Anasayfa Kitap Cevapları
6 Mayıs 2024, 22:08 - Sena Yazdı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 244-245-246. Cevapları KOZA Yayınları

8. Tema Ölçme ve Değerlendirme Soruları Cevapları

8. TEMA Sanat: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 244-245-246. Cevapları KOZA Yayıncılık


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 244 Cevapları KOZA Yayınları

1-5. soruları metne göre cevaplayınız.

1. “Her çocuk gibi kanatlıydım ben de…” ifadesiyle yazar ne demek istiyor?
Cevap: Yazar bu sözüyle çocuklar gibi özgür ve hayal kurmada sınırsız olduğunu söylemek istiyor.


2. Beyaz bulut oyunu nasıl bir oyundur? Bu oyun size ilginç geldi mi? Neden?
Cevap: Bulutların oluşturduğu şekilleri hayal gücümüzle canlandırmaktır. Bu oyunu yaratıcı ve eğlenceli buldum. Çünkü hayal dünyama göre görmek çok eğlenceli.


3. Yazarın “yazarcılık” oyunu kaç aşamadan oluşmaktadır? Bu oyunun hangi aşaması size daha ilginç geldi?
Cevap: Yazarın “yazarcılık” oyunu yedi aşamadan oluşmaktadır. Bu oyunun masayı süsleme kısmı ilginç geldi.


4. Yazarın çocukluk arkadaşlarını “düşsel” varlıklar olarak nitelemesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Yazarın çocukluk arkadaşları kitap karakterleri olduğu için düşsel varlıklar olarak nitelendirmiştir.

Sonraki Ödev:  Hacivat ve Karagöz Oyunları Hakkında Araştırma Yapınız.

5. Yazar, kitaplarını yazarken kimlere gönül borcu olduğunu söylüyor?
Cevap: Yürek galerisini güzelleştiren, varsıllaştıran herkese gönül borcu olduğunu söylüyor.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 245 Cevapları KOZA Yayınları

6. Metinde geçen gerçek ve terim anlamlı kelimelere ikişer örnek yazınız.

Gerçek anlamlı kelimeler: Oyuncak, Kitap, Sunucu

Terim anlamlı kelimeler: Radyo, Astronot, ay, yıldızlar


7. Aşağıdaki yazma alanlarına başta verilen noktalama işaretlerini kullanarak cümleler yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 245 Cevapları KOZA Yayınları


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımı ile ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
Cevap: B) Eylül 5’şer 5’şer sayabiliyor.

A) Duru yarışmada 3. oldu.
B) Eylül 5’şer 5’şer sayabiliyor.
C) Emir on iki şınav çekti.
D) 12 Nisan günü geri döneceğim.


9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizgili sözcüklerin hangisinde ünsüz yumuşaması, ünsüz benzeşmesi ya da ünlü düşmesi gibi bir ses olayı yoktur?
Cevap: D) Bugün hava daha güzel olacakmış.

A) Alnından boncuk gibi ter damlıyordu.
B) Kitabın kapağı bence çok çok güzeldi.
C) Nasıl davranacağını kendisi de bilmiyor.
D) Bugün hava daha güzel olacakmış.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 246 Cevapları KOZA Yayınları

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli bir sözcük vardır?
Cevap: A) Yaz gelince satranç kursuna kayıt olacağım.

Sonraki Ödev:  Atatürk’ün Vatanını En Çok Seven Görevini En İyi Yapandır. Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

A) Yaz gelince satranç kursuna kayıt olacağım.
B) Nereye gidiyorsun böyle, dedi ona.
C) Ablamın bu tavrını beğenmedim.
D) Ona verdiğim kitabı geri getirmedi.


11. “Bebeğini ilk defa kucağına aldığında –––––––––––––––––––––––––––––––– .” ifadesinde aşağıdaki yargılardan hangisiyle tamamlanırsa diğerlerinden farklı bir anlam elde edilir?
Cevap: D) eli ayağı titredi

A) dünyalar onun olmuştu
B) ağzı kulaklarına varmıştı
C) gözlerinin içi güldü
D) eli ayağı titredi


12. Aşağıda yer alan paragrafları okuyunuz. Paragraflara ait ana fikirleri belirleyerek eşleştiriniz.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 246 Cevapları KOZA Yayınları


13. Cümlelerdeki noktalı yerleri aşağıda verilen kelimelerden uygun olanla tamamlayınız.
Cevap:

Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir.
Bir zorunluluk olmadıkça cümle rakamla başlamaz.
Dört veya daha çok basamaklı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve aralarına nokta kullanılır.
Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap