2. Ünite Ülkem, Kültürüm ve Tarihim: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 50-51-52-53-54-55-56. Sayfa MEB Yayınları
Ana Soru: Aşağıdaki haberi okuyarak haberin altında yer alan soruyu cevaplayınız.
1. Metinde anlatılan bayram kutlamasıyla sizin bayram kutlamalarınızın benzer ve farklı yönleri nelerdir?
Cevap: Biz arkadaşlarımızla bayram namazından sonra yaptığımız kahvaltında sonra bir araya gelip bayramlaşırız ardından normal bir şekilde kapı kapı dolaşıp şeker ve harçlık toplarız. Ankaralı Kızılcahamam çocukları gibi aramızda bir ebe belirleme oyunu yapmıyoruz.
2. Siz dinî bayramlarda neler yapıyorsunuz?
Cevap: Dini bayramlarda namazlara gidiyorum, namazdan sonra kahvaltıların kurulmasına yardım ediyorum ve büyüklerimle bayramlaşıyorum. Daha sonra arkadaşlarımla komşularımızı ziyaret edip şeker ve harçlık topluyorum.
Sizin yaşadığınız yerdeki gelenekler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Bizim yaşadığımız yerde ateşten atlama, mendil ağacı, mezarlıkları ziyaret etme, söz, kına, nişan gibi düğün adetlerinin yanı sıra halk oyunları oynanmaktadır.
Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Yaşadığınız yerde hangi el sanatları yapılmaktadır? Bunlardan hangileri evinizde bulunmaktadır?
Cevap: Yaşadığımız yerde el dokumacılığı yapılmaktadır. Evimizde misafir odasında bu el dokumacılığı ile yapılmış halılardan bulunur.
3. Yaşadığınız yerdeki el sanatlarından hangisi ya da hangileri ilginizi çekiyor? Neden?
Cevap: Benim el sanatlarından en çok el ile yapılan çömlekler ilgimi çekiyor. Elleri ile çamuru yoğurup bir alet yardımıyla etrafında döndürmesi çok ilgimi çekiyor.
4. Yaşadığınız yerde yapılan el sanatları ülkemizin farklı yerlerinde de yapılıyor mu? Örnek veriniz.
Cevap: Halı dokumacılığı dünyanın dört bir yanında yapılan bir uygulamadır. Örneğin İran’ın halıları da çok meşhurdur.
5. El sanatlarının yapıldığı yöreye göre benzerlik ve farklılık göstermesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: Evet göstermektedir. Yörenin bitki örtüsüne görede bu farklılıklar çoğalır. Örneğin Karadenizde ağaçlarla yapılan el sanatları fazladır, doğuda çamurla yapılan el sanatları fazladır.
6. El sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması için neler yapılmalıdır?
Cevap: El sanatlarının yaşatılması ve tanıtılması için nesilden nesile aktarılması gerekir. Ustalar yanlarında sürekli çıraklar bulundurarak işi öğretmelidir.
Kendi yörenizde oynanan bir halk oyununu araştırarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Halk oyununun adı: Halay
Oyunun özellikleri: Halay oyununda insanlar birbirinin eline girerek soldan sağa, sağdan sola şeklinde davul-zurna eşliğinde oyun oynarlar. Grup halinde oynanır.
Oyunda giyilen kıyafetler: Sabit bir kıyafeti yoktur.
Oyunda kullanılan müzik aletleri: Davul ve zurna ile oynanır.
Önceki sayfada tanıtılan oyunlarla benzerlik ve farklılıklarını yazınız.
Benzerlikler: Grup halinde oynanmaktadır.
Farklılıklar: Çember şeklinde değil, düz bir yarım ay şeklinde hareket edilir.
Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız. Yazınızda tanıttığınız kutlamanın insanların bir arada yaşamasındaki önemini de açıklayınız.
Cevap: 30 Ağustos Zafer Bayramı gününde bir çok askeri birlik ve polis birliği şehirde yürüyüş düzenler, savaş uçakları ve gösteri uçakları şehir meydanında yakın uçuşlar yaparlar. Gün içerisinde İstiklal Marşı okunur, günün anlam ve önemi anlatılır ve yürüyüşler gün boyu bando eşliğinde devam ettirilir.
Kültürümüze ait ögelerden insanları bir araya getiren üçünü seçiniz. Bunların insanların bir arada yaşamasındaki önemini defterinize yazınız.
Cevap:
İnsanlarımız bu üç değere çok önem vermektedir. Günümüzdeki toplum yapısı fazlasıyla dindar bir yapıda bulunmaktadır. Mutlaka dini gelenek-göreneklerini yerine getirirler. Atalarından kalma adetlerine çok bağlıdırlar. Keza yine vatanda vazgeçemeyecekleri bir değeridir. Yüzyıllar boyunca vatanlarından vazgeçmemiş ve bağımsızlığına bağlı kalmışlardır.
Cevap2:
Üçünden ilk sırada olanı el sanatları alır. İkinci sırada olanı dil öğrenimi alır. Üçüncü sırada olanı ile folklor kültürü alır. Tüm bunlar aslında insanların bir biri ile olan etkileşimini de içerir. Bu öğeler birçok kişiyi bir araya getirir. Bu alanda hem insan arasında etkileşim oluyor hem de kültürel öğeler yaşamış oluyor.
Tüm bunlar zengin olan bağların oluşumu için de önem taşır. Bu yüzden şimdi hemen bu kurslar ile ilgili gerekli kayıt işlemi başlatabilirsiniz. Bu tür kurslar farklı yöreye ait olan inanları doğrudan bir araya getiriyor. Bu yüzden etkileşim oranı da bu tür kurslarda daha çok oluyor.
Aşağıda farklı yörelere ait tarihî evleri inceleyerek kendi yaşadığınız yerdeki tarihî evlerle karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıklarını bularak aşağıya yazınız
Cevap:
Benzerlikler: Evlerin çatıları aynı malzemeden yapılmıştır, evlerin duvar taşları aynı malzemeden yapılmıştır.
Farklılıklar: Evlerin mimarisi farklıdır. Evler iki katlı değil, tek katlıdır.
Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız. Benzer olanların isimlerinin altını kırmızı kalemle işaretleyiniz.
Cevap:
Yaşadığınız yörenin kültürel özelliklerini tanıtan broşür hazırlayınız.
Cevap:
Bayramlarda bir araya gelme şansımız oluyor biz onlardan farklı yerde yaşıyoruz öyle olunca da beraber yemek yiyip sohbet ediyoruz.Birkaç gün sonra da evimize dönüyoruz.
Çok sağ olun işime çok yaradı bu site çok güzel ödevlerimi kontrol ettim.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.