4. ÜNİTE ATATÜRKÇÜLÜK VE ÇAĞDAŞLAŞAN TÜRKİYE 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Cevapları 148-149-150-151-152. Sayfa MEB Yayınları
1. Toplumsal alanda düzeni sağlamaya yönelik kurallardan birkaçını söyleyiniz.
Cevap:
2-Toplumsal ilişkileri düzenleyen kuralların olmaması veya uygulanmaması durumunda ortaya çıkabilecek sorunları tartışınız.
Cevap: Toplumda huzur ve düzen ortamı bozulur. İnsan arası ilişkiler kötü olur.
Osmanlı Devleti’nde halkın farklı renkte kıyafetler giymesi devletin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Devlette yaşayan gayrimüslimler ve Müslümanlar fark edilmesi için farklı renkte kıyafetler giyilmektedir.
Şeyhlik, dervişlik, emirlik gibi unvanların kaldırılmasının sebebi nedir?
Açıklayınız.
Cevap: Laiklik anlayışının toplum hayatına yerleşmesi için atılan bir adımdır.
1-Takvim, saat, ölçü ve tartı sistemleri hangi amaçlar için kullanılır? Açıklayınız
Cevap: Batılı devletler ile olan ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Ekonomide katkısı çoktur.
2-Ölçü ve tartı birimlerinin ülkelere göre farklılık göstermesinin sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: her toplumun kendi birikimleri ile oluşan bir sistemdir. Her toplum kendi gereksinimine göre ölçü birimlerini belirlemiştir.
Uluslararası takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinin kabulünün ekonomik hayata getirdiği kolaylıklar nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Türkiye’nin uluslararası ticaret ilişkilerinde kolaylık sağlanmıştır.
Mustafa Kemal’e verilen Atatürk soyadının nereden geldiğini araştırınız.
Cevap: Soyadı kanunu ile Mustafa Kemal’e soy ismi aramaya başladılar. Naim Bey Mustafa Kemal’in Türklüğe her alanda Atalık yapmış ve kurtardığını düşündüğü için 24 Kasım 1934 tarihinde oy birliği ile bu soy ismi verilmiştir.
2-Her aileye bir soyadı verilmediğini düşündüğünüzde okulunuzda veya sınıfınızda ne gibi durumlarla karşılaşırdınız? Açıklayınız.
Cevap: Sınıfımızda isim benzerliği olduğu için karışıklık olurdu.
Kadınlara siyasi haklar verilmesini demokrasinin gelişmesi açısından tartışınız.
Cevap: Kadın ve erkek eşit kılınmıştır. Demokrasi eşitlik, adaleti gösterir. Kadınlara da haklar verilerek kanunun önünde kadın erkek ayrımı yapılmadığı kanıtlanmıştır.
Kadın haklarıyla ilgili bilgilerinizi kullanarak aşağıdaki cümleyi tamamlayan bir paragraf oluşturunuz ve defterinize yazınız.
Cevap: Devlet ve toplum hayatında kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması, çağdaş uygarlığa ulaşılmasında önemli bir yer tutar. Çünkü ülkede erkekler üstün tutulması demokratik bir ülke yönetimine aykırıdır. Herkes eşit ve aynı haklara sahip olması gerekir.
Çok teşekkür ederim. Sayenizde hem ödevimi yaptım hem konuyu daha iyi anladım 🙂
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.