Anasayfa Kitap Cevapları
27 Aralık 2021, 19:40 - Betül Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 88-89-90-91. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 88, 89, 90, 91. Sayfa MEB Yayınları Çocuktum Ufacıktım, Top Oynadım Acıktım

(Dinleme / İzleme Metni) Hazırlık Çalışmaları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşluğa dinlediğiniz metin için farklı bir başlık yazınız.
Cevap: Küçük Kardeşim  Ve Kahramanı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK

Not alarak dinlediğiniz metni aşağıdaki boşluğa özetleyiniz.
Cevap: 3 yaşlarına kadar   evin tek çocuğu olmanın tüm avantajlarını yaşayan bir çocuğun kardeşi olduktan sonra ki hallerini,  sokaktaki çocuklarla oynamalarını  ve kahramanlarla kendini özdeşleştirip çocukların gözlerinde kahraman gibi görünmüştür. Erkeklerin oynadığı üstünlük kurmasına yarayabilecek her şeyi öğrenmiş .Bunların hepsini kardeşini koruyabilmek için yapmış. Bunun gibi bir çok anısının olduğundan bahsedilmiştir.

3. ETKİNLİK

1. Yazar, çocukluk dönemindeki kişilik özellikleri hakkında neler söylüyor?
Cevap: Dik kafalı, duyarlı ve iddialı bir çocuk olduğundan bahsetmiş.

2. Yazar, kaç yaşına kadar tek çocuk olarak büyümüştür?
Cevap: Yazar 3 yaşına kadar tek çocuk olarak büyümüştür.

3. Yazar, kardeşinin doğduğu güne dair hafızasında kalanları nasıl anlatıyor?
Cevap: Yazar kardeşinin doğduğu güne dair annesinin dışarıya çıktığını ve babasıyla annesinin heyecanlı bir şekilde eve geldiklerini  ama bu heyecanlarının kardeşi olduğu için değil kendisinin nasıl bir tepki vereceğini merak ettikleri için olduğunu anlatıyor.

4. Yazarın ailesi dünyaya yeni gelen bebek vasıtasıyla yazara nasıl sürprizler yapıyor?
Cevap: Yazarın ailesi dünyaya yeni gelen bebek vasıtasıyla kardeşini sevmesi için bebeğin yanına şekerler koyuyorlarmış.

5. Yazarın mahalle çocukları arasında aranan biri olmasının sebebi nedir?
Cevap:   Yazarın mahalle çocukları arasında aranan biri olmasının sebebi oyunlar bulup çocukları çabuk organize etmesidir.

6. Mahalledeki çocuklar yazarı hangi kahramanlarla özdeşleştiriyor?
Cevap: Mahalledeki çocuklar yazarı Peter Pan ve Küçük Kadın Joe ile özdeşleştirmişlerdir.

7. Kendinizi bir kahramanla özdeşleştirecek olsanız bu hangisi olurdu? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:   Ben kendimi bir kahramanla özdeşleştirecek olsam  bu kişi Nasrettin Hoca olurdu, insanlara doğru yolu göstererek , onları doğruya yönlendirerek kötülüklerden uzaklaşmalarını sağlayan  bir kişi olurdum.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimeleri inceleyiniz. İncelediğiniz kelimeleri aşağıda verilen
evlerin içine yerleştirerek gruplandırınız.

• Fazla duyarlı, dikkafalı ve biraz da iddialı bir çocuktum.
• Çocukluk, onu mutlu ve keyifli geçirmiş herkes için sihirli bir sözcüktür.
Odanın kapısı açıldığında gördüğüm ilk şeyi hiç unutmam.
• Bakır oyuncaklardan birkaç tanesi de bebek kardeşin kundağından çıkınca isyan etmiştim.
• Çocuksu bir sezgiyle bunun da bir yolunu aramış.
• O zamanlar “Küçüktüm, ufacıktım, top oynayıp acıktım.”
Biraz büyüyüp mahallede bizimle oynamaya başladığında, kardeşimi koruma işi artık tamamen benim görevim olmuştu.

Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları

b) Siz de içinde basit, türemiş ve birleşik kelimeler yer alan üç cümle yazınız.
Cevap:
Odadan içeri girdi.
Haline bakınca çok keyifli gözüküyordu.
Birkaç tane daha örnek vermesini istemişti.

5. ETKİNLİK

“Çocukluk, oyun, özlem, arkadaş, kardeş” kelimelerinden istediğinizi seçiniz. Seçtiğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olacak şekilde kullanarak arkadaşlarınıza kısa bir konuşma yapınız.
Cevap: Hayatımızda büyük bir önem taşıyan şey seçtiğimiz arkadaşlarımızdır. Arkadaş seçimi çok önemlidir. Atalarımız boşuna dememiş “Kimle gezdiğinize , kimle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin. Çünkü bülbül güle , karga çöplüğe götürür!”

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

a) Bir çocuğun aile içi ilişkilerini anlatan bir hikâye tasarlayınız. Hikâyenizi aşağıdaki yazı taslağına
göre planlayarak defterinize yazınız.

Cevap:

Serim: Yağız  ailesiyle çok iyi anlaşan annesi, babası , büyükleri ne derse dinleyen  her hangi bir saygısızlığı olmayan  çok akıllı bir çocuktur.

Düğüm:Bir gün babası Yağız’ı karşısına alıp ona namaz kılması gerektiğini  söylemiş. Yağız ise babasına tamam demiş. Sonra namaz kılmaya başlamış. Sabahları tek başına kalkması çok zor oluyormuş. Babası her sabah onu kaldırabileceğini  ve bu şekilde ileri zamanlarda kendiliğinden kalkabileceğini söylemiş.Günler geçtikçe babasının dediği gibi kendi kendine o saatlerde kalkmaya başlamış.

Çözüm: Babasının sözlerinin ve tecrübelerinin, kendisi için ne kadar önemli ve güzel olduğunu anlamış. Kendisini çok şanslı bir çocuk olarak görmüş ve  babasına defalarca teşekkür etmiş.

 

GELECEK DERSE HAZIRLIK
1. Erdem kelimesinin anlamını araştırınız.
Cevap:   Doğru, yardımsever, iyi yürekli ve yiğit kişileri kullanılan ahlak kavramı.

2. Sultan Alparslan hakkında bilgi edininiz. Araştırmanızda “edu” ve “gov“ uzantılı siteleri kullanınız.
Cevap:   Alparslan 20 Ocak 1029 yılında dünyaya gelmiştir , doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı’dır. Büyük Selçuklu devletinde ikinci Sultan ve Türklerin Anadolu’ya  gelişlerini organize eden komutandır.

 

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.