8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 80-81. Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 80-81. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 80-81 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “3. Tema Değerlendirme Ömer’in Hayvan Sevgisi Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 80-81. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


3. Tema Değerlendirme Ömer’in Hayvan Sevgisi Cevapları

3. Tema: Erdemler: Ömer’in oğlakla karşılaşması, hayvan sevgisinin insanlara merhamet ve sorumluluk kazandırdığını gösterir. Kibrin erdemleri yok ettiği vurgulanırken, alçakgönüllülüğün en değerli özellik olduğu anlatılmaktadır.

3. Tema Değerlendirme Ömer'in Hayvan Sevgisi Cevapları


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları MEB Yayınları

1-4. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Ömer’in oğlakla karşılaşması nasıl olmuştur? Yazınız.
Cevap: Ömer’in abisi Ömer’e seslenir. Ömer gelene kadar abisi oğlakla birlikte tarlaya koşar ve oğlağı bırakır. Ömer o anda oğlağı görür.


2. Ağabeyi, oğlağı Ömer’in kucağına verseydi olayların gelişimi nasıl olurdu? Kurgulayarak yazınız.
Cevap: Ömer oğlağı sararak mutlulukla yerinde zıplar oğlakla konuşurdu.


3. Ömer’in hayvanlarla ilgili duygu ve düşünceleri neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Ömer hayvanları seven, merhamet gösteren, onların tatlı ve şirin olduklarını düşünüyordur.


Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?

İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları MEB Yayınları

4. Hayvan sevgisi, insanlara neler kazandırır? Yazınız.
Cevap: Hayvan sevgisi insanlara merhameti, sabrı, mutluluğu ve sorumluluk sahibi olabilmeyi kazandırır.


5. Kibir, insandaki bütün güzel duyguları yok eden bir canavardır. Nice yetenekli, başarılı insan vardır ki kibre kapıldığı için hoş olmayan anılarla hatırlanacaktır. Kibir bir gölgedir. Bütün iyiliklerin ve güzelliklerin üstünü kara bir bulut gibi örttüğü için onun olduğu yerde güzellik adına bir aydınlık, bir parıldama göremez gözler. Büyük fedakârlıkların, yüce değerlerin içine bir damla kibir bulaştığında bütün insanlık çürür, kokuşur.
Bu metinde vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Alçak gönüllülük, bütün erdemlerin temelini oluşturur.

A) Kibirli insanlar kötülük yapmaya eğilim gösterir.
B) İnsan, alçak gönüllü olmayı kültürel değerlerle öğrenir.
C) Alçak gönüllülük, bütün erdemlerin temelini oluşturur.
D) Toplumdaki huzursuzluklar kibirli insanlar yüzünden çıkar.


6. Yine çok sevdiği bahçesindeydi Gülnaz Hanım. Gözü gibi baktığı çiçeklerini, badem ağaçlarını gülümseyerek ve gururla seyrediyordu. Onları yetiştirmek için çok emek harcıyordu bahçesinin toprağına. İşte, şimdi almıştı bu azminin meyvesini. Bu toprakta bir şey yetişmez, demişlerdi Gülnaz Hanım’a. O, istendiğinde her şeyin yapılabileceğini kanıtlamıştı herkese.
Bu metinde aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine yer verilmemiştir?
Cevap: D) Zaman

A) Olay
B) Kişi
C) Yer
D) Zaman


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul-sonuç ilişkisine yer verilmiştir?
Cevap: B) İnsanlara yardım edersen bir gün sen de yardım görürsün.

A) Elindekiyle yetinmeyi bildiği için huzurlu bir yaşamı vardı.
B) İnsanlara yardım edersen bir gün sen de yardım görürsün.
C) Hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyor.
D) Bayramda aile büyüklerinin hepsini ziyaret etmek istiyordu.


8. Aşağıdakilerin hangisinde ara söz, farklı bir ögenin açıklayıcısı olarak kullanılmıştır?
Cevap: B) Toplumsal dayanışmayı, bizi biz yapan en önemli değeri, yaşatmak zorundayız.

A) İstanbul, nice medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehir, medeniyetimizin de beşiğidir.
B) Toplumsal dayanışmayı, bizi biz yapan en önemli değeri, yaşatmak zorundayız.
C) Azmi amcam, çocukluğumun en büyük kahramanı, bize cömertliği öğretmişti.
D) Sabır ve azim, başarının iki anahtarı, insanda mutlaka olması gereken niteliklerdir.


9. Bu dünyada faydalı eserler vermiş, bilgi ve erdemle donanmış insanlar alçak gönüllüdür. Elbette bu erdem, doğuştan gelen bir yetenek değildir. İnsan, tecrübeyi zamanla ve sabırla kazanır. Özellikle başka insanların iltifatları karşısında kibre kapılmadan durmak, alçak gönüllülüğü kazanmada en büyük sınavdır.
Bu metinde anlatılanlar aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle eşleştirilemez?
Cevap: A) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış.

A) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış.
B) Alçak uçan yüce konar, yüce konan alçak uçar.
C) Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar.
D) Aklı başa yaş getirir.


Sonraki Ödevler