5. Tema Vatandaşlık: 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 164-165-166-167-168-169. Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları
1. Ekmeğin üretim aşamaları hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap:
2. Ekmeğin üretim aşamalarına uygun olarak aşağıdaki görselleri numaralandırınız.
Cevap:
a. Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup karşılarına yazınız.
çiftçi : Geçimini toprağı ekip biçerek sağlayan kişi.
buğday : Un yapımında kullanılan otsu bitki.
başak : Ekinlerin başı.
harman : Taneleri başaklardan ayırma işlemi.
b. Şiire göre uygun kelimeleri yazarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.
Cevap:
Çiftçi önce tarlayı ………sürer…….
Ardından buğday tohumlarını toprağa ……..eker…..
Buğday bitkisi büyür, gelişir; başakları ….olgunlaşır…
Yazın buğday başakları ……….sararır……
Sararan başaklar ……….biçilir………
Buğday taneleri saplarından ………..ayrılır………
Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.
1. Şiirde ekmeğin üretim aşamalarından hangileri anlatılmıştır?
Cevap: Şiirde ekmeğin üretimi tarlanın sürülmesi, buğdayın ekilmesi, başakların olgunlaşması ve sararması, biçilip ayıklanması anlatılmıştır.
2. Şair, şiirde ekmeğe nasıl seslenmiştir?
Cevap: Şair ekmeğe ”güzel kokulu ekmek” diye seslenmiştir.
a. Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görseldeki malzemelerden istediklerinizi seçip uygun cümleler yazarak bir turşu tarifi hazırlayınız.
Cevap:
Malzemeler: Turşu kavanozu, salatalık, havuç, sarımsak,tuz, havuç, limon
Yapılışı: Kavanozun içine salatalıkları sıkıca dizelim, sarımsakları araya serpiştirelim, bir miktar limon suyu ve tuzu üzerine ekleyelim. Kalan kısma uygun miktarda sirke ve su eklenip kavanozun ağzı iyice kapatılır ve içindeki sıvı karıştırılır. Oda sıcaklığında 15 gün bekletilir.
Aşağıdaki cümlelerde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
Cevap:
Ekmek israfını önlemek için evinizde hangi önlemleri alıyorsunuz? Sizce aldığınız önlemler yeterli mi Düşüncelerinizi kısaca aşağıya yazınız.
Cevap: Evdeki kişi sayısına yetecek kadar ekmek alıyoruz. Herkes yiyebileceği kadar ekmeği önüne alıyor. Ekmek kalırsa buzluğa atıp sonraki gün ısıtarak yiyoruz. Kalan ekmekleri de ıslatıp dışarıdaki hayvanlara veriyoruz.
Aşağıya, ekmek israfına dikkat çekmek için bir slogan yazınız. Ardından bu sloganı kullanarak bir afiş hazırlayınız.
Cevap: Edersen ziyan, olursun ziyan!
1. “Bilinçli tüketici nelere dikkat eder?” sorusunun yanıtını araştırınız. Yandaki sembolün anlamını öğreniniz.
Cevap: Bilinçli tüketici israf etmemeye dikkat eder. Yandaki sembol geri dönüşüm sembolüdür.
2. Ailenizin tüketim alışkanlıklarını gözlemleyiniz.
Cevap: Ailem sağlıklı ve dengeli besleniyor. Her şeyden yiyebileceği kadar tabağına alıyor herkes.