4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87-89-90-91-92. Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87-89-90-91-92. Cevapları ADA Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 87-88-89-90-91-92 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ustalar Ustası Mimar Sinan Metni Etkinlik Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87-89-90-91-92. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


Ustalar Ustası Mimar Sinan Metni Cevapları

3. Tema Erdemler: Mimar Sinan, azim ve çalışkanlığıyla birçok alanda başarılı olmuş, ustaların ustası olarak tarihe geçmiştir. Hayaller, çalışma ve kararlılıkla gerçekleştirilebilir; bu da bize “İşleyen demir pas tutmaz” sözünün önemini hatırlatır.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları ADA Yayınları

Metne Hazırlık

1. Gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı? Söyleyiniz.
Cevap: Ben hastalıkların iyileşmesine fayda sağlayacak iğneler üreten bir bilim insanı olmak istiyorum.

2. Bu hayali gerçekleştirmek için neler yapıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bu hayali gerçekleştirmek için çok ders çalışıyor ve bol kitap okuyorum.


Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?

İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları ADA Yayınları

1. Etkinlik

“Baş Harflerin Sırrı” oyunuyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak oyunu öğretmeninizin kontrolünde oynayınız.


2. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin Konusu: Mimar Sinan’ın usta eserleri ve kişiliği anlatılmaktadır.

Metnin Ana Fikri: Çalışkan ve azimli olmanın önemi.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90-91 Cevapları ADA Yayınları

3. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Mimar Sinan, ne tür tarihî eserler yapmıştır?
Cevap: Köprüler, su yolları, camiler, külliyeler, kervansaraylar, yapmıştır.

2. Bazı bilim adamları, Mimar Sinan için hangi tanımı kullanıyorlar. Bu tanımı kullanmalarının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Bazı bilim adamları, Mimar Sinan için “Uzaydan gelmiş gibi” tanımını kullanıyorlar. Eşsiz bir usta ve mükemmel bir sanatı olduğu için bu tanımı kullanıyor olabilirler.

3. Mimar Sinan, mimarlık dışında başka hangi özellikleri taşıyordu?
Cevap: İnsan kaynakları müdürü, asker, mühendis, bilim adamı, öğretmenlik özelliklerini taşıyan yetenekli bir insandır.

4. Mimar Sinan’ın pek çok alanda başarılı olmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Mimar Sinan’ın pek çok alanda başarılı olmasının nedeni azimli, çalışkan ve yetenekli olmasıdır.

5. Mimar Sinan, eserlerini yaklaşık olarak kaç yılda yapmıştır?
Cevap: Yaklaşık olarak 50 yılda yapmıştır.

6. Yazar, “Mimar Sinan, bunların hepsini ve çok daha fazlasını yapmıştır.” diyor. Sizce çok daha fazlası neler olabilir?
Cevap: Eserleriyle tarihe geçmesi, öğrenciler yetiştirmesi ve insanlara ilham olmasından bahsediyor olabilir.


4. Etkinlik

Önceki bilgilerinizden hareketle “Ustalar Ustası Mimar Sinan” metninin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerindeki bilgileri kısaca yazınız.
Cevap:

Giriş: Mimar Sinan’ı pek çok caminin, kervansarayın, köprünün, su yolunun, külliyenin mimarı olarak tanınan bir ustadır.
Gelişme: Yaptığı eserlerde ince hesaplar yapmış, çok sayıda insan yetiştirmiş,  50 yıl içinde yaklaşık 500 eser inşa etmiştir. Mimar Sinan çok yetenekli bir mimar, bilim adamı, asker, mühendis, öğretmen ve yöneticiydi. Bazı bilim adamları, Mimar Sinan için “Uzaydan gelmiş gibi” tanımını kullanıyorlardı.
Sonuç: Bu üstün yetenekleri onu ustaların ustası yapmış, eserleri günümüze kadar gelmiş ve hayranlık uyandırmıştır.


5. Etkinlik

Aşağıdaki paragrafta ( ) içine uygun noktalama işaretlerini yazınız.
Cevap:

Sabah erkenden kalktı(.)Takvimde işaretli yere baktı(.)Tarih 28( .)01(. )2019(‘ )du(. ) Onun doğum günüydü bugün(.) Alacağı hediyeyi önceden seçmişti(.) Biricik kızına (, ) İdil(‘ )ine güzel bir bebek almıştı(.) Birazdan otobüse binecek (-) Otobüs demeye bin şahit ister(-) (;) kızına (,) karısına doğru gidecekti(,) dört aydır görmüyordu onları (.) Yeni görev yerinde işler o kadar yoğundu ki bir türlü fırsat bulup gidememişti yanlarına(.) Acaba nasıllardı(?) İdil(‘)in boyu uzamış mıydı(?) Babasını çok özlemiş miydi (?) Merak etmesine gerek yoktu(.) Nasılsa birkaç saat sonra onların yanında(,) sıcacık yuvasında olacaktı(.)


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları ADA Yayınları

6. Etkinlik

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları

Hayallerinizi ve bunları gerçekleştirmek için neler yapabileceğini anlatan bir konuşma yapınız.
Cevap: Ben ilerde hastalıklara aşılar bulan bir bilim insanı olmak istiyorum. Bunun için düzenli ve çok çalışmalı, araştırmalar yapmalı ve bol kitap okumalıyım.


7. Etkinlik

Sınıf içerisinde beşerli gruplara ayrılınız. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen çalışma sonucunda defterinize yazdığınız atasözlerini okuyunuz. Grup kararı olarak bu atasözlerinden biri hakkında bir metin çalışması yapınız. Bunun için grup içerisinde bir kişiyi yazman olarak seçiniz. Metnin başlığına; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde yer vereceğiniz bilgilere, örneklere tartışarak karar veriniz. Metninizi bitirdikten sonra arkadaşlarınıza okuyunuz. Sınıfta başarılı bulunan metinleri belirleyiniz. Bunları okul ya da sınıf panolarında sergileyiniz.
Cevap: ”İşleyen demir pas tutmaz.”

Bir insan kendine bir şeyler katmak istiyorsa sürekli çalışmalıdır. Çalışmak insanı her zaman ileriye taşır. Ama çalışmayan insan tembelleşir ve zamanla yeteneklerini de kaybeder. Bilgilerini unutur. Ama herhangi bir iş üzerinde emek eden sürekli çalışan insanın yeteneği de bilgileri de her zaman taze kalır. Atalarımızın ”işleyen demir pas tutmaz.” sözü de bize bunu çok güzel bir şekilde anlatır.


Sonraki Derse Hazırlık

Sınıfınıza hoşgörü, paylaşma ve yardımseverlik temalı tekerleme ve mâniler getiriniz.

Tekerleme: Hoşgörü dolu bir gönül, kırmaz, incitmez bir tül. Paylaşınca güzelleşir, yardım edince büyür gül.

Mani:

Birlik olur el ele,
Sevgi dolar gönüle.
Yardım eden mutlu olur,
Hoşgörü girer dile.


Sonraki Ödevler