4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83-84-85-86. Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83-84-85-86. Cevapları ADA Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 83-84-85-86 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Yılın Babası Metni Etkinlik Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83-84-85-86. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Yılın Babası Metni Cevapları
3. Tema Erdemler: Metinlerde yardımlaşma, saygı ve nezaket gibi değerler vurgulanarak toplumsal dayanışmanın önemi anlatılmaktadır. Atasözleri ve deyimler aracılığıyla da kültürel mirasımızdaki bilgelikler aktarılmaktadır.
İçindekiler
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları ADA Yayınları
1. Etkinlik
Aşağıdaki kelimeler ve kelime grubunu anlamlarından hareketle bulmacadaki yerlerine yazınız. Ardından bu kelimeler ve kelime grubunu birer cümlede kullandıktan sonra sözlüğünüze yazınız.
Cevap:
Cümlelerim
Cömertlik: Annem her zaman çok cömert bir insandır.
Fır dönmek: Yapılacak etkinlik için herkes öğretmenin etrafında fır döndü.
Miras: Babam, dedemden kalan mirası kardeşleriyle eşit bölüştü.
Haykırmak: Aklımdan geçen her şeyi yüzüne haykırdım.
Teklif: Babam hafta sonu bizi pikniğe götürmeyi teklif etti.
Laklak: Laklak yapmaktan ödevlerini unuttu.
Yelek: Babaannem çok güzel bir yelek dikti.
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ADA Yayınları
2. Etkinlik
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Baba, mektubu okurken nasıl bir ruh hâli içindedir?
Cevap: Gururlu ve sevinçlidir. Gözlerinin içi gülmektedir.
2. Baba, mektubu okuduktan sonra nasıl davranıyor?
Cevap: Çocuğunu bağrına basıyor, havaya kaldırıp sevinçle evin içinde dolaşıyor ve gözlerinden öpüyor.
3. Mektupta neler yazıyor? Sizce yazılanlar bir babayı mutlu edecek kadar güzel şeyler mi? Neden?
Cevap: Çocuğun yaşlı bir amcaya otobüste yer verdiği, yardım ettiği, saygılı bir evlat olduğu yazıyor. Bu davranışlar bir babayı mutlu edecek kadar güzel şeylerdir, çünkü her baba saygılı bir çocuk yetiştirdiği için sevinir ve gururlanır.
4. Yaşlı amca çocuğun babasını nereden tanıyor?
Cevap: Yaşlı amca çocuğun babasını aynı mahallede oturdukları için camiden tanıyor.
5. Çocuk yaşlı amcaya nasıl yardım ediyor? Siz onun yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?
Cevap: Otobüste yer verip, eşyalarını taşıyarak yer veriyor. Bende olsam aynı şekilde davranırdım. Çünkü saygılı bir birey olmak bunları gerektirir.
3. Etkinlik
Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Metnin Konusu: Otobüste bir çocuğun yaşlı amcaya yer vermesi, poşetini taşıması ve babasının gururlanması anlatılıyor.
Metnin Ana Fikri: Saygılı olmanın önemi.
4. Etkinlik
a. Metinden alınan aşağıdaki cümleyi okuyunuz. Cümlede altı çizili kelime grubuna dikkat ediniz. Cümlenin anlamını bozmayacak şekilde bu kelime grubunun yerine hangi kelime ya da kelime grupları yazılabilir? Söyleyiniz.
Cevap:
“Hayvanat bahçesini gezerken de kesenin ağzını açtı.”
Bunun yerine;
- eli açık davrandı,
- cömert davrandı,
- bonkör davrandı,
- bol para harcadı, denebilir.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları ADA Yayınları
Metinde geçen deyimleri belirleyerek aşağıdaki yazma alanına yazınız. Bu deyimlerin anlamlarını geçtikleri cümleden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.
Cevap:
Deyimler – Tahminlerim
Sevinç gözyaşları dökmek: Çok mutlu olup ağlamak.
Bir şeye çok sevinince gözlerinden yaş gelmek.
Dudak bükmek: Beğenmemek ya da ilgilenmemek anlamında yüz ifadesi yapmak.
Bir şeyi küçümseyerek ilgisiz davranmak.
Gözlerinin içi gülmek: Çok mutlu olmak, sevinçli görünmek.
Yüz ifadesinden mutluluğu belli olmak.
Fır dönmek: Yerinde duramamak, heyecandan ya da sevinçten sürekli dolaşmak.
