6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-76-77. Cevapları EVOS Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 72-73-74-75-76-77 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Türkler Anadolu’da Cevapları- 1” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-76-77. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
2. ÜNİTE Orta Asya’dan Anadolu’ya: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 72-73-74-75-76-77. Sayfa EVOS Yayıncılık
Türkler Anadolu’da Cevapları- 1 Sayfa 72-73-74-75-76-77
Türkler Anadolu’da Cevapları- 2 Sayfa 78-79-80-81-82
Görsel 2.54 ve 2.55’i inceleyiniz. Fotoğraflara göre Türklerin Anadolu’yu yurt edinmelerinin sebebi ne olabilir?
Cevap: Anadolu topraklarının daha yeşil, daha canlı ve yaşamaya daha elverişli olduğundan dolayı Anadolu yurt edinilmiş olabilir.
Anadolu’yu fetheden beylerden biri de siz olsaydınız Türklerin Anadolu’yu yurt edinmesi için neler yapardınız?
Cevap: Anadolu’yu yurt edinmesi için insanlara artık kışın farklı, yazın farklı yerlere göç etmelerine gerek kalmadan dört mevsim huzur ve bolluk içerisinde yaşayacakları, cennetten bir köşe gibi duran toprak olan Anadolu’ya herkesin gelerek buranın yeni vatanımız olması gerektiğini anlatırdım.
Türk beylikleri ve devletleri neden daha çok Anadolu’nun orta ve doğusunda kurulmuştur? Tartışınız.
Cevap: Türk Beylikleri Anadolu’nun doğu bölgelerinden göç ettiklerinden dolayı zaman içerisinde batıya doğru akınlar yapmışlardır. Bu akınlar gerçekleşip Anadolu tamamen Türk yurdu olana kadar ele geçirdikleri Doğu Anadolu topraklarında kurulmuşlardır.
Türk beyliklerinin Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecine katkıları nelerdir?
Cevap: Türk beylikleri, Anadolu’nun tamamında Bizans ile mücadele ederek topraklarını ele geçirmişlerdir. Topraklarını ele geçirmekle kalmayan Türk beylikleri, ele geçirilen topraklarda Türk kültürüne ait yapılar inşa etmiş ve bölgenin Türkleşmesine katkıda bulunmuşlardır.
Haçlı Seferlerinin sırasıyla siyasi, dinî ve ekonomik sebepleri nelerdir?
Cevap: Haçlı Seferleri çok çeşitli sebeplerden dolayı başlamış olsa bile siyasi, dini ve ekonomik olmak üzere üç ayrı başlıkta sebepleri sıralanabilir.
Dini olarak bakacak olursak Hristiyanlar için kutsal sayılan Kudüs ve çevresindeki toprakların müslümanların ele geçirilmesi hristiyanlar için kabul edilemezdi.
Ekonomik açıdan bakılacak olursa İpekyolu Ticaret Yolu’nun müslümanlarda olması, Avrupa’daki hristiyanların ekonomik sorunlar yaşamasına neden olmaktaydı bu nedenle bu ticaret yolunun hristiyanlarda olması önemliydi.
Siyasi olarak en önemli neden Bizans İmparatorluğu’ydu. Bizans Devleti, Selçuklu’nun ve Türk beyliklerinin batıya doğru ilerleyişini durduramadığından ötürü Batı’daki haçlı devletlerinden yardım istemiştir.
Miryokefalon Savaşı’nın kaybedilmesi durumunda savaşın Türkler açısından sonuçları neler olabilirdi? Tartışınız.
Cevap: Miyokefalon, Türklerin Anadolu’daki kalıcılığını ispatlayacak olan savaş olmasından ötürü bu savaşın kaybedilmesi, Türklerin batıya doğru ilerleyişini aksatacak belkide daha kötüsü olarak doğuya doğru çekilmelerine sebep olabilirdi.
Türkiye Selçuklu Devleti’nin siyasi gücünü artırması ile ekonomik olarak güçlenmesi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Türkiye Selçuklu Devleti siyasi gücü artarak diğer devletler üzerinde daha fazla baskı kurmuş buda kendi topraklarında ticaret yapan insanların güvenli şekilde daha fazla ticaret yapmasın olanak sağlamıştır.
Selçuklular Dönemi’ne ait bu yapıların Anadolu’da ticaretin gelişmesine katkıları nelerdir? Tartışınız.
Cevap: Bu yapılar, tüccarların konaklama ve ulaşım gibi ihtiyaçlarını en güvenli yollarla karşılanmasını sağlayarak ticaretin aksamasını önlemiş böylece hızlı bir şekilde ticaretin gelişmesini sağlamıştır.
Türkler Anadolu’da Cevapları- 1 Sayfa 72-73-74-75-76-77
Türkler Anadolu’da Cevapları- 2 Sayfa 78-79-80-81-82
Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, İyonyalılar, gibi devletler Anadolu’da kurulan ilk uygarlıkların bazılarıdır. Bunlar zamanla yıkılmış ve yerini Türk Devletlerine bırakmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti, Saruhanoğulları, Karesioğulları gibi devletler ilk Türk Devletlerine örnektir.