7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 127-128-129-130-131. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 126-127-128-129-130-131 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Türkiye’de Nüfus Özellikleri Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 127-128-129-130-131. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
3. ÜNİTE Ülkemizde Yerleşme, Nüfus ve Göç: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 126-127-128-129-130-131 Sayfa Yıldırım Yayınları
2023 yılında 90 ve üstü yaş grubundaki nüfusun %29,83’ü erkek, %70,17’si kadındır. Bu yaş grubundaki kişi sayısı 2022 yılına göre artmıştır. Bu durumdan hangi sonuçlar çıkarılabilir?
Cevap: Sağlık teknolojisi alanlarında önemli gelişmeler yaşandığından ötürü yaşam ömrü artmıştır.
Sizce Türkiye’de kent nüfusunun artmasında en önemli etkenler nelerdir? Sizce gelecekte kır ve kent nüfuslarında nasıl bir değişim yaşanır?
Cevap: Kentte nüfusun artmasının sebebi insanların burada sağlık, güvenlik ve ulaşım gibi hizmet sektörlerinden daha rahat faydalanmasının yanı sıra daha fazla sosyal alan olduğu için yaşanabilir bir ortamdır.
Buna rağmen gelecekte kır nüfusu artış gösterebilir çünkü son yıllarda çok fazla şehre göç yaşanmış ve bu tarım arazilerinin boşalmasına neden olmuştur. Ülkemizin tarım ihtiyacının artmasından dolayı insanlar kentten kıra göç yaşanabilir.
Türkiye’de kır nüfusunun azalmasında hangi faktörler etkilidir?
Cevap: Eskisi kadar tarım faaliyetlerinde insan gücüne ihtiyaç duyulmaması, kentteki iş gücünün artış göstermesi gibi faktörler örnek verilebilir.
Grafik 3.4’ü inceleyerek ülkemizdeki okuryazarlık oranıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: Ülkemiz kurulduğu zaman yeni bir alfabeyi kabul ettiğinden ötürü herkes sıfırdan okuma-yazma öğrenmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle ülkemizin kurulduğu günde okuma-yazma sayısı oldukça düşük olsa bile günümüzde neredeyse ülkenin tamamı okur-yazar durumdadır.
Sizce günümüzde Türkiye’de nüfusun en fazla çalıştığı faaliyet kolu hangisidir?
Cevap: Türkiye’de insanlar en çok hizmet sektöründe çalışıyor olabilir.
Tarımda çalışan nüfusun belirtilen yıllar arasında sürekli azalmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Tarımda yeni gelişen teknolojilerle beraber insan gücüne olan ihtiyaç oldukça azalmıştır. Eskiden 100 kişinin çalıştığı tarlada artık 1 kişinin rahatlıkla çalışabilmesi tarımda çalışan nüfusunu azaltmıştır.
Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin yıllara göre nüfus artış hızı verilmiştir. Tablodaki verileri örnekteki gibi çizgi grafiğinde gösteriniz.
Cevap:
Türkiye’deki nüfus artış hızı yıllara göre farklılık göstermektedir. Sizce bunun sebepleri nelerdir?
Cevap: Türkiye’nin eskiden nüfusunun az olması nedeniyle nüfusunu arttırmak için politikalar üretilmiş ancak günümüzde nüfusumuzun yeterli bir seviyeye gelmesinden ötürü nüfusun eskisi gibi artış göstermesine gerek kalmamıştır.
İklim ve yer yüzü şekilleri nüfusu çok fazla etkilemektedir. Buna göre ülkemizde nüfusun az olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bu bölge yaklaşık 5 milyon nüfusu ile km2’ye 34 kişi düşer. Nüfus yoğunluğu en az olan bölgemizdir. Bunun nedeni; nüfus miktarının az, bölge yüzölçümünün fazla olmasıdır. Bölgede kırsal nüfus şehir nüfusundan fazladır. İş imkanları sınırlı olduğundan diğer bölgelere sürekli göç verir.