Anasayfa Kitap Cevapları
5 Şubat 2024, 3:10 - Zülal Güneş Yazdı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56-57-58-59-60. Cevapları KOZA Yayınları

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı Metni Cevapları

2. TEMA Millî Mücadele ve Atatürk: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56-57-58-59-60. Cevapları KOZA Yayıncılık


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları KOZA Yayınları

Hazırlık

1. Millî Mücadele döneminde bazı önemli tarihler vardır. Bu tarihleri söyleyiniz. Önemini açıklayınız
Cevap: Milli Mücadele döneminde 19 Mayıs 1919 Samsuna çıkış ile başlar. 29 Ekim 1923 ile son bulmuştur.

2. 19 Mayıs 1919 tarihi size neleri çağrıştırıyor?
Cevap: Bu tarih Atatürk’ün Samsun’a çıkışıdır. Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları KOZA Yayınları

1. Etkinlik

1. Çanakkale Zaferi yurdumuz için neden önemlidir?
Cevap:

1. Kelimem: Donanma
Tahminim: askeri birlik
Sözlük anlamı: bir devletin silahlı deniz kuvveti
Cümlem: Devletimizin donanması git gide güçlenmeye başladı. 

2. Kelimem: Heybet
Tahminim: korku uyandıran görünüş
Sözlük anlamı: Korku, güçlü görünen görülüş.
Cümlem: Heybetli tepenin yamacına ulaştık sayılır. 

3. Kelimem: Som
Tahminim: Bitmekte olan
Sözlük anlamı: içi dolu, dışı kaplama olmayan
Cümlem: Heykel som altından yapılmış. 


2. Etkinlik

Metinden hareketle aşağıdaki soruları sözlü cevaplayınız.

1. Gemi, küçük olmasına karşın neden bir donanma heybetine benzetilmiş olabilir?
Cevap: Önemli bir amaç uğruna hareket ettiği için böyle bir ifade kullanılmış olabilir.

Sonraki Ödev:  “Çanakkale Geçilmez!” Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Açıklayınız.

2. Gemideki asker kimdir? Şair onu neden bin asker kadar güçlü görüyor?
Cevap: Gemideki asker Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bin asker gibi güçlü görmesinin sebebi mücadele için çıktığı adımdan dolayıdır.

3. Gemideki asker nereye gitmektedir?
Cevap: Gemideki asker Samsun’a gitmektedir.

4. “Erzurum yaylasında bir şafak söker” dizesiyle şair hangi olaya vurgu yapıyor olabilir?
Cevap: Erzurum Kongresini anlatmaya çalışıyor olabilir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58-59 Cevapları KOZA Yayınları

3. Etkinlik

Aşağıdaki kelimeleri eş seslilik özelliğine uygun olarak iki ayrı cümlede kullanınız
Cevap:

yüz
1. anlam: Yüzündeki ben lekesi onu tanımamızı sağlıyordu.
2. anlam: Bukette yüz tane gül vardı.

Gül
1. anlam: Güller o kadar güzel kokuyor ki aşık oldum.
2. anlam: Gülümsemesi çok güzel.


4. Etkinlik

b. Önceki sayfada yer alan açıklamalardan hareketle aşağıdaki kelimeleri eklerine ve köklerine ayırınız
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58-59 Cevapları KOZA Yayınları


5. Etkinlik

Atatürk’ün katıldığı kongrelerde yaptığı konuşmaları düşününüz. “Sizce konuşmaya başlamadan önce neler söyleyeceğini önceden tasarlamış mıdır? Konuşmaları esnasında nelerden faydalanmış olabilir? Bir lider nasıl konuşmalıdır?” sorularının cevaplarını düşününüz. Etkili konuşma konusunda kısa bir metin yazınız. Yazınızda anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz. Ayrıca dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap: Atatürk kongrelere gitmeden önce yapacağı konuşmalar hakkın da ilk önce neler söyleyeceğini tasarladığını düşünüyorum. Çünkü konuşma için ilk olarak konu belirlememiz gerekir. Daha sonra konu hakkında bilgiler edinip bu bilgilerin doğruluğu tespit edilmelidir. Bilgilerin doğruluğundan emin olduğumuz zaman yapacaklarımız hakkında kısaca bahsetmelerde bulunup ilerleyeceğimiz yol hakkında burada olan kişileri de bilgilendirmeliyiz. Bu sayede konuşmamız daha anlaşılır ve daha güvenilir olacaktır.

Sonraki Ödev:  Ailenizle Alışveriş Yaparken Aldığınız Ürünün Fiş Veya Faturasını Almaya Özen Gösteriyor Musunuz? Neden?

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları KOZA Yayınları

6. Etkinlik

a. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında yaptığınız araştırmanın sonuçlarını, Atatürk’ün katıldığı kongreler hakkında edindiğiniz bilgileri, sınıfınıza getirdiğiniz görselleri de kullanarak arkadaşlarınıza sununuz. Sunumunuzun hazırlık aşamalarını maddeler hâlinde yazınız
Cevap: Atatürk’ün katıldığı kongreler Erzurum, Sivas, Amasya, Ankara, Balıkesir, Pozantı’dır. Atatürk katılmış olduğu kongreler ve vermiş olduğu genelgelerde ülke çapında milli mücadelenin başlamasına düşmanın yurttan atılmasını dört bir yandan sağlamak için yapmıştır.


Sonraki Derse Hazırlık

15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde gerçekleştirilmek istenen darbe girişimiyle ilgili bilgiler toplayınız
Cevap: 15 Temmuz günü Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından yapılan askeri darbe girişimidir. TSK’nın resmi internet sitesi ve TRT’de yayınlanan bildiri ile yönetime el koyduklarını söyleyerek ülkede sokağa çıkma yasağı ve sıkı yönetim ilan edildiğini söylemişlerdir. Bu askeri darbede Türk milleti darbeci askere karşı gelmiştir. Bunun yanı sıra Ömer Halisdemir girişimi engelleme altında önemli katkıda bulunmuştur. Darbe girişimi etkisiz hale getirilmiştir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.