7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68-69-70. Cevapları Özgün Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 68-69-70 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Düşman Askeri Neden Ağlıyordu? Dinleme Metni Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68-69-70. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68-69-70. Cevapları Özgün Yayıncılık
“Malgaç Baskını” ve “Yörük Ali Efe” hakkında yaptığınız araştırmada öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Malgaç baskını, Yörük Ali Efe ve yandaşlarının birlik olarak 16 Haziran 1919 yılında Malgaç demiryolu köprüsünün yanındaki Yunan karakoluna yaptığı baskındır. Yörük Ali Efe 1895 yılında Suntanhisar’da doğmuştur. Malgaç baskınını yapan kişidir. Bu baskın ile düşman askerlerinin ilerlemesini durdurmuştur. 23 Eylül 1951 yılında hayatını kaybetmiştir.
Mustafa’nın patlamanın olduğu yerden koşarak gelmesinin sebebi ne olabilir? Metnin görselinden faydalanarak tahmin ediniz. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaştıktan sonra öyküyü dinlemeye devam ediniz.
Cevap: Mustafa’nın patlamanın olduğu yerden koşarak gelmesinin sebebi yardım isteyecek olması olabilir.
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Malgaç Baskını kimlere karşı düzenlenmiştir?
Cevap: Malgaç baskını Yunanlara karşı düzenlenmiştir.
2. Dinlediğiniz metinde yer alan türküde kimden bahsedilmektedir? Bu kişinin Malgaç Baskını’ndaki rolü nedir?
Cevap: Türküden Yörük Ali Efe’den bahsedilmektedir. Yörük Ali’nin Malgaç Baskınında baskın yapan askerler arasındandır.
3. Malgaç Baskını’nı başarıyla tamamlayan zeybeklere, halk nasıl teşekkür etmiştir?
Cevap: Malgaç Baskını’nı başarıyla tamamlayan zeybeklere, halk sarılıp, evlerinde ne varsa getirip askerlere vermiş, ateşler yakıp kazanlarda yemekler yapmışlar.
4. Zeybeklerin, köylülerin ve askerlerin Yunan baskınında birlikte hareket etmeleri bize hangi mesajı vermektedir?
Cevap: Zeybeklerin, köylülerin ve askerlerin Yunan baskınında birlikte hareket etmeleri bize birlik ve beraberliğin mesajını vermektedir.
5. Yunan askeri köyden ayrılırken neden ağlamıştır?
Cevap: Yunan askeri köyden ayrılırken Türk milletinin efendiliğine hayranlığından ağlamıştır.
Metni, olayların akış sırasına bağlı kalarak aşağıya özetleyiniz.
Cevap:
Haziran ayının ortalarında büyük patlama duyulmuş ve çok geçmeden zeybeklerin şarkı ve türkülerle köye girişi görülmüş. Köy halkı zaferle dönen zeybeklere teşekkürler etmiş evlerinde ne varsa ikram etmişler. Daha sonra ateşler yakıp yemekler pişirip bu zaferi kutlamışlar. Ertesi gün köy halkı ve zeybekler köprünün dağıldığı yere gitmişler. Mustafa’nın verdiği haberle düşman askerini bulmuşlar ve yanıklarını sarmışlar. Düşman askeri köylerine götürüp yedirip içirip, yarasıyla ilgilenmişler. Daha sonra köyden Yunanca bilen birini getirmiş ve düşman askerle konuşmuşlar. Ertesi gün düşman askeri almaya gelenler olmuş. Düşman askeri gitmeden önce Türk milletinin efendiliğine hayranlığından ağlamış ve kendisine bakan teyzenin elini öpmek istemiş.
Aşağıdaki basamakları izleyerek sınıfınızın dijital panosunu oluşturunuz.
1. Atatürk’e ya da seçtiğiniz bir Millî Mücadele kahramanına bir mektup yazınız. Mektubunuzu görsellerle destekleyebilirsiniz.
Cevap:
Senin göstermiş olduğun bu kahramanlık, zekice planların ve mükemmel kişiliğin yıllar ve asırladır dilden dola dolaşmakta. Seninle aynı dönemde yaşayıp bu kahramanlıklara şahit olmak, yakından tanımak için her şeyimi verebilirim. Emanet ettiğin bu vatanı canımız pahasına koruyacak ve izinden geleceğiz.
Aşağıdaki cümlelerde çekimli fiiller koyu yazılmıştır. Bu fiillerin çekimlendiği kip ve kişiyi örnekteki gibi belirtiniz.
Cevap:
Büyüklerimden duyduğum bir efsane, “Birinci Garp Savaşı” olarak da bilinen ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen Yunan Ordusu’nun İzmir’e çıkışıdır. Bu olay, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı ve milli birliğin simgesi olarak anlatılır ve tarihi bir öneme sahiptir.