Anasayfa Kitap Cevapları
3 Nisan 2024, 15:00 - Sena Yazdı

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 144-145. Cevapları MEB Yayınları

Ünite Değerlendirme – 4 Cevapları

4. ÜNİTE Veri Analizi ve Yüzdeler: 7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 144-145. Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları MEB Yayınları

1. Bir kutudaki şekerlerin sayısının çikolataların sayısına oranı 4/7’dir. Bu kutuda 60 tane şeker olduğuna göre kutudaki çikolata sayısını bulunuz?
Cevap:

Şeker → 4a
Çikolata → 7a

4a = 60 ise
a = 15

Çikolata 7a ise → 7 . 15 = 105


2. 36 sayısı 80 sayısının yüzde kaçıdır?
Cevap:

80. x/100 = 36 ise
80x/100 = 36
80x = 3600
x = 45


3. Bir çiftlikteki ineklerin sayısının koyunların sayısına oranı 3/8’dir. Çiftlikte 30 inek olduğuna göre çiftlikteki toplam hayvan sayısı kaçtır?
Cevap:

İnek → 3a
Koyun → 8a

İnek → 3a = 30 ise
a = 10

İnek → 3a = 3 . 10 = 30
Koyun → 8a = 8 . 10 = 80
80 + 30 = 110 hayvan vardır.


4. Bir işi aynı nitelikteki 4 işçi 36 günde bitirebilmektedir. Bu işi aynı nitelikteki kaç işçi 4 günde bitirebilir?
Cevap:

4 işçi        36 gün
x işçi        4 gün
4.36 = 4x
144 = 4x
36 = x


5. 240 sayısının %0,25’i kaçtır?
Cevap:

240 . 0,25/100 = 60/100 = 0,6


6. 8 yaşındaki Tuğba ve 12 yaşındaki Tuğçe kardeşler babalarının verdiği 200 Türk lirasını yaşları ile orantılı olacak şekilde paylaşırlarsa Tuğba kaç Türk lirası alır?
Cevap:

8a + 12a = 200
20a = 200
a = 10

Tuğba → 8a = 8 . 10 = 80 TL
Tuğçe → 12a = 12. 10 = 120 TL


7. %30 fazlası 195 olan sayı kaçtır?
Cevap:

100/100 + 30x/100 = 195
130x/100 = 195
130x = 19500
x = 150

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 165-166-172. Cevapları MEB Yayınları

8. Bir sınıftaki kız öğrencilerin sayısının erkek öğrencilerin sayısına oranı 4/5 ’tir. Bu sınıftaki öğrenci sayısı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: B) 18

kız öğrenciler → 4x
Erkek öğrenciler → 5x

4x + 5x = 9x → sayılar 9’un katları olması gerekir. Şıklardan 9’un katı olan 18’dir.


9. Bir mağaza 200 Türk liralık monta %25 indirim uygulamıştır. Elif montu almak istediğini ancak öğrenci olduğunu söylediğinde mağaza yetkilisi ürüne indirimli fiyat üzerinden %15 ilave bir indirim daha yapmıştır. Buna göre Elif mont için kaç Türk lirası ödemiştir?
Cevap: B) 127,5

200 . 25/100 = 50 TL indirim
200 – 50 = 150 TL

150 . 15/100 = 2250/100 = 22,50 TL
150 – 22,50 = 127,50 TL öder


10. 12 kilogram yaş sabun kurutulunca kütlesi 9 kilograma düşmektedir. Buna göre yaş sabun kurutulunca kütlesinin yüzde kaçını kaybetmiştir?
Cevap:

12 . x/100 = 3
12x = 300
x =  25


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları MEB Yayınları

11. Halil Bey, Ali ve Ahmet’e kum saati tasarlama görevi vermiştir. Ali sekiz dakikalık, Ahmet ise on iki dakikalık bir kum saati yapar. İki arkadaş kum saatlerini denemek isterler. Ali ve Ahmet, kum saatlerini aynı anda masaya koyarlar. Kum saatindeki kumu biten kişi saatini ters çevirir. Bu işlemi iki arkadaş toplam on beş defa yaptığına göre kum saatini çevirme sayıları arasındaki fark kaçtır?
Cevap: A) 3

8/12 = 2/3
Ali → 2k
Ahmet → 3k

2k + 3k = 15
5k = 15
k = 3
2k → 2 . 3 = 6
3k → 3 . 3 = 9
9 – 6 = 3


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları

12. Pastacılık yapan İbrahim, ailesi için kek yapmak istemektedir. On dilimlik kek yapabilmesi için 180 gram un, 60 gram süt ve 4 adet yumurta gerekmektedir. Buna göre İbrahim 270 gram un, 180 gram süt ve 16 adet yumurtayla en fazla kaç dilimlik kek yapabilir?
Cevap: B) 15

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 68-72-75. Cevapları MEB Yayınları

Elde olan malzeme → 270 gram un + 180 gram süt + 16 yumurta
10 dilim malzeme →   180 gram un +  60 gram süt + 4 yumurta
Geriye kalan malzeme → 90 gram un + 120 gram süt + 12 yumurta

90 gram un kalmıştır. Buna göre;
10 ÷ 2 = 5 dilim geriye kalan malzeme ile elde edilen kek dilimi
10 + 5 = 15 dilim kek olur.


13. 4, 5 ve 8 yaşında üç çocuğu olan Alperen Bey, bilye oynamayı çok seven çocukları için 391 adet bilye alır. Bilyeleri çocuklarına ilk olarak çocukların yaşlarıyla doğru orantılı olacak şekilde dağıtır. Daha sonra dağıttığı bilyeleri toplar. Topladığı bilyeleri çocuklarına çocukların yaşlarıyla ters orantılı olacak şekilde tekrar dağıtır. Buna göre küçük çocuğun aldığı bilye sayısı ilk duruma göre kaç adet artmıştır?
Cevap:

4k + 5k + 8k = 391
17k = 391
k = 23

4k = 4 . 23 = 92 adet bilye
5k = 5 . 23 = 115 adet bilye
8k = 8 . 23 = 184 adet bilye


14. Bir tabletin bataryası 4800 birimlik bir enerji depolayabilmektedir. Bu tabletin bataryası doluyken enerjisinin 240 birimlik kısmı tükenirse tabletin ekranında batarya doluluk oranı yüzde kaç olarak görünür?
Cevap: D) 95

4800 . x/100 = 240
4800x = 24000
x = 5 kısmı gider
100 – 5 = 95 olarak gözükür

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap