4. ÜNİTE: Doğrusal Denklemler: 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 119-120-121-122. Sayfa MEB Yayınları
Saatte 4 km hızla yürüyen yürüyüş takımı sporcusu Çiçek Hanım’ın gittiği yolun zamana bağlı değişimi yandaki grafikte gösterilmiştir. Çiçek Hanım’ın gittiği yolun zamana bağlı değişimini tablo ve denklemle nasıl ifade edebiliriz? Düşününüz ve açıklayınız.
Cevap: Saatte 4 km yol aldığı için denklemi 4x şeklinde yazabiliriz. 4 sabit terim olur. X ise saatleri gösteren değerler olacaktır. X yerine yazdığımız sayı ile 4’ün çarpımı bize o saatte kaç km yol aldığını gösterecektir.
Örnek olarak;
4x = 4 . 2 = 8 km
4x = 4 . 3 = 12 km
Ayşe Hanım’ın evindeki bozuk musluk, 1 günde yaklaşık 1,5 L su israfına yol açmaktadır. Buna göre aşağıda verilen tablodaki boşlukları doldurarak grafiği tamamlayınız
Cevap:
(…) Cam sektöründe yapılan araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Buna göre aşağıda verilen tablodaki boşlukları doldurup grafiği tamamlayınız.
Cevap:
Yandaki karelerle bir örüntü oluşturulmuştur. Bu örüntüde adım sayısı (x) ile kare sayısı (y) arasındaki ilişkiyi veren doğrusal denklemi yazınız.
Cevap: Her adımda 4 artmaktadır. Buna uygun denklem 4x – 3
Örnek olarak
(4 . 2) – 3 = 5
(4 . 3) – 3 = 9
(…) Aşağıda istenenleri yanda verilen grafiğe göre bulunuz
a) 6. saat sonunda Sami’nin kaç km yolu kalmıştır?
Cevap: Saatte 30 km yol azalmaktadır
1 saatte 30 km
6 saatte x
x = 180 km yol gitmiştir.
240 -180 = 60 km yol kalmıştır.
b) Verilen doğrusal grafiğin denklemini yazınız
Cevap: y – 30 = x
c) Sami, bu yolu kaç saatte gider?
Cevap: 240 ÷ 30 = 8 saatte gidiyor.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız
a) Bir duvar ustası ilk gün 7 m², sonraki günlerde 10 m² duvar örmüştür. Duvar ustasının ördüğü gün sayısı g ve örülen toplam alan a ile ifade edilirse en uygun tabloyu oluşturunuz.
Cevap:
b) Davut ve babasının bahçelerine diktiği fidanın boyu b, fidanın boyundaki aylara göre değişimi a ile ifade edilmiştir.
b = 40 + 5a doğrusal denklemine göre tablo ve grafik çizerek yorumlayınız.
Cevap:
c) Yandaki tabloda verilen x ve y değerleri arasındaki doğrusal ilişkiye göre y = 34 ise x kaçtır?
Cevap: Denklem → 3’er olarak artmaktadır. Buna göre
y = 3x+ 1
34 = 3x + 1
33 = 3x
11 = x
Matematik dersinde doğrusal ilişkiler konusunu çok sevdim. Kısa sürede kavradım. Çoğu şey doğru orantıda ilerliyor. Buradaki sorular ile daha iki kavramış oldum.