Bir şeyden dolayı hareketli davranmak, dolanıp durmak.
Nefes nefese kalmak: Yorulmak, soluk soluğa kalmak.
Koştuğu veya zorlandığı için düzgün nefes alamamak.
b. Aşağıdaki atasözlerini anlamlarıyla eşleştiriniz.
Cevap:
1. Ağacın kurdu içinde olur. → Bir topluluğu çökertecek olan şey kendi içinden çıkar.
2. Vakit nakittir. → Zaman çok değerlidir, boş yere harcanmamalıdır.
3. Baş dille tartılır. → Kişinin aklı söylediği sözlerle ölçülür.
4. Yuvarlanan taş yosun tutmaz. → Sürekli olarak iş değiştiren bir kimse başarı kazanamaz.
5. Üzüm üzüme baka baka kararır. → Her zaman bir arada bulunan, arkadaşlık eden kimseler birbirlerine huy aşılar.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları ADA Yayınları
5. Etkinlik
“Yılın Babası” metninin hikâye unsurlarını yazınız.
Cevap:
OLAY:
Çocuğun otobüste yaşlı adama yer vermesi ve babasının bu davranıştan gelen mektuba çok sevinmesi.
ZAMAN:
Gündüz, okul çıkışı zamanı (yaklaşık bir çarşamba günü).
MEKAN (YER):
Ev, otobüs ve şehir içi sokaklar.
VARLIK KADROSU (KİŞİLER):
Çocuk (anlatıcı), baba, yaşlı adam, otobüsteki yolcular (gençler), anne (dolaylı olarak), amca ve ağabey (mektupta adı geçenler).
6. Etkinlik
Toplu taşıma araçlarında veya başka yerlerde yaşlılara, engellilere, hamilelere veya zor durumdaki insanlara karşı nasıl davranmamız gerektiği konusunda bir konuşma yapınız. Konuşmanızda konu dışına çıkmadan hayatınızdan, gözlemlerinizden, okuduklarınızdan veya izlediklerinizden örnekler veriniz.
Cevap:
Konuşma:
Arkadaşlar, Toplu taşıma araçlarında yaşlılara, engellilere ve hamilelere yer vermeliyiz. Bu, hem saygı göstergesidir hem de insanlık görevidir.
Ben de bir gün otobüste yaşlı bir amcaya yer verdim, çok mutlu oldu.
Küçük bir iyilik bile birini sevindirebilir.
Herkese karşı saygılı ve yardımsever olalım.
Teşekkür ederim.
Cevap-2: Toplumun bazı nezaket ve saygı kuralları vardır. Bize ailemizde ve okullarımızda her zaman öğretilen budur. Toplu taşımada gördüğümüz yaşlı, hamile, engelli ve zor durumdaki bireylere nezaketen yer verilir. Bu durum toplumsal dayanışmayı pekiştirir ve daha huzurlu bir ortam sağlar.
7. Etkinlik
Defterinize “Yardımlaşma” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenize bir plan dâhilinde serim, düğüm ve çözüm bölümlerini tasarlayarak başlayınız. Ayrıca olay, varlık kadrosu, mekân ve zaman unsurlarını da doğru ve etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:
Kışın en sert günlerinden birinde okulun bahçesi karla kaplanmıştı. Sena sınıfa girdi ve arkadaşı Aysel’i ödevini evde unuttuğu için üzgün gördü. Bunun üzerine Sena arkadaşına teneffüste ödevi yeniden yapabileceklerini durumu da öğretmene açıklayabileceklerini söyleyerek arkadaşını rahatlattı. Teneffüs boyunca ödevi yaptılar. Bu durum öğretmenin gözünden kaçmadı ve ikisini de tebrik ederek sınıftaki diğer öğrencilere de yardımlaşmanın önemini anlattı.
Sonraki Derse Hazırlık
Çalışmak ve azimle ilgili atasözleri araştırınız. Ulaştığınız atasözlerinin doğru kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak için www.tdk.gov.tr İnternet sitesini ziyarete ediniz. Bu sitenin sözlük kısmında olan üç atasözünü defterinize yazarak sınıfa getiriniz.
Cevap:
- İşleyen demir parlar: Çalışan insan her zaman başarılı olur.
- Emek olmadan yemek olmaz: Emek vermeden kazanç olmaz.
- Er olan ekmeğini taştan çıkarır: Azimli insan zoru başarır.