3.Ünite Din ve Hayat: 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 58-59-60-61-62-63-64-65-66-67. Cevapları Anka Yayınları
“Yetimin malına, rüşdüne erinceye kadar ancak en güzel şekilde yaklaşın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz sorumluluğu gerektirir.”(İsrâ suresi, 34. ayet.)
“Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay hâline!” (Hümeze suresi, 1. ayet.)
“Birbirinize buğz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir Müslüman’a, üç günden fazla din kardeşi ile dargın durması helal olmaz.” (Buhârî, Edeb, 57.)
Yukarıdaki, ayetlerden ve hadisten ahlaki ilkeler çıkarınız. Bu ilkelerin birey ve toplum hayatı açısından önemi hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Dedikodu yapmanın kötü olduğu, dargınlık ve kıskançlığın kötü olduğu ve hak yemenin, söz tutmamanın kötü olduğu anlatılıyor. Bu ilkelerde insan doğru olursa güzel bir toplum olur. Ama eğer yanlış olursa toplumda anlaşamamazlık ve huzursuzluk olur.
“Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.” (Nisâ suresi, 93. ayet.)
Yukarıdaki ayet, İslam dininin insan hayatına verdiği değer konusunda size neler düşündürmektedir?
Cevap: İnsan hayatının önemli olduğunu ve bunun bedelinin çok ağır ve kesin olduğunu anlıyorum.
“Müslüman’ın Müslüman’a ırzı, malı ve kanı haramdır.” (Müslim, Birr, 32.)
Yukarıdaki hadisi temel insan hakları açısından yorumlayınız.
Cevap: Kimse kimsenin namusu, yaşamı ve malı hakkında hak sahibi olamaz.
“Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir.”
(Tirmizî, Birr, 15.)
Aile yuvasının varlığını mutlu ve huzurlu bir şekilde devam ettirebilmesi için bireyler birbirlerine nasıl davranmalıdırlar? Yukarıdaki hadisi de dikkate alarak düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Birbirlerine saygı sevgi ve merhametle yaklaşılmalı. İyi ve yumuşak huylu olunmalıdır.
İnsan, akıllı olması sayesinde ne gibi faydalar ve kazanımlar elde eder? Aşağıdaki şemaya bu konuyla ilgili örnekler yazınız.
Cevap:
“Ölçüyü tastamam yapın, (insanların hakkını) eksik verenlerden olmayın. Doğru terazi ile tartın. İnsanların hakkı olan şeyleri kısmayın…” (Şuarâ suresi, 181-183. ayetler.)
“Ölçtüğünüzde ölçmeyi tam yapın, doğru terazi ile tartın. Bu daha hayırlı, sonuç bakımından daha güzeldir.” (İsrâ suresi, 35. ayet.)
Yukarıdaki ayetleri, dinimizin ekonomik haklara ve malın korunmasına verdiği önemi de dikkate alarak yorumlayınız ve düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap: Dinimizde insanların hakkına girmenin günah olduğu belirtilmiştir. O yüzden satıcıların ya da alışveriş yapanların tartılarda yanlış yapmaması emredilmiştir.