8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60-61-62. Cevapları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60-61-62. Cevapları SDR İpekyolu Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 60-61-62 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Etkinlik Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60-61-62. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Etkinlik Cevapları

2. Ünite Zekat ve Sadaka: Bu sayfalarda paylaşma ve yardımlaşmanın önemi, zekat, fitre, sadaka ve infak gibi ibadetler anlatılmıştır. Ayrıca Hz. Şuayb’ın kavmiyle yaşadığı zorluklar ve Maun suresindeki öğütler açıklanmıştır.


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları SDR İpekyolu Yayınları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.

1. Paylaşma ve yardımlaşma neden gereklidir?
Cevap: Çünkü yardımlaşma toplumsal dayanışmayı güçlendirir, insanların ihtiyaçlarını karşılar ve Allah’ın rızasını kazandırır.

2. Zekât ne demektir?
Cevap: Zengin Müslümanların, mallarının belli bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermesi farz olan ibadettir.

3. Sadaka ve infak kavramları ne anlama gelir?
Cevap: Sadaka, Allah rızası için yapılan her türlü yardım; infak ise az veya çok, gizli ya da açık yapılan her türlü maddi yardımdır.

4. Kimler fıtır sadakası (fitre) vermekle yükümlüdür?
Cevap: Ramazan Bayramı’ndan önce, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olan her Müslüman fitre vermekle yükümlüdür

5. Zekât ve sadakanın toplumsal faydaları nelerdir?
Cevap: Fakirlerin ihtiyaçlarını karşılar, zengin ve fakir arasındaki dengeyi sağlar, sevgi, güven ve kardeşliği artırır.

6. Hz. Şuayb (as) hangi toplumlara peygamber olarak gönderilmiştir? O, görevini yaparken ne gibi zorluklarla karşılaşmıştır?
Cevap: Hz. Şuayb (as), Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilmiştir. Halkı hile, zulüm ve inkarda ısrar ettiği için alay, tehdit ve inatçılıkla karşılaşmıştır.


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.

1. Aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır?
Cevap: B) İnsan her zaman, her yerde sadece kendini düşünmelidir.

A) Bir Müslüman’ın sıkıntısını giderene Allah (cc) da yardım eder.
B) İnsan her zaman, her yerde sadece kendini düşünmelidir.
C) Paylaşma ve yardımlaşma hem maddi hem manevi konuları kapsar.
D) Kur’an-ı Kerim’de paylaşma ve yardımlaşmayla ilgili birçok ayet bulunur.


2. Veren el, alan elden üstündür. (Buhârî, Zekât, 18.) hadisine göre aşağıdakilerden hangisi doğru bir yorum olur?
Cevap: C) İslam dininde yardımsever olmaya büyük önem verilmiştir.

A) Yardım eden kişi kendini başkalarından üstün görmelidir.
B) Kişi, kendi çıkarı için iyilik yapmayı gaye edinmelidir.
C) İslam dininde yardımsever olmaya büyük önem verilmiştir.
D) Yardım alan kimselerin herhangi bir üstünlüğü yoktur.


3. Zengin Müslümanların, sahip oldukları mal veya paranın kırkta birini her yıl fakirlere vermelerine ……… denir.
Yukarıda tanımı yapılan ibadet hangisidir?
Cevap: D) Zekât

A) Sadakayıcariye
B) İnfak
C) Fıtır sadakası
D) Zekât


Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?

İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları SDR İpekyolu Yayınları

4. Fıtır sadakası hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?
Cevap: C) Küçük çocuklar için fıtır sadakası verilmez.

A) Yılda bir kez verilir.
B) Fakir ve muhtaçlara verilmelidir.
C) Küçük çocuklar için fıtır sadakası verilmez.
D) Miktarı, insanın bir günlük yiyecek bedelidir.


