6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67-68-69-70. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 67-68-69-70 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Cumhuriyetin İlanı Dinleme Metni Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67-68-69-70. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67-68-69-70. Cevapları Yıldırım Yayınları
Atatürk’ün aşağıdaki sözünü okuyunuz ve ifadeden ne anladığınızı açıklayınız. “Türk milletinin karakter ve âdetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.”
Cevap: Bu ifadeden Türk milletinin özgürlüğüne düşkün ve evvelden beri Türk toplumunda liderleri oy birliği ile seçilirdi.
Yandaki şiiri okuyunuz. Bu şiirden hareketle “cumhuriyet” konusundaki duygularınızı ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Cumhuriyet Türk gençliğine Atatürk’ten bir armağan ve korunması boynumuzun borcu olan bir değerdir. Bu nedenle Cumhuriyetimize sahip çıkmalı ve ona faydalı olmak adına çalışmalıyız.
“Cumhuriyetin İlanı” adlı metni dinleyiniz. Metinde önemli gördüğünüz yerleri not alınız ve bu notları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Bu cümlelerde verilen koyu yazılmış sözcükleri örnekteki gibi anlamlarıyla eşleştiriniz.
Cevap:
rejim….: Bir devletin yönetim biçimi.
saltanat….: Bir ülkede hükümdarın, padişahın, sultanın egemen olması.
muzaffer….: Üstün gelmek, yenmek, zafer kazanmak.
parlamenter….: Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükûmeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis veya meclisler, yasama kurulu, yasama meclisi, yasama organı ile ilgili.
Siyasi…: Politika ile ilgili, siyasal, politik.
Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.
1. Cumhuriyetin ilanının önündeki en büyük engel nedir?
Cevap: Cumhuriyetin ilanının önündeki en büyük engel saltanattır.
2. Yeni kurulan meclis, hangi antlaşmayı onaylamıştır?
Cevap: Yeni kurulan meclis, Lozan Antlaşmasını onaylamıştır.
3. 25 Ekim 1923’te hükûmetin istifası, Mustafa Kemal Paşa’ya beklediği hangi fırsatı vermiştir?
Cevap: Hükümetin istifası, Mustafa Kemal Paşa’ya cumhuriyeti ilan etmek için beklediği fırsatı vermiştir.
4. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükûmetin kurulmaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, arkadaşlarına fikrini nasıl açıklamıştır?
Cevap: Mustafa Kemal Paşa, arkadaşlarına fikrini ”Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” diyerek fikrini açıklamıştır.
5. Cumhuriyet ne zaman ilan edilmiştir ve cumhuriyetin ilanı nasıl karşılanmıştır?
Cevap: Cumhuriyet 29 Ekim 1923 yılında ilan edilmiştir. cumhuriyetin ilanı alkışlar ve dualarla karşılanmıştır.
6. Gazi Mustafa Kemal Paşa, kaç oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir?
Cevap: Gazi Mustafa Kemal Paşa, 158 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir.
7. İlk hükûmeti kurmakla kim görevlendirilmiştir?
Cevap: İlk hükümeti kurmakla İsmet İnönü görevlendirilmiştir.
8. Hepimizin başlıca vatandaşlık görevi nedir?
Cevap: Hepimizin başlıca vatandaşlık görevi kurallara ve yasalara uymak, vergi vermek, askerlik yapmak ve seçme seçilme hakkını kullanmak.
Sizce Atatürk neden cumhuriyet yönetimini seçmiştir? Bu konudaki düşüncelerinizi belirtiniz.
Cevap: Bence Atatürk, egemenliğin Türk milletinde olmasını istediğinden dolayı cumhuriyet yönetimini seçmiştir.
Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Bu paragraftan hareketle Atatürk’ün Türk gençliğine niçin güvenip inandığını ve Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiğini açıklayınız.
Cevap: Aatatürk Türk gençliğinin vatanseverliğini, azmini, milliyetçiliğini, sağduyusunu görüp inandığı için Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet etmiştir.
Aşağıda dinlediğiniz metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki altı çizili sözcükleri yapılarına göre ilgili kutucuğa yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki metni okuyup verilen sorular üzerinde sınıfça konuşunuz.
Atatürk, yürüyüş sırasında kime rastlamıştır? Onunla neler konuşmuştur?
Cevap: Atatürk, yürüyüş sırasında Cemil isimli bir çocuğa rastlamıştır. Çocukla tanışarak kendini tanıtmış ve Cemil’in büyüyünce ne olacağıyla ilgili konuşmuşlar.
Küçük çocuğun hangi cevabı üzerine Atatürk, çocuğu alnından öpmüştür?
Cevap: Çocuğun, büyüyünce asker olup topraklarına girmek isteyen düşmanları kovacağını söylemesi üzerine Atatürk anlından öpmüştür.
Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kimlere emanet etmiştir?
Cevap: Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni çocuklara emanet etmiştir.
Atatürk, metnin sonunda yer alan sözüyle neyi vurgulamıştır?
Cevap: Atatürk, metnin sonunda yer alan sözüyle bugünün çocuklarının vatansever yetiştiğini ve yurdumuzu gözü kapalı emanet edebileceğini vurgulamıştır.
Sizce Atatürk, Türk gençliğine niçin güvenip inanmıştır?
Cevap: Bence Atatürk’ün Türk gençliğine güvenmesini nedeni vatansever, cesur, korkusuz olmaları ve Milli Mücadele’de şahit olduğu olaylardır.
Atatürk’e ait aşağıdaki özdeyişleri okuyunuz. Bu sözlerden hareketle Atatürk’e ait iki kişilik özelliği söyleyiniz.
Cevap: Atatürk özgürlüğüne düşkün, vatansever bir kişiliğe sahiptir.
Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Bu şiir 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan demokrasiye darbe girişimiyle ilgili yazılmış olabilir mi? Şiirde söz edilen “korkusuz kahramanlar” kimler olabilir? Sorular üzerinde düşününüz. Buradan hareketle defterinize bir hikâye yazınız. Hikâyeyi yazarken yazım ve noktalama kurallarına dikkat ediniz.
Cevap: Bu şiir 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan demokrasiye darbe girişimiyle ilgili yazılmış olabilir. Şiirde söz edilen korkusuz kahramanlar Türk milletidir.
15 Temmuz 2016 gecesi damda ailecek oturuyorduk. Babam ve annemin telefonları aynı anda çalmaya başladı. İkisi de telefonu açtıktan kısa süre sonra telaşlanmış ve yüzleri şaşkınlığa bürünmüştü. Babam telefonu kapatır kapatmaz eve indi ve hemen televizyonu açtı. Bizde babamla birlikte aşağı inmiş durumu anlamaya çalışıyorduk. Darbe yapıldığı haberleri yayınlansa da bir şey anlamamıştım. Darbe neydi ki? Babam bir saat kadar televizyon başında kaldı ve aniden kalkın hazırlanıyoruz dedi. Hepimiz üstümüzü giydik ve anıt meydanına gittik. Anıt meydanını daha önce bu şekilde kalabalık görmemiştim. Herkes darbeye karşı gelmek için toplanmıştı. O günden sonraki darbe bitene kadarki her gün anıt meydanına gitmiş ve devletimizi korumak için savunmuştuk.
Milli egemenlik ve bağımsızlık dendiği zaman aklıma Cumhuriyet ve demokrasi geliyor. Düşünce özgürlüğü ve eşitlikte aklıma gelen diğer önemli şeyler arasında.