Temel geçim kaynaklarının nüfus üzerinde oldukça büyük bir etkisi söz konusudur. Yani tarım ve hayvancılığın olduğu yerde nüfus kırsal kesimde yaşamaktadır. Bu insanların en önemli etkinlikleri ise arazi ile ilgilenmektir. Toprağı sürme, tohum atma, hasat ve hayvanları otlatma gibi işlerle ilgilenilmektedir. Hava koşullarının değişmesi bu insanların üretim yapmasını etkilemektedir.
Olumsuz hava koşullarında insanlar üretim yapamazken olumlu hava koşullarında tam tersi olarak daha çok çalışmaları gerekmektedir. İnsanların beslenme alışkanlıklarını dahi ürettikleri ürünler belirlemektedir. Örnek verilecek olursa Karadeniz Bölgesinde çay vazgeçilmezdir. Yani coğrafyada üretilen ürünlerin çokluğu insanların beslenmesinde de etkili olmaktadır. Ekonominin sağlanması açısından neyle ilgilenilirse insanların sosyal yaşantıları da ona göre şekillenir.
Ekonomik faaliyetler, iş, gelir, tüketim gibi sosyal hayatın temel unsurlarını etkiler.Bu nedenle ekonomik politikalar, sosyal sonuçları gözeterek planlanmalıdır.