5.
I. Koyunlar için kırkta bir zekât verilir.
II. Ticaret mallarında zekât kırkta birdir.
III. Keçilerin zekâtı otuzda bir olarak verilir.
IV. Altında zekât oranı yirmide birdir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri hatalıdır?
Cevap: D) III-IV

A) I-II
B) II-III
C) II-IV
D) III-IV


6. Aşağıdakilerden hangisi sadakayıcariye olarak nitelendirilir?
Cevap: A) Okul, cami, çeşme vb. yaptırmak

A) Okul, cami, çeşme vb. yaptırmak
B) Dilenciye sadaka vermek
C) Fakir bir insanı doyurmak
D) Zekât vermek


7. Hz. Şuayb (as), …….. halkına peygamber olarak gönderilmiştir.
Boş bırakılan yere hangisi getirilirse doğru olur?
Cevap: C) Medyen

A) Medine
B) Kudüs
C) Medyen
D) Mekke


8. Hz. Şuayb (as) ve kavmi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi hatalıdır?
Cevap: D) Hz. Şuayb’ın (as) kavmi başlarına gelen sel felaketiyle yok olmuştur.

A) Hz. Şuayb (as), Eyke halkına peygamber olarak gönderilmiştir.
B) Hz. Şuayb (as) kavmini, ölçü ve tartıda hile yapmamaları konusunda açıkça uyarmıştır.
C) Hz. Şuayb’ın (as) kavmi babalarının dinine bağlı kalmayı sürdürmüştür.
D) Hz. Şuayb’ın (as) kavmi başlarına gelen sel felaketiyle yok olmuştur.


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları SDR İpekyolu Yayınları

9. Mâûn suresinde ilgili

I. Kur’an-ı Kerim’in ilk suresidir.
II. Mâûn suresi on sekiz ayetten oluşur.
III. Bu sure Hz. Muhammed’e (sav) Hira Mağarası’nda vahyedilmiştir.
IV. Sure, adını yedinci ayetinde geçen “mâûn” kavramından alır.
yargılarından hangisi doğrudur?
Cevap: D) IV

A) I
B) II
C) III
D) IV


10. Mâûn suresinde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
Cevap: B) İnsanlar hac ibadetini yerine getirmeye teşvik edilmiştir.

A) Dini, hesap gününü yalanlayan kimseler kınanmıştır.
B) İnsanlar hac ibadetini yerine getirmeye teşvik edilmiştir.
C) Gösteriş için namaz kılanlar, açık bir dille eleştirilmiştir.
D) Dini yalanlayanların, inkârcıların olumsuz özelliklerine vurgu yapılmıştır.


C. Aşağıda verilen bilgilerden, doğru olanların başına “D”, yanlış olanlara ise “Y” yazınız.
Cevap:

1. (Y) Bir Müslüman, sahip olduğu malın üzerinden bir gün bile geçse zekât vermekle yükümlü olur.
2. (D) Düşkünler, gönülleri İslam’a ısındırılacak olanlar, borçlular, yolda kalmış kişiler zekât verilecek kimselerdendir.
3. (Y) İslam’a göre madenlerin ve büyükbaş hayvanların zekâtı yüzde on oranındadır.
4. (D) İnfak kavramı az veya çok olsun her türlü maddi yardımı ifade eder.
5. (D) Her yıl ramazan ayı içerisinde ödenmesi dinî bir yükümlülük olan fitrenin miktarı, bir insanın bir günlük yiyecek bedeli kadardır.
6. (Y) Zengin Müslümanların her yıl sahip oldukları mal veya paranın belli bir miktarını fakirlere vermelerine “sadakayıcariye” denir.
7. (Y) Hz. Şuayb (as) Mekke halkına ve Hicaz bölgesine peygamber olarak gönderilmiştir.
8. (Y) Peygamber olarak gönderildiği bölgede insanlar, Hz. Şuayb’ın (as) davetini hemen kabul etmişlerdir.
9. (D) Bencillik, yetimi itip kakmak, yoksullara yardım etmemek İslam’ın çirkin gördüğü davranışlardır.
10. (D) Mâûn suresinde anlaşıldığına göre namaz ibadeti bilinçli bir şekilde yerine getirilmelidir.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları


Sonraki Ödevler