerinden farklıdır?
Cevap: D) Çuha çiçeğinin renginin ortam sıcaklığına göre değişmesi

A) Van kedisinin göz renklerinin birbirinden farklı olması
B) Alyuvarların orak şeklinde olması
C) İnsanda altı parmaklılık
D) Çuha çiçeğinin renginin ortam sıcaklığına göre değişmesi


21. Aşağıda insanda cinsiyetin belirlenmesini gösteren çaprazlama verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Hecce Yayıncılık

ifadelerinden hangileri doğrudur?
Cevap: D) I, II ve III

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III


22. Genotipi bilinmeyen iki bezelye çaprazlanıyor. Çaprazlama sonucu oluşan bezelyelerin yaklaşık %25’i buruşuk, %75’i düzgün tohumlu oluyor.
Bu ihtimal, aşağıdaki çaprazlamalardan hangisi sonucu oluşabilir?
Cevap: D) Dd x Dd

(D=Düzgün, d=Buruşuk)
A) Dd x dd
B) dd x DD
C) Dd x DD
D) Dd x Dd


Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?

İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Hecce Yayıncılık

23. DNA molekülü ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Karşılıklı zincirler birbirlerine fosfat kısımlarından bağlanır.

A) Karşılıklı DNA zincirlerinde nükleotidin çeşidine göre zayıf bağ sayısı değişir.
B) Karşılıklı zincirler birbirlerine fosfat kısımlarından bağlanır.
C) Nükleotid sayısı kadar deoksiriboz şekeri vardır.
D) Nükleotidler; organik baz, şeker ve fosfatın bağlanmasıyla oluşur.


24. Aşağıdaki çaprazlamalardan hangisinde %25 oranında homozigot baskın genotipte yavru bireyler oluşur?
Cevap: B) Aa x Aa

A) Aa x aa
B) Aa x Aa
C) AA x aa
D) aa x aa


25. Aşağıda kalıtsal yapılarla ilgili açıklamalar verilmiştir.
I. Aynı türe ait canlılarda organik baz çeşidi birbirinden farklıdır.
II. Bir DNA molekülündeki toplam deoksiriboz şekeri sayısı, toplam fosfat sayısına eşittir.
III. Nükleotidler yapısında bulunan azotlu organik baz çeşidine göre adlandırılır.
Buna göre yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: C) II ve III

A) Yalnız II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III


26. I. Her DNA zincirinin karşısına uygun nükleotidler gelerek ikinci zincir oluşturulur.
II. İlk ve oluşan yeni zincirler arasında yeni bağlar kurulur.
III. DNA’nın eşlenmesiyle aynı kalıtsal özellikte iki yeni DNA oluşur.
IV. DNA’nın iki zinciri fermuar gibi açılır.
DNA’nın eşlenmesi sırasında gerçekleşen olayların doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) IV – I – II – III

A) IV – I – II – III
B) I – IV – II – III
C) IV – II – III – I
D) II – IV – III – I


27. I. DNA, tüm canlılarda çekirdek içerisinde bulunur.
II. Hücre bölünmesinin gerçekleşmesi için
DNA kendini eşler.
III. DNA’nın yapısında üç çeşit nükleotid bulunur.
IV. DNA eşlemesi ile kalıtsal özelliklerin bir sonraki nesile geçmesi sağlanır.
DNA ile ilgili olarak yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: C) II ve IV

A) I, II ve III
B) I ve IV
C) II ve IV
D) I, II ve IV


28. Aşağıdakilerden hangisi DNA’nın eşlenmesi sırasında gerçekleşmez?
Cevap: D) DNA’nın eşlenmesi sonucu dört yeni DNA oluşur.

