Anasayfa Kitap Cevapları
5 Şubat 2024, 3:15 - Aysel Alpay Yazdı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100-101-102. Cevapları KOZA Yayınları

3. Tema Ölçme ve Değerlendirme Metni Cevapları

3. TEMA Erdemler: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100-101-102. Cevapları KOZA Yayıncılık


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları KOZA Yayınları

1-4. soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Şiire göre yürek ne zaman sevgiye dönüşür?
Cevap: D
A) Özlem ortadan kalkınca
B) Doğruluk yolumuz olursa
C) İnsanlar kardeşçe yaşarsa
D) Herkes birbirine iyilik yaparsa


2. Şiire göre kavganın sonu ne olur?
Cevap: B
A) Cahillik
B) Karanlık
C) Kötülük
D) Umutsuzluk


3. Şiire göre cahilliğin kökü nasıl kurutulabilir?
Cevap: C
A) Barış içinde yaşayarak
B) İyilik yaparak
C) Kitaba eğilip bilime sarılarak
D) Her şeyi unutarak


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları KOZA Yayınları

4. Şiirin konusu ve ana duygusu nedir?

Sonraki Ödev:  İlimden Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır. Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

Şiirin konusu: İyiliğin sonunda iyilik olacağı.
Şiirin ana duygusu: İyilik


5. Kök hâlinde verilmiş kelimelerden yeni kelimeler türeterek aşağıya yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları KOZA Yayınları


6. Aşağıdaki tabloda aldığı ekle yeni bir anlam kazanan kelimelerin önündeki kutucuklara (X) işareti koyunuz.
Cevap: 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları KOZA Yayınları


7. Aşağıda verilen kelimelere yapım ekleri getirerek yeni kelimeler elde ediniz. Elde ettiğiniz kelimeleri cümle içerisinde kullanarak yazınız.

sıcak: Sıcaklarla baş etmek çok zor.
ev: Yeni evli bir çiftle tanıştım.
tuz: Tuzlu bir kahve yapsan içerdik.
sev: Sevgi emek ister.
yaş: O çocuk benden yaşça büyük.
ip: İplikçinin kızı çok güzeldi.
kapı: Herkes kapıcıdan çok memnundu.
su: Sucu çok yoğun olduğu için gelemedi.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları KOZA Yayınları

8. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili deyimleri inceleyiniz. Cümleden hareketle deyimlerle anlamlarını eşleştiriniz.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları KOZA Yayınları


9. Cümlelerdeki noktalı yerleri uygun noktalama işaretleriyle tamamlayınız.
Cevap:

1) Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır
2) Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgiler için yay ayraç kullanılır
3) Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başında ve sonunda kısa çizgi kullanılır
4) Tiyatro eserlerinde konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için yay ayraç kullanılır
5) Alıntılarda, alınmayan kelime veya bölümlerin yerine konulan üç nokta, yay ayraç içine alınabilir
6) Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır
7) Kelimelerin kökleri, gövdeleri ve eklerini birbirinden ayırmak için kısa çizgi kullanılır

Sonraki Ödev:  Saygı Göstermenin Aile ve Topluma Sağladığı Katkılarla İlgili Araştırma

10. Aşağıdaki söz öbeklerinden deyim olanları işaretleyiniz.
Cevap: 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları KOZA Yayınları

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap