Anasayfa Kitap Cevapları
6 Nisan 2022, 0:57 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-47-48-49. Cevapları MEB Yayınları

Mustafa Kemal Zafer Yolunda Metni Cevapları

2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 44, 45, 46, 47, 48, 49. Sayfa MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Atatürk’ün askeri kişiliği ile ilgili topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinde geçen bazı kelime ve kelime grupları verilmiştir. Metinden hareketle bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra kelimelerin sözlükteki anlamlarına bakarak tahmin ettiğiniz anlamlarla karşılaştırınız.

AJAN
Tahminim: Casus
Sözlük Anlamı: Bir devlet amacı için gizli olarak çalışan kimse.

KAMPÇI
Tahminim: Kamp kuran kişi
Sözlük Anlamı: Kamp yapan biri.

İSTİHKAM
Tahminim: Düşmana karşı korunma
Sözlük Anlamı: Düşmanın saldırılarından korunmak için olan yer.

ÜNİFORMA
Tahminim: Belli bir işte çalışan kişilerin giydiği kıyafet.
Sözlük Anlamı: Belli iş için yapılan aynı tip giysi.

DİZE GETİRMEK
Tahminim: Söz dinelmeyeni söz dinletmek.
Sözlük Anlamı: Düşmana boyun eğdirmek, söz dinletmek.

NASİP EYLEMEK
Tahminim: Kavuşturmak
Sözlük Anlamı: Kavuşturmak.


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Olaylar nerede ve ne zaman geçmektedir?
Cevap: Kurtuluş savaşı yılları 29-30 Ağustos Eskişehir ve Afyon’da geçmektedir.


2. Bazı paşalar ordunun savunmada kalmasını niçin isterler?
Cevap: Düşman cepheler sağlamdır. Bundan dolayı herhangi bir hamleye karşı koyabilmek için savunmada kalmasını istemiştir.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 191-193-194-195-196-197. Cevapları ATA Yayıncılık

3. Mustafa Kemal’in askeri dehasını metinden örnekler vererek anlatınız.
Cevap: “Mustafa Kemal, Akşehir’de kurmaylarıyla birlikte futbol maçı
seyrediyor, diye bir haber yayıldı ortalığa. Bu, düşmana karşı düzenlenmiş bir oyundu.”


4. Zübeyde Hanım’ın kişilik özelliklerini belirtiniz.
Cevap: Zeki, vatan sevgisi olan ve oğlunu çok seven bir kadındır.


5. Metindeki hangi karaktere hangi soruyu sormak isterdiniz?
Cevap: Mustafa Kemal’e askeri stratejilerini nasıl geliştirdiğini sormak isterdim.


6. Yunan bayrağını yerden kaldırması Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliğini yansıtmaktadır?
Cevap: Onun bayrağa ve devletlere olan saygısını göstermektedir.


3. ETKİNLİK

Metindeki hikaye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap:

Olay: Mustafa Kemal’in çay partisi adı altında kurtuluş savaşını başlatması ev düşmanı yenmesi.
Mekan: Eskişehir, Afyon ve Dumlupınar
Zaman: 29-30 Ağustos Kurtuluş Savaşı zamanı
Şahıs ve Varlık Kadrosu: Mustafa Kemal, Zübeyde Hanım, askerler.
Anlatıcı: Yazarın kendisidir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

30 Ağustos’ta Aslıhanlar ve Dumlupınar civarında yapılan savaşa Başkomutanlık Meydan Muharebesi denmiştir. Bunun sebebini metinden örneklendirmeler yaparak aşağıdaki boşluğa yazınız.
Cevap: Bu yargıyı duyunca Mustafa Kemal de: “Ben de bu istihkâmları sekiz saatte yıkarak Afyonkarahisar’ı ele geçireceğim.” dedi. Mustafa Kmeal’in önderliği ile gerçekleşmiştir.


5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ilgi ve çoğul eki almış kelimeleri bulunuz. Örnekteki gibi ekin türünü belirtiniz.
Cevap:  “Basında, Gazi’nin Çankaya’da bir çay şöleni vereceğine dair haberler çıktı. Nöbetçiler, Çankaya’da kuş uçurtmuyorlardı. Mustafa Kemal annesinin ellerini öptü, yanından ayrıldı. Zübeyde Hanım’ın içi rahat değildi.”

Gazi’nin ⟶ -nin (ilgi eki)
Haberler ⟶ -ler (çoğul eki)
Nöbetçiler ⟶ -ler (çoğul eki)
Zübeyde Hanım’ın ⟶ -ın (ilgi eki)

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 74-80-81-82-83 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde geçen söz sanatlarını (benzetme, abartma) bulunuz. İlgili boşluğa bulduğunuz söz sanatını yazınız.
Cevap:

• Gün doğarken gök gürlemesini andıran bir ses ortalığı sarstı. Benzetme
• Nöbetçiler, Çankaya’da kuş uçurtmuyorlardı. Abartma
• Askerler ok gibi yerinden fırladılar. Benzetme


b) Siz de abartma ve benzetme sanatının kullanıldığı iki cümle yazınız.
Cevap:

  • Evde izlediğimiz film çok komikti. gülmekten öldük. Abartma
  • Çocuğun altın gibi bir kalbi var. Benzetme

7. ETKİNLİK

“Bir milletin onurunu simgeleyen bayrağa karşı saygımız vardır.” cümlesinde bayrağın onuru simgelemesi ifadesinden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bayrak milletin bağımsızlığını ve özgürlüğünü temsil etmektedir. Bundan dolayı bayrağa saygı gösterilmesi gerekir. Her milletin bayrağı kendi onurunu simgeler.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları MEB Yayınları

8. ETKİNLİK

Atatürk’ün silah arkadaşlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz kişi ile ilgili bilgileri düzenleyip aşağıdaki boşluğa yazınız. Kişi ile ilgili görseli noktalı bölüme yapıştırınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları MEB Yayınları


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Milli Mücadele Döneminin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap:

Milli Mücadele Dönemi Kadın Kahramanları

  • Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) 1884-1964
  • Şerife Bacı
  • Halime Çavuş (Kocabıyık)
  • Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye)
  • Nezahat Onbaşı (Nezahat Byasel)

Halime Çavuş (Kocabıyık)

Halime Çavuş Kastamonu’da dünyaya gelmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın olduğu zaman anne ve babası buna karşı çıkmıştır. Halime Çavuş anne ve babasını dinlemeyerek bu savaşa erkek kılığına girip katılmıştır. Mühimmat taşımada görev verilmiştir. Düşmanın açtığı ateş ile ayağından sakatlanmış bir kahraman olarak geçmektedir.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.