A) DNA zinciri fermuar gibi açılır.
B) Timin nükleotidinin karşısına adenin nükleotidi gelir.
C) Aynı kalıtsal özellikte DNA molekülleri oluşur.
D) DNA’nın eşlenmesi sonucu dört yeni DNA oluşur.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Hecce Yayıncılık

29. Aynı soydan gelen bireyler arasında yapılan evliliklere akraba evliliği denmektedir. Kalıtsal hastalığa neden olan genler çoğunlukla çekiniktir. Bu nedenle bu çekinik genin bireyde homozigot durumda olması gerekir. Akraba evliliklerinde bireylerde ortak genler bulunduğundan hastalığa ait genlerin bir araya gelme ihtimali artar. Dolayısıyla akraba evliliklerinde doğacak çocuklarda kalıtsal hastalıkların görülme olasılığı fazladır.
Yukarıda akraba evliliği ile ilgili verilen bilgilere göre hangi seçenekteki ifade yanlıştır?
Cevap: B) Kalıtsal hastalıklar, sadece akraba evliliklerinde görülür.

A) Kalıtsal hastalığa ait gen “aa” genotipinde yazılabilir.
B) Kalıtsal hastalıklar, sadece akraba evliliklerinde görülür.
C) Aynı soydan gelen bireylerde ortak genler bulunur.
D) Akraba evlilikleri, toplumdaki kalıtsal hastalıklı birey sayısını artırır.


30. Aysun öğretmen, öğrencilerinden biyoteknoloji çalışmalarının yararları ile ilgili örnek vermelerini istemiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğru örnek değildir?
Cevap: C) Genetiği değiştirilmiş besinlerin üretilmesi

A) Kanserde gen tedavisinin uygulanması
B) Verimli hayvan ırklarının geleneksel yöntemlerle çoğaltılması
C) Genetiği değiştirilmiş besinlerin üretilmesi
D) Hastalık yapıcı etkenlere dayanıklı bitkiler üretilmesi


31. Aşağıda bezelye bitkisinin çiçek renginin kalıtımıyla ilgili çaprazlamalar verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Hecce Yayıncılık

Buna göre verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Beyaz çiçekli bezelyelerin oluşabilmesi için heterozigot olmaları gerekir.

A) İkinci çaprazlama sonucu oluşan mor çiçekli bezelyelerin genotipi homozigot baskın veya heterozigot baskındır.
B) Beyaz çiçekli bezelyelerin oluşabilmesi için heterozigot olmaları gerekir.
C) Birinci nesildeki bitkilerin tamamının genotipi heterozigot baskındır.
D) Birinci çaprazlama sonucu oluşan bitkilerin tamamında çekinik gen bulunur.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Hecce Yayıncılık

32. Aşağıda bazı canlı türlerinin sağlıklı bireylerine ait kromozom sayıları verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Hecce Yayıncılık

Verilen bilgilere göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: C) Kromozom sayıları farklı olan bireylerin türleri de farklıdır.

A) Farklı türlerin kromozom sayıları aynı olabilir.
B) Kromozom sayılarına bakarak canlının gelişmişliği hakkında karar verilemez.
C) Kromozom sayıları farklı olan bireylerin türleri de farklıdır.
D) Kromozom sayıları aynı olan farklı türlerin DNA’larındaki gen dizilimi aynıdır.


33. Mahmut öğretmen tahtaya bazı kavramlar yazmıştır.
I. Fosfat
II. Deoksiriboz şekeri
III. Adenin organik bazı
Buna göre Mahmut öğretmenin tahtaya yazdıklarından hangileri tüm nükteotitlerin yapısında bulunur?
Cevap: D) I, II ve III

A) I ve III
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III


34. Aşağıda verilen kavram haritasını hangi seçenekteki örnekler tamamlar?

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Hecce Yayıncılık
Cevap: B

A) I. Gıda
II. Daha az alandan daha fazla verim alınması
III. Bitkilerdeki alerjenlerin yok edilmesi
IV. Aşı
B) I. Tarım
II. Besin değerinin artırılması
III. Antibiyotiklere direncin artması
IV. Altın pirinç bitkisi
C) I. Tıp
II. İnsanda hormonal sistemin bozulması
III. Biyoçeşitliliğe zarar vermesi
IV. İnsülin hormonu
D) I. Hayvancılık
II. Tarımsal hastalıklarla mücadele
III. İlaçların ekonomik şekilde üretilmesi
IV. Çekirdeksiz karpuz


Önceki Sayfalar: 91-92-93-94

Önceki Sayfalar: 95-96-97-98


Sonraki Ödevler