6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-46-47-48-49. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 44-45-46-47-48-49 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ağustos Şafağı Metni Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-46-47-48-49. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
1. Tema: Milli Mücadele Ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-45-46-47-48-49. Cevapları Yıldırım Yayınları
Aşağıdaki şiiri okuyup şiirle ilgili soruları cevaplayınız.
Şiirdeki “onurlu yıllar” ifadesiyle hangi dönem anlatılmaktadır?
Cevap: Şiirdeki onurlu yıllar ifadesiyle Milli Mücadele dönemi anlatılmaktadır.
Şiirde hangi savaşların adı geçmektedir?
Cevap: Şiirde Sakarya savaşı, Dumlupınar savaşı ve İnönü savaşının adı geçmektedir.
Analar, mermileri neden sırtlarında taşımışlardır?
Cevap: Analar, yokluk ve yoksulluktan dolayı sırtlarında mermi taşımışlardır.
Yaşanılanlar ve anlatılanlar neden bir düş, bir masal gibidir?
Cevap: Akıl almaz büyük savaşlar ve büyük kahramanlıklar yaşandığı için bir masal, düş gibi gelmiştir.
Aşağıdaki metni okuyunuz. Bu metnin size hissettirdiği duygulardan iki tanesini söyleyiniz.
Cevap: Bu metin bende gurur ve üzüntü hissettirdi.
“Ordumuzun Hepimize İhtiyacı Var” adlı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.
Aşağıda okuduğunuz metinde geçen sözcük ve sözcük gruplarının anlamları ve bazı harfleri verilmiştir. Bu sözcük ve sözcük gruplarını anlamlarından, verilen ipuçlarından yararlanarak kutucuklara yazınız ve anlamlarına uygun birer cümlede kullanınız.
Cevap:
→ Kasaplık hayvanların ayağından yapılan çorba.
PAÇA
Cümle: Akşam ailecek paça çorbası içmeye gittik.
→ Çiçekleri mavi renkte ve beş taç yapraklı bir bitkinin liflerinden yapılmış dokuma.
KETEN
Cümle: Kendine keten bir elbise almış.
→ Akasya, kitre, sütleğen vb. ağaçların kabuklarından sızarak donan, renksiz veya sarı kırmızımtırak renkteki biçimsiz maddenin yapıştırıcı olarak kullanılan eriyiği.
ZAMK
Cümle: Eline sanki zamk sürmüşçesine dokunduğunu çekiyordu.
→ Pamuktan düz dokuma, Amerikan bezi.
KAPUT BEZİ
Cümle: Gelirken kaput bezleri almış.
→ Güçlü bir inanç duymak.
İMAN ETMEK
Cümle: Allah’a iman her şeyden önce gelir.
1. Halide Edip, Eskişehir’de gördüğü hangi olayı anlatıyor?
Cevap: Halide Edip Eskişehir’de askerlerin uçağın kanatlarını kaput beziyle kapladığını, bu kaput bezini yapıştırmak için zamkla tutturduklarını anlatmıştır.
2. Yaşlı bir kadın, Halide Edip’in konuşmasından sonra ne söylüyor?
Cevap: Yaşlı kadın, konuşmadan sonra Halide Edip’i bulmalarını söylüyor.
3. Kendisine yaklaşan Halide Edip’e yaşlı kadın ne yapıyor?
Cevap: Yaşlı kadın, Halide Edip’in yüzünü okşamış ve kötü gün için sakladığı bir lirayı uzatmıştır.
4. Halide Edip, neden Türk milletinin ve ordusunun kazanacağına bir kez daha inandığını söylüyor?
Cevap: Halide Edip, yaşlı teyzenin ve kadınların ellerindeki her şeyi son kuruşuna kadar verdiğini görünce ordunun kazanacağına inandığını söylüyor.
Kurtuluş Savaşı boyunca orduya yardım eden, hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Türk kadınına cumhuriyet yönetimiyle hangi haklar verilmiştir? Bu konuyla ilgili bildiklerinizi yazınız.
Cevap: Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan inkılaplar seçme ve seçilme hakkı, evlilikte boşanma gibi haklar, mirastan eşit pay hakkına sahip olmak, eğitimde eşitlik hakkı ve giyim kuşam gibi çeşitli alanlarda haklar tanınmıştır.
Aşağıdaki simgelerin hangi duyguyu yansıttığını belirleyiniz. “Ordumuzun Hepimize İhtiyacı Var” adlı metinden bu duyguların ifade edildiği birer cümle yazınız.
Cevap:
Aşağıda birinci grupta “ateş” sözcüğünün farklı anlamları, ikinci grupta da bu anlamlarıyla kullanıldığı cümleler verilmiştir. Cümleleri doğru anlamlarla eşleştiriniz.
Cevap:
Millî Mücadele yıllarına ait aşağıdaki görsellerden hareketle Türk kadınının ülkenin savunulması için vermiş olduğu büyük mücadeleyi arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Milli Mücadele döneminde kadınlar yoksulluk, yokluk ve asker azlığı nedeniyle cephelere mermi taşımış, askerlere kıyafetler dikmiş ve askerlerimiz için çalışarak büyük kahramanlık göstermişlerdir.
Millî Mücadele’nin kadın kahramanlarıyla ilgili edindiğiniz bilgilerden hareketle bu kahraman kadınlardan birinin yaşamını, Millî Mücadele’deki yerini ve önemini anlatan bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap: Şerife bacı 1898 yılında dünyaya gelmiştir. 1921 yılında Milli mücadelede İnebolu’ya getirilen cephanelerin askerlere taşınmasında çalışmıştır. Sert kışın ortasında bebeğiyle birlikte mermileri cepheye taşımış ve cephe yakınlarında donarak hayatını kaybetmiştir.
Bütün cevaplar doğru bence bu site çok güzel ödev yapmak için kullanıyorum hatta harika bir site❤️❤️ Öğretmen kitabıma tıkır tıkır yıldız atıyor çok teşekkürler ellerinize sağlık
Bence çok güzel. Zaten kitap çok uzatıyor. Yapmamız bir saatimizi alıyor. Çok yararlı. Türkçede zorlanan öğrencilere tavsiye ediyorum