6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107. Cevapları
6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107. Cevapları 1. Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 104-105-106-107 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Sonuç ve Yorumları Tartışma Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107. Cevapları MEB Yayınları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Sonuç ve Yorumları Tartışma Cevapları -2
2. Tema İstatiksel Araştırma Süreci: Yanıltıcı haberler, insanları kandırmak, dolandırıcılık yapmak veya kamu düzenini bozmak gibi kötü niyetlerle yapılır. Bu tür haberlerle mücadele etmek için güvenilir kaynaklara başvurmalı ve farklı kaynaklardan bilgi alarak doğruluğunu kontrol etmeliyiz.
Önceki Sayfalar: 99-100-101-102-103
Sonraki Sayfalar: 108-109-110-111-112-113
İçindekiler
6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Birinci Kitap
Etkinlik 6: Yanıltıcı Haberler
Yanıltıcı Haberler Neden Yapılır?
a) İnsanları kandırmak için Katılıyorum
b) Dolandırıcılık yaparak para kazanmak için Katılıyorum
c) Bir ülkeyi, bir kurumu veya bir kişiyi kötülemek için Katılıyorum
ç) Kamu düzenini bozmak için Katılıyorum
Yanıltıcı Haberlerin Zararları Nelerdir?
a) İnsanları yanıltır. Katılıyorum
b) Kavgaya sebep olur. Katılıyorum
c) Ülkeye, kuruma veya kişiye zarar verir. Katılıyorum
ç) Bilgi kirliliğine sebep olur. Katılıyorum
Yanıltıcı Haberlerle Nasıl Mücadele Edilmelidir?
a) Farklı kaynaklardan bilgi alarak Katılıyorum
b) Güvenilir kaynaklara başvurarak Katılıyorum
c) Sosyal medyada dikkatli olarak Katılıyorum
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:
6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Birinci Kitap
a) Bu anket formundan elde ettiğiniz verileri sıklık tablosunda gösteriniz.
b) Bu anket formunda “katılıyorum” yanıtı en çok hangi soruda işaretlendi?
Cevap: “Yanıltıcı haber neden yapılır?” sorusunda işaretlenmiştir.
c) Bu anket formunda “katılmıyorum” yanıtı en çok hangi soruda işaretlendi?
Cevap: Hiçbir soruda işaretlenmedi.
ç) Bu anket formunda “kararsızım” yanıtı en çok hangi soruda işaretlendi?
Cevap: Sadece “Yanıltıcı haberlerin zararları nelerdir?” sorusunda işaretlenmiştir.
d) Bir haberin doğru ve güvenilir olduğunu incelerken bu anketin sonuçlarını göz önünde bulundurarak nasıl bir yaklaşım sergilersiniz? Fikirlerinizi yazınız.
Cevap: Öğrendiğim bilgilerin güvenirliğini araştırırım. Televizyon ve gazeteden de haberin doğruluğunu araştırırım.
e) Gerçek hayatta karşılaştığınız yanıltıcı bir haber örneği yazınız. Bu yanıltıcı haberden olumsuz etkilenen kişi ya da kurumları belirleyebilir misiniz?
Cevap: İnternet sitelerinde PTT’nin emeklilere 20 bin TL yardım yapacağı ve bunun için ilgili yerlere gidilmesi söylenir. Yalan haber olduğu için PTT’lerde yığılma gerçekleşir.
6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Birinci Kitap
Etkinlik 7: Yanıltıcı Haberlerin Yayılması
“Deprem, sel gibi doğal afetler sonrasında yanıltıcı bilgilerin yayılması nelere sebep olur?” sorusuna verilen cevaplar ile aşağıdaki sıklık tablosu ve daire grafiği oluşturulmuştur.
Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a) Bu araştırmaya göre doğal afet durumunda yanıltıcı haberler en çok hangi durumlara sebep olur?
Cevap: Doğal afet durumunda yanıltıcı haberler insanlarda en çok paniğe sebep olur.
b) Yanıltıcı haberlerden insanların etkilenmemesinin sebebi ne olabilir? Yanıltıcı bir haberin olumsuz sonuçlarından etkilenmemek için neler yapılabilir?
Cevap: Yanıltıcı haberlerden insanların etkilenmemesinin sebebi başka haber kaynaklarına da bakmaları ve araştırmaları olabilir.
Yanıltıcı haberlerin olumsuz sonuçlarından etkilenmemek için haber kaynaklarını araştırmalıyız.
c) Yanıltıcı bir haberin oluşturabileceği haksızlıkların önlenmesi konusunda nasıl davranırsınız? Fikirlerinizi yazınız.
Cevap: Yanıltıcı bir haberin oluşturabileceği haksızlıkların önlemek için önce araştırırım, çevremdekileri uyarırım ve yetkililere bildiririm.
6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Birinci Kitap
Etkinlik 8: Araştırmalarda Yanlılık
Beyza, “En çok sevdiğiniz oyuncaklar nelerdir?” sorusunu araştırmak için 6-A sınıfındaki kız ve erkek öğrencilere aşağıdaki anket formunu uygulamıştır.
Anket formunu inceleyerek verilen soruları cevaplayınız.
a) Sizce bu form 6. sınıflar için uygun bir anket formu mudur?
Cevap: Bence 6. sınıflara uygun değildir. Çünkü sadece kızların ilgisini çeken oyuncakların bilgisi vardır.
b) Sizce oluşturulan ankette yanlılık var mıdır? Fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşarak tartışınız.
Cevap: Evet vardır. Çünkü sadece kızlara yönelik yapılmıştır.
c) Anket formunun bu sınıfa uygun hale gelmesi için forma hangi oyuncak seçenekleri eklenebilir? Fikirlerinizi yazıp arkadaşlarınızla paylaşınız. Daha sonra arkadaşlarınızın fikirlerini ön yargısız ve saygılı biçimde dinleyerek seçenekleri belirleyiniz.
Cevap: Forma top, araba, bilye ve benzeri oyuncaklarda eklenmelidir.
ç) Bir anket formunda hataları en aza indirmek için neler yapılmalıdır? Fikirlerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Anket formu cinsiyete veya buna benzer belirli tek bir alan için yapılmamalı tarafsız olmalıdır.
Önceki Sayfalar: 99-100-101-102-103
Sonraki Sayfalar: 108-109-110-111-112-113