7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 132-133-134-135-136-137-138. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 132-133-134-135-136-137-138 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ülkemizde Göç Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 132-133-134-135-136-137-138. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
3. ÜNİTE Ülkemizde Yerleşme, Nüfus ve Göç: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 132-133-134-135-136-137-138 Sayfa Yıldırım Yayınları
Sizce insanlar hangi nedenlerle yaşadıkları yerlerden başka yerlere göç ederler?
Cevap: İnsanlar savaştan kaçmak için, ekonomik sorunlardan kurtulmak için, devlet tarafından yeni görev yerine tayin edilmesi durumunda, daha rahat bir yaşam sürebilmek için ve iklim şartlarından kaçmak gibi nedenlerden dolayı göç edebilir.
Hacı Murathan’ın göç etme nedenleri ve bu göçün sonuçları nelerdir?
Cevap: Hacı Murathan iş bulma sorunu yaşadığından dolayı ekonomik zorluklar yaşamaktadır. Bu sorunları aşabilmek için İstanbul’a yerleşmiş ve kendisine yeni bir iş bularak refaha kavuşmuştur.
Sebahat Kılıç’ın göç etme nedenleri nelerdir?
Cevap: Sebahat Kılıç iş imkanlarının daha fazla olmasından dolayı daha gelişmiş bir yere göç etmektedir.
Münevver Üsküp ve çocuklarının göç etme nedenleri nelerdir?
Cevap: Münevver Üsküp ve çocukları yaşadıkları bölgede savaş olmasından, can güvenliklerini sağlamak ve eğitim görmek amacıyla göç etmişlerdir.
Geçici göçlere başka hangi örnekler verilebilir?
Cevap: Geçici göçlere en uygun örnek yazlık/kışlak ve turizm göçü örnek verilebilir.
Suriye’den Türkiye’ye göç eden ve vatandaşlık verilen kişilerin göçüne kalıcı göç denilebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Suriye’den Türkiye’ye göç eden insanlar savaş sebebiyle göç etmişlerdir. Bu insanlardan bazıları vatandaşlık alarak kalıcı olarak göç etmiş olabilirler.
Sizce deprem yaşanan illerde yoğun göçlerin yaşanmasının nedenleri nedir?
Cevap: İnsanlar bu bölgelerde evlerini kaybettikleri için barınma ihtiyaçlarını gidermek için zorunlu olarak başka bölgelere göç etmek zorunda kalmışlardır.
Göçlerin olumlu ve olumsuz sonuçları arasında başka hangi unsurlar vardır?
Cevap: Göç edilen yerde iş gücü ihtiyacının karşılanması ve kültürel etkileşimin artması olumlu bir etkidir ancak bu bölgelerde insanların kültüre çatışmaya düşmesi, yabancılık çekmesi ve yeni hayata adapte olmakta zorluk yaşamaları olumsuz etkidir.
A. Aşağıdaki ifadelerden hareketle kişilerin bulundukları yerden göç etme sebeplerini ve sonuçlarını belirleyerek noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
B. Aşağıda ülkemizde yaşanan göçlere bazı örnekler verilmiştir. Bunlardan kalıcı göç olanların başına “K”, geçici göç olanların başına “G” yazınız.
C. Göç eden biriyle göç etme sebepleri hakkında bir görüşme yapınız. Görüştüğünüz kişiye yöneltmek üzere konuyla ilgili sorular hazırlayınız. Karşınızdaki kişinin cevaplarından yola çıkarak o kişinin göç etme nedenlerini aşağıya yazınız.
Cevap:
Sınıfımıza Ukrayna’dan göç eden bir arkadaşımla konuşma yaptım.
Ben: Merhaba Brad, neden Türkiye’ye geldiğini sorabilir miyim?
Arkadaşım: Elbette, benim ülkem başka bir ülkeyle savaş girdi ve ben eğitim alamıyordum. Hem güvenliğim hem eğitimim için ailemle Türkiye’ye geldim.
Ben: Peki göç ettikten sonra hayatınızda ne değişti?
Arkadaşım: Göç ettikten sonra güvenli bir hayat yaşamaya başladım. Eğitim alarak kendimi geliştirmeye başladım.
Ben: Peki başka bir konfor alanınız oldu mu?
Arkadaşım: Tabi ki artık hastanede, okulda ve ulaşımda haklarımı daha rahat kullanabiliyorum.
Arkadaşımın verdiği cevaplara bakarak savaş nedeniyle zorunlu göç yaptığını anlayabilirim.
Ç. Aşağıdaki tabloda göç alan bazı iller ile illerin göç alma nedenleri verilmiştir. Bu illerin göç alma nedenlerini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
D. Türkiye İstatistik Kurumunun www.tuik.gov.tr genel ağ adresinden yararlanarak Türkiye’de en fazla göç veren iki ili belirleyiniz. Bu illerin göç verme nedenlerini ilgili yerlere yazınız.
İletişim bizim toplumumuzun en büyük problemlerinden biri. Gerekli alt yapı sağlanırsa bu problemin önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Ayrıca kontrollü göç yapılması da mantıklı olabilir.