Anasayfa Kitap Cevapları
26 Aralık 2023, 2:21 - Sena Yazdı

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129-135. Cevapları MEB Yayınları

Doğru Orantı – Ters Orantı Cevapları

4. ÜNİTE Veri Analizi ve Yüzdeler: 7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129-130-131-132-133-134-135. Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları MEB Yayınları

➢ Kullanılması gereken buğday miktarı fındık miktarının kaç katıdır?
Cevap:  3/1 ÷ 1/2 = 3/1 . 2/1 = 6 katıdır.


➢ 1 bardak buğdaya düşen şeker miktarını hesaplayınız.
Cevap:

Şeker → 4
Buğday → 3
1 bardak buğdaya düşen şeker miktarı → 4/3


➢ Tabloya göre 2 bardak üzüm kullanılarak kaç bardaklık aşure malzemesi oluşturulabilir?
Cevap: Yarım su bardağı üzüm ile 1 aşure yapılıyorsa 2 bardak üzüm ile 4 aşure yapılır.

0,5       1
2          x
2 = 0,5x
4 = x


➢ Bir bardak, yaklaşık 200 gr malzeme almaktadır. Tabloya göre 3 bardak fındık kullanılarak kaç gramlık aşure malzemesi oluşturulabilir
Cevap: Yarım su bardağı ile bir aşure yapılıyorsa, 3 bardak fındıkla
3 bardak      x
0,5 bardak   1
0,5x = 3
x = 6


➢ 8 kişi için hazırlanmış olan aşure 10 kişiye dağıtılırsa kişi başına düşen aşure miktarı nasıl değişir?
Cevap:  10/8 = 5/4 olur


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları MEB Yayınları

SIRA SİZDE

1. a ve b doğru orantılı iki tam sayıdır. a = 8 olduğunda b = 5 olduğuna göre a = 24 olduğunda b kaç olur?
Cevap:

a/b = 8/5
8/5 = 24/b
8b = 24 . 5
8b = 120
b = 15 olur

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 201-202-207-208. Cevapları MEB Yayınları

2. Yandaki dikdörtgenin kenar uzunlukları 3 ve 4 ile doğru orantılıdır. Dikdörtgenin çevre uzunluğu 70 cm olduğuna göre kısa kenar uzunluğu kaç santimetredir?
Cevap:

Kısa kenar 3k
Uzun kenar 4k

Çevresi → 4k + 4k + 3k + 3k = 14k
14k = 70 cm
k = 5cm

Kısa kenar → 3k ise
3 . 5 = 15 cm’dir.


3. a/b = 2/3 ve a + b = 40 ise b rasyonel sayısı kaçtır?
Cevap:

a/b = 2/3 ise
a = 2k
b = 3k

2k + 3k = 40
5k = 40
k = 8

b = 3k → 3 . 8 = 24


4. Sabit hızla giden bir araba 2 saatte 90 km yol alabiliyorsa 3 saatte kaç km yol alır?
Cevap:

2 saat      90km
3 saat       x km
90 . 3 = 2xkm
270 = 2xkm
135 = x


5. Ölçeği 1 : 1 500 000 olan bir haritada iki şehir arası 9 cm olarak gösterilmiştir. Buna göre bu iki şehir arasındaki gerçek uzaklık kaç kilometredir?
Cevap:

1 500 000 x 9 = 13 500 000 cm
13 500 000 ÷ 100 000 = 135 km


6. Eşit kapasitede çalışan işçilerden sekizi bir işi 9 günde bitirmektedir. Bu işçilere 4 kişi daha katılırsa aynı işi kaç günde bitirirler?
Cevap:

8 işçi       9 gün
12 işçi      x gün
12 . 9 = 8x
108  = 8x
13,5 = x


7. Birbirine bağlı olarak dönen saat dişlilerinden küçük olan dişli 25 tam tur attığında büyük dişli 9 tam tur atmaktadır. Büyük dişlide 50 diş varsa küçük dişlinin diş sayısı kaçtır?
Cevap:

50 ÷ 25 = 2
2 . 9 = 18 diş vardır

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 2024

8. Elif, okulunun bahçesinde bulunan 12 m uzunluğundaki bayrak direğinin gölgesini 3 m olarak ölçmüştür. Buna göre 180 cm boyundaki Elif ’in aynı andaki gölgesi kaç santimetredir?
Cevap:

1m = 100 cm

1200 direk      300 gölge
180 boy            x gölge
1200 x = 54000
x = 45 cm


9. (3x – 3) ile (y + 4) rasyonel sayıları ters orantılıdır. x = 5 olduğunda y = 5 oluyorsa y = 2 olduğunda x kaç olur?
Cevap:

(3x -3) . (y + 4) = k     (15 – 3) . (5 + 4) = 12 . 9 = 108 → k = 108
(3x -3) . (y + 4) = k     (3x – 3) . (5 + 4) = (3x – 3) . 9 = 108 → (3x – 3) = 12 → 3x = 15 → x = 5 olur


10. Aşağıdaki tabloda boş bir havuzu dolduran musluk sayısı ile havuzun dolma zamanı arasındaki ilişki verildiğine göre tablodaki harflerle ifade edilen yerlere gelmesi gereken sayıları bulunuz.
Cevap:

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları MEB Yayınları